ПРО СТАРОДАВНІЙ ЧОРТКІВ У РУБРИЦІ «ПІЗНАЄМО УКРАЇНУ РАЗОМ» ВІД СТУДЕНТКИ ФАКУЛЬТЕТУ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА УПРАВЛІННЯ ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ АПК

June 4, 2020
м. Київ, НУБіП України, Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК

 

    Куфель Софія, студентка 1-го курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, незважаючи на зайнятість під час екзаменаційної сесії, вирішила поділитись історією свого рідного міста в рамках проекту «Пізнаємо Україну разом».

Основні туристичні маршрути пролягають через великі міста України. Однак, не варто забувати, що на території нашої країни знаходиться безліч затишних, красивих і старовинних містечок, які просто обов'язково відвідати. Одним з них є ЧортківТернопільської області, моє рідне місто.
Невелике містечко розташувався на річці Серет. Відзначимо, що дослідники ніяк не можуть прийти до єдиної думки про походження назви: одні пов'язують назву  зі злим Чорнобогом, інші з першим поселенцем К. Чорним або ж з Чортовою долиною. Хоч перша згадка про місто датується всього лише 1427 роком. В 1522 році Чортків перейшов у власність Е. Чартковського. Тоді ж в місті будується дерев'яний замок і Чортків отримує магдебурзьке право. Під час Національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького Чортків був одним із центрів повстання. Більше 20 років містечко перебувало під владою турків. Пізніше входило до складу імперії Габсбургів, Австро-Угорщини та Польщі.
Незважаючи на кількість війн, повстань на території сучасного Чорткова, в місті залишилося багато пам'яток, які варто відвідати. Ось, що можна подивитися в Чорткові:

      Чортківський замок. Кам'яна фортифікаційна споруда була побудована в 1610 році на місці дерев'яного замку. Хоч замок і був міцним, і надійним, проте невдале розташування стало причиною того, що замок неодноразово завойовували противники і він руйнувався. Незважаючи на спроби реставрації замку представниками роду Потоцьких, замок поступово руйнувався і до наших днів дожив не в кращому вигляді. На даний момент ведуться реставраційні роботи.

   Домініканський костел. Сучасного вигляду костел набув в 1910 році, коли був перебудований старий костел XVII століття. Старий костел входив до складу Домініканського оборонного комплексу, який був повністю перебудований перед початком Першої світової війни. Зараз Домініканський собор – це красива будівля, побудована в неоготичному стилі, нижня частина якого виконана з каменю, а верхня – з червоної цегли.

    Стара і нова ратуша. Стара ратуша є візитною карткою Чорткова. Незвичайна і красива будівля в фахверковому стилі заворожує всіх відвідувачів. Годинна вежа з флюгером вигляді півника доповнює ансамбль. Навколо старої ратуші розташовані торгові ряди, які не змінили свій функціонал. Нова ратуша була побудована в 1926 році, в зв'язку з тим, що в старій вже не могли міститися всі працівники адміністративного апарату магістрату.

    Народний дім. Ще однією колоритною будівлею Чорткова є Народний дім, збудований перед початком Першої світової війни на гроші польської громади. У ньому розташовувалися аматорський театральний колектив і спортивний клуб. Зараз в будівлі Народного дому розташований Будинок культури.

Крім історичних пам’яток, моє місто має потужну харчову промисловість. У минулому столітті тут працювали: хлібокомбінат, м’ясокомбінат, молокозавод, кондитерська фабрика, горілчаний завод, цукровий завод.Майже всі вони функціонують і сьогодні, тільки – у приватній власності.
Зокрема, цікаву історію має пекарська справа Чорткова. Перші пекарі згадуються ще з 1637 року, вони будували свої цехи біля млинів. Зараз комбінат хлібопродуктів спеціалізується на виробництві хліба та хлібобулочних виробів; борошняних кондитерських виробів, тортів і тістечок нетривалого зберігання, сухарів і сухого печива.
У 1665 році у Чорткові з’явились перші медовари та цукерники, а перше кондитерське підприємство було засноване у 1827 році. Зараз кондитерську продукцію виробляє приватне підприємство ГОЛЬСКІ СВІТ КОМПАНІ. Кондитерська фабрика «Golski Sweet Company» почала свою роботу в 2016 році і спеціалізується на виробництві високоякісної вафельної продукції та цукерок під власною торговою маркою «GOLSKI». Виробничі лінії фабрики мають сертифікацію HASPP, ISO 2200. Свою продукцію фабрика розповсюджує як на території України, так і на міжнародних ринках (Польща, Німеччина, Франція, Румунія, Молдова, Литва, Білорусь, Ірак, Азербайджан).
 
 
Цукровий завод також має свою історію. Будівництво заводу розпочалося 1974 року, а введений в експлуатацію в грудні 1977 року. Вартість будівництва становила 44,9 млн карбованців. Перший цукор вироблений 8 листопада 1977 року, о 13 годині 45 хвилин. У травні 2013 року завод придбало ТзОВ «Радехівський цукор».
 
 
Зачинателем горілчаної галузі була перша Чортківська броварня. Вона була збудована у 1852 році багатим євреєм Гроссфатером, а головним технологом на ній був чеський пивовар Бжебічек.
Отже, сучасні підприємства харчової промисловості Чорткова працюють з інвесторами, впроваджують сучасні технології, випускають конкурентоспроможну продукцію.
Сподіваюся, Тобі сподобалася подорож стародавнім Чортковом, і Ти повернешся сюди ще не раз! Мандруй Україною! Пізнавай Україну!
 
 
Софія Куфель 
студентка 1-го курсу факультету харчових технологій
та управління якістю продукції АПК

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook