Живе forest-спілкування

December 25, 2019

   У сучасному світі молоді науковці повинні мати не лише прекрасні професійні навички, аби досягти успіху, а й бути максимально мобільними. Закордонні стажування, відрядження і гранти є показником здатності людини працювати у нових, незвичних для себе умовах – на результат. Професійне зростання і можливість побачити світ, перейняти чужий кращий досвід – це дві задачі, для яких потрібно вивчати англійську мову, адже на ній спілкується уся глобальна прогресивна наукова спільнота.

   Неформальне спілкування у тісному колі друзів та знайомих є одним із найкращих способів посилити свої навички у володінні іноземною мовою. З цією метою на кафедрі таксації лісу та лісового менеджменту з осені було започатковано діяльність англомовного дискусійного клубу. На зустрічах, що відбувались переважно щочетверга і були відкриті для усіх студентів, аспірантів та науковців ННІ лісового і садово-паркового господарства, піднімались актуальні теми з проблем і перспектив розвитку лісового господарства, лісової екології, урбаністичних досліджень в Україні та світі.

   Одним із ключових моментів роботи будь-якого науковця є читання, аналіз та обговорення останніх наукових статей, які публікуються у топових рецензованих виданнях у їхній сфері. Розуміння того, що відбувається у твоїй галузі у мейнстрімових університетах та наукових установах, є ключовим для коригування власних наявних і створення нових ідей, планування якісних досліджень і перспектив кар’єри та співпраці. З цією метою на зустрічах дискусійного клубу обговорювались питання просторового моделювання лісів та використання для цього даних у вільному доступі; перспектив створення мішаних, екологічно стійких насаджень в Україні; важливості зелених насаджень у межах міст для екосистем, місцевих мешканців та державної політики тощо.

   В еру Інтернету та перекладача від Google, який постійно вдосконалюється завдяки новим технологічним рішенням з обробки природної мови, англомовні наукові статті можна читати, навіть не володіючи цією мовою досконало. Однак знання професійної, вузькоспеціалізованої лексики є критичним – ніякий машинний перекладач у цьому не допоможе. Ігри, перегляди тематичних фільмів – корисні та приємні заняття, які особливо сподобалися учасникам дискусійного клубу під час зустрічей за чашечкою чаю.

   Живе спілкування із топовими дослідниками інституту, які публікують свої дослідження у високоцитованих виданнях, є надзвичайно корисним для розуміння того, чим займаються науковці НУБІП після читання лекцій та проведення лабораторних занять. Для цього на зустріч дискусійного клубу було запрошено доктора сільськогосподарських наук Віктора Миронюка, який доступно пояснив про результати своєї останньої роботи з імітаційного моделювання лісових пожеж на забруднених землях Чорнобильської зони відчуження. Дослідження даних екосистем, які завдяки режимним заборонам можуть розвиватись із мінімальним втручанням людини, є надзвичайно актуальними у контексті змін клімату і трансформації локальних режимів природних порушень.

   А в останні дні грудня вдалося зібратись для зустрічі із Михайлом Яцковим, випускником НУБІП та PhD. в Орегонському державному університеті. Він довгий час працює у Лісовій Службі США та приймає участь в інвентаризації лісів Каліфорнії, берегової та внутрішньої частини Аляски, Гавайських островів та островів тихоокеанських країн, які асоційовані із США (Маріанські о-ви, Маршаллові о-ви, Американське Самоа, Гуам). Його ж наукові дослідження стосуються оцінки вуглецевого бюджету надзвичайно продуктивних дощових вічнозелених лісів прибережної Аляски, а також особливостей декомпозиції деревного детриту у північній півкулі Землі. Цими та іншими особливостями своєї роботи Михайло поділився із учасниками дискусійного клубу, від чого лишились тільки чудові враження та нові ідеї для роботи.

   Цей пост написано із закликом приєднуватись до зустрічей нашого клубу після новорічних свят, адже дискусії у науковому середовищі не мають припинятися ніколи. Слідкуйте за нашими новинами на Facebook сторінці! 

Максим Мацала, аспірант кафедри таксації лісу

 та лісового менеджменту

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook