Синергія освіти та професійної спільноти: засідання ради роботодавців на факультеті інформаційних технологій

31 May 2024, 7:21

29 травня 2024 року на факультеті інформаційних технологій відбулося засідання ради роботодавців, присвячене перспективам нової міжкафедральної навчально-наукової лабораторії штучного інтелекту, яку урочисто відкрили 27 травня (див. новину >>>), а також обговоренню науково-практичних напрямків співпраці й актуальних питань підготовки фахівців, в першу чергу, для аграрної й ІТ сфер бізнесу.

Більшість роботодавців, які зібралися на заході, вже тривалий час підтримують тісний зв’язок з факультетом, зокрема:

  • Попова Тетяна Володимирівна, голова ради Асоціації «Телекомунікаційна палата України»
  • Цибульська Євгенія Олександрівна, старший науковий співробітник відділу "Моніторинг динамічних об'єктів" Інституту проблем реєстрації інформації
  • Ніколаєнко Дмитро Володимирович, бізнес-архітектор ТОВ «Unicorn Systems UA»
  • Соловей Олег Анатолійович, керівник департаменту логістики ТОВ «Філіпс Україна»
  • Кондрашов Дмитро, директор ТОВ «Центр облікових рішень»
  • Коваль Павло Васильович, генеральний директор ВГО «Українська аграрна конфедерація»
  • Шум Станіслав Володимирович, директор освітньо-медійного порталу «AGEEK»
  • Кобзистий Максим Олександрович, начальник Управління аграрної інфраструктури Міністерства аграрної політики

Колектив факультету був радий знайомству з новими зацікавленими в технологіях штучного інтелекту й небайдужими до освітнього процесу представниками професійної спільноти:

  • Апіхтін Костянтин Олександрович, ДНУ «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» Державного управління справами
  • Семко Олекій Вікторович, голова Ради молодих вчених відділення інформатики НАН України
  • Озеров Дмитро Геннадійович, керівник ТОВ «Utilix.one».

З боку факультету інформаційних технології на чолі з його деканом були присутні завідувачі кафедр Белла Голуб, Михайло Швиденко і Володимир Харченко, заступники декана Наталія Клименко та Володимир Кравченко, науково-педагогічні працівники: професор Віктор Семко, доцент Семен Волошин.

Декан факультету Олена Глазунова презентувала напрями штучного інтелекту, які вже опановують науковці, аспіранти та студенти факультету. Це:

  • штучний інтелект і робототехніка
  • комп’ютерний зір (розпізнавання об’єктів, стадій росту рослин, стиглості овочів та фруктів)
  • штучний інтелект та Інтернет речей
  • машинне навчання
  • штучний інтелект в освіті
  • генеративний штучний інтелект
  • рекомендаційні системи на основі штучного інтелекту

Очільниця факультету також поділився планами подальшої роботи навчально-наукової лабораторії, особливу увагу приділяючи потребам економіки і сучасного ринку праці.

Для роботодавців була проведена екскурсія, під час якої доцент Семен Волошин і асистент кафедри комп'ютерних систем, мереж і кібербезпеки Богдан Остроушко представили розробки в напрямку робототехніки – конструювання, збирання, ремонту та модернізації безпілотних апаратів різного типу з використанням технологій 3D моделювання та 3D друку, оптимізації програмного забезпечення вбудованих систем, машинного навчання, комп'ютерного зору та VR. Крім того, роботодавцям показали розумну метеостанцію і бортовий пристрій для розумного підживлення рослин від компанії Аугмента, які оснащені штучним інтелектом для розпізнавання стану рослин, а також нейроінтерфейс, технології смарткампусу й інші сучасні пристрої.

Присутні обговорили, яким чином можна розвивати партнерські відносини між факультетом і провідними компаніями аграрного сектору й IT сфери, науковими установами, міністерствами і професійними асоціаціям. Висловили пропозиції, як спільними зусиллями можна зміцнювати потенціал лабораторії штучного інтелекту, використовувати її наробки для вирішення актуальних завдань у різних сферах економіки, зокрема в аграрній та ІТ.

Дякуємо всім присутнім і стейкхолдерам за активну участь у цьому засіданні, яке, впевнені, надасть поштовх до розвитку і практичного впровадження штучного інтелекту, машинного навчання, інтернету речей, робототехніки й інших сучасних цифрових технологій для вирішення важливих науково-практичних проблем, а також – до підвищення рівня підготовки майбутніх фахівців.

 

Володимир Кравченко,
заступник декана факультету
інформаційних технологій 
з наукової роботи

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook