День поля у ВП «Агрономічна дослідна станція»

June 26, 2015

25 червня відбувся День поля на базі НДГ «Агрономічна дослідна станція» і «Великоснітинське ім. О.В. Музиченка». Керівництво університету на чолі з ректором Станіславом Ніколаєнком, очільник Васильківської районної ради Віктор Веремійчик, директори ННІ, декани факультетів, завідувачі кафедр, керівники наукових тематик ознайомилися з науковою роботою співробітників агробіологічного факультету.
Розпочався день в Агрономічній дослідній станції, де результати своїх наукових досліджень представляли вчені кафедр землеробства та гербології, рослинництва, селекції і генетики, кормо виробництва і меліорації, агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна.
Запашний хліб із студентських рук прийняв ректор Станіслав Ніколаєнко. А потім усі перейшли до огляду полів, ознайомлення з науковими тематиками й програмами, щоб мати впевненість, що й після жнив 2015 року матимемо запашний хліб на рушнику й достойні результати роботи.
 

Спочатку роботу свою й співробітників представив завідувач кафедри землеробства та гербології Семен Танчик. Він розповів про пріоритетні напрямки досліджень кафедри, зокрема сучасні енергозберігаючі й ґрунтозахисні системи землеробства. На сьогодні кафедра досліджує чотири системи – промислову, екологічну, біологічну і No-till. Метою таких об’ємних досліджень є досягнення стабільної, енергетично і економічно обґрунтованої урожайності культур, якісної продукції, екологічна безпека довкілля, розширене відтворення родючості ґрунтів.

Другою представила здобутки завідувач кафедри рослинництва Світлана Каленська. На дослідному полі кафедри, закладеному десять років тому, розташовано весь блок культур, які можна вирощувати в нашому регіоні. У десятипільній сівозміні вивчаються та проходять апробацію три позиції - адаптивні технології, енергетичні рослинні сировинні ресурси, технології виробництва органічної продукції.

Кафедра у своїх дослідженнях тісно співпрацює з інститутами НААН України. Аспіранти кафедри Олександр Джемесюк, який до того ж є подовжувачем агрономічної династії, представив свої досліди з соєю, Михайло Жовтун займається сортовими особливостями вирощування коріандру.
Здобутки кафедри кормо виробництва та меліорації представив завідувач Григорій Демидась. Науково-дослідна робота колективу кафедри направлена на оптимізацію кормової бази для тваринництва, яка в Україні дійсно потребує покращення. Серед пріоритетних стоять питання вирощування екологічно чистих і дешевих кормів. В основу технології вирощування трав’янистих кормів покладені засади біологізації – вирощування кормів із насиченням травостоїв бобовими та капустяними видами. Співробітниками кафедри створено колекційний розсадник бобових, злакових та нових кормових культур, який нараховує 27 видів, розроблено заходи щодо створення високоврожайних озимих, післяукісних, післяжнивних, підсівних посівів.
 

На кафедрі розроблені біологізовані енергозаощаджуючі елементи технології. Зокрема, вперше запроваджені смугові посіви. Аспірант Максим Захлєбаєв досліджує з сумісні посіви буркуну білого з іншими кормовими культурами. Це кормова культура, яка формує високі врожаї зеленої маси, є молокогінною, розріджує кров, запобігає утворенню тромбів.
Завідувач кафедри селекції та генетики Віталій Жемойда розповів про актуальні проблеми селекції та насінництва, над якими нині працюють співробітники кафедри. Створення нових високоврожайних сортів озимих зернових колосових культур, люцерни та кукурудзи з високою технологічністю, адаптованих до біотичних та абіотичних факторів довкілля – серед пріоритетних напрямів досліджень. На кафедрі розроблений високопродуктивний сорт озимого жита «Мета». Загалом у Національний центр генетичних ресурсів рослин України передано колекцію з 18 джерел та донорів короткостеблового озимого жита.
 

Науково-дослідну роботу кафедра агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна представив завідувач Анатолій Бикін. Кафедра веде унікальний довгостроковий 10-пільний стаціонар, де вивчає різні системи застосування добрив. Співробітники працюють над вирішенням актуальних проблем сьогодення в рослинництві – управління живленням рослин та якістю продукції рослин, оптимізації системи застосування добрив, збереження родючості ґрунту, програмування врожаю й розробки агротехнічних прийомів під програмований урожай, шукає й випробовує сучасні підходи до діагностики живлення рослин.

Співробітники продемонстрували використання сучасних мобільних агрохімічних лабораторій і робототехнічної системи для агрохімічного обстеження полів. У цьому напрямку кафедра працює у тандемі з кафедрою автоматики та робото технічних систем ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, спеціалісти якого розробили програмне управління для безпілотника. Комісія переконалася, що співробітники цих кафедр здатні оперативно в польових умовах дати об’єктивну оцінку стану поля, визначити проблемні ділянки, провести аналітичні дослідження й надати рекомендації. Це дозволяє лише на добривах на одному гектарі зекономити 500-2000 гривень. Аналогічних методик досліджень в Україні немає.

 

Доцент Пасічник Н.А.

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook