Вивчаємо досвід українських фермерів он-лайн

May 18, 2021

     Козівництво останнім часом динамічно розвивається. Це зумовлено значною цінністю продукції кіз та їх високими адаптивними властивостями. Загальновідомо, що козине молоко характеризується цілющими й бактерицидними властивостями і належить до дієтичних та лікувальних продуктів харчування. То ж і не дивно, що в Україні з’являється все більше ферм, які займаються виробництвом і переробкою саме козиного молока.

     У селі Івки, неподалік від м. Богуслав, що на Київщині досить ефективно функціонує невелике господарство "Доообра ферма", де розводять кіз зааненської породи. Власник даного підприємства – Ложенко Тарас розповів студентам 3 курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів як він, рекламіст за фахом, взявся допомагати батьку, а натомість побудував сімейну сироварню.

       Нині в господарстві утримується близько 300 голів дійних кіз. Виготовляють молоко, сметану, кефір, м’які, напівтверді і тверді сири. Основна мета засновників «Доооброї ферми» ‒ довести, що фермерство в Україні може бути прибутковим, а головний девіз: «Зроби все сам, бо ніхто краще за тебе не зробить». Саме на якість продукції Тарас Григорович зважає найбільше, а для якісного сиру і молоко потрібне не гірше.

    Вік живи ‒ вік учися. Саме так команда сироварів «Доооброї ферми» вдосконалює свою майстерність. Обмін досвідом із закордонними фахівцями-сироварами є основною складовою у збагаченні асортименту продукції ферми. Їхніми вчителями є досвідчені сировари з різних куточків світу. Це і Німеччина (сир Тільзитер), Нідерланди (сир Гауда), Кіпр (сир Халумі), Грузія (сир Сулугуні) та ін. Обмінюючись досвідом команда «Доооброї ферми» стала професіоналами своєї справи. Вони регулярно беруть участь у виставках та ярмарках, в тому числі і закордонних. Нерідко їхня продукція займає призові місця у різних категоріях та номінаціях. В Україні партнерами ФГ «Доообра ферма» є Nature boutique, Good wine, Le Silpo, Winetime, meat cheese, Лавка традицій. Саме тут можна придбати їхню продукцію.

    Окрім того, сім'я Ложенко відкрила музей історії сиру, що функціонує у Києві. Збагачений історичними цікавинками ремесла сироваріння, приваблює він ще й тим, що наприкінці виставки на гостей чекає дегустація авторського сиру ферми. Також до продажу представлена продукція різних сироварень України. Так засновники намагаються розповсюдити культуру сиру серед українських споживачів та підтримати маленькі сироварні.

     На завершення хочеться додати, що команда ФГ «Доообра ферма» і сам Тарас Ложенко – це світлі, добрі та позитивні люди, що не побоялися зробити щось нове – їм досі невідоме і створили дещо неймовірне. Вони не бояться помилок, сміливо дивляться у майбутнє та з радістю діляться своїм досвідом. Такі історії надихають.

Олександра Гранат,
студентка 3 курсу 2 групи
факультету тваринництва
та водних біоресурсів

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook