Відбувся Міжнародний науково-практичний семінар «Формування та функціонування ринку органічної продукції аквакультури в умовах глобальних викликів» на кафедрі глобальної економіки

April 5, 2024
НУБіП України
  2 квітня 2024 року на базі навчально-наукової лабораторії «AGMEMOD» кафедри глобальної економіки економічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України відбувся Міжнародний науково-практичний семінар «Формування та функціонування ринку органічної продукції аквакультури в умовах глобальних викликів».
  З вітальним словом до учасників звернувся декан економічного факультету Анатолій ДІБРОВА, який побажав плідної та цікавої роботи учасникам семінару та завідувач кафедри глобальної економіки Наталія ВДОВЕНКО, яка відмітила, що цей захід зібрав фахівців які відданні пріоритетній справі. Посилання на наказ
  З гостьовою лекцією на тему: «Формування та функціонування ринку органічної продукції аквакультури в умовах глобальних викликів» виступила Катерина МАХИБОРОДА – доктор філософії ОНП «Економіка підприємства та галузей національного господарства». Семінар проводився в змішаному (очно-дистанційному) форматі для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 051 «Економіка» ОПП «Міжнародна економіка» і ОПП «Водні біоресурси та аквакультура» спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура» та за участю членів наукового гуртка «Глобалізація та європейська інтеграція». Посилання на програму.

  Органічна аквакультура відображає наше стрімке розуміння необхідності збалансованого співіснування з природою. Вона підносить перед нами нові можливості для створення стійких та стабільних систем вирощування видів аквакультури без шкоди для довкілля. Цей підхід стає відповіддю на виклики сучасності, пов'язані зі збереженням біорізноманіття, забезпеченням продовольством країну та збереженням водних ресурсів.
  Органічна аквакультура являє собою спеціалізовану галузь аграрного сектору, яка дотримується високих стандартів і принципів щодо якості, безпеки та екологічності продукції. Органічна аквакультура підпорядковується відповідним стандартам, що включають в себе вимоги до використання хімічних речовин, методів вирощування, умов утримання тварин та інших аспектів виробництва. Виокремлення органічної продукції аквакультури на аграрному ринку підтверджує розвиток цього сектору як перспективної галузі, з великими можливостями сприяти якісному та сталому виробництву продукції в умовах зростаючого попиту на органічні продукти.
  Сектор органічного виробництва – специфічний сегмент, якому притаманні певні особливості, також повинен розвиватися в межах вироблених практикою рекомендацій, тим паче, що вони також стосуються підтримки стану довкілля. Тож поєднання органічних вимог і результатів практичних напрацювань слід розглядати як загальні вимоги розвитку регіональних аквакультурних систем. Україна в цьому контексті не становить виключення. По суті органічна аквакультура дозволяє усунути екологічні обмеження, з якими стикається інтенсивна аквакультура. Проте перехід до органічної системи достатньо складний і вимагає значних інвестицій.
  Попит на органічну продукцію виникає й зберігається коли існує зацікавленість споживачів у збереженні здоров’я та розуміння тенденцій залежності якості продуктів харчування від стану середовища, в якому вони виробляються. Дикі популяції не можна вважати органічною рибою, оскільки неможливо контролювати їх життєвий цикл. Органічна аквакультура передбачає контроль всіх стадій процесу вирощування водних організмів та ресурсів, які використовуються в процесі штучного виробництва.
  Проведений семінар - це не лише можливість обговорити передові практики та новітні дослідження в цій галузі, а й дізнатись щось нове для себе. З метою підвищення якості освітнього процесу та удосконалення ОПП «Міжнародна економіка» спеціальності 051 «Економіка» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти в рамках акредитації освітньої програми та підвищення ефективності освітньої траєкторії економістів-міжнародників було запропоновано нову навчальну дисципліну «Економіка галузевих ринків».
  Такий захід є чудовою нагодою для всіх нас отримати нові знання та ідеї, які допоможуть нам у розвитку цієї важливої галузі та сприяють нашій спільній меті - створенню кращого світу для нас і наших нащадків. Бажаємо всім учасникам успіху та натхнення у подальших наукових звершеннях.

к.г.н., доцент кафедри глобальної економіки Юлія ПЕРЕГУДА,
асистент кафедри глобальної економіки Марина ПАВЛЕНКО
 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook