Відеопривітання з Днем захисників та захисниць України

14 жовтня 2021 року

Прийміть щирі вітання з нагоди Дня захисників і захисниць України та Дня Українського козацтва!

     Ці свята відзначаються в українському суспільстві в день великого православного свята – Покрови Пресвятої Богородиці. Саме Свята Покрова здавна була захисницею українського козацтва, а тепер і Українського війська.

     Цей день уособлює мужність, силу, честь і обов'язок! Це свято має особливе значення. Воно нагадує про громадянський обов'язок і важливе призначення. Наш святий обов'язок – зберегти мир і злагоду в суспільстві і на землі. Напевно, багато хто сьогодні скаже Вам, що це Ваше професійне свято. Але ж служіння Вітчизні – це більше, ніж професія. Це – величезна любов, сила волі й патріотизм. Сьогодні вітаємо всіх військовослужбовців України. Ви – наші захисники, опора держави. Спокій наших домівок, спокій близьких – у ваших надійних, сильних руках.Від усього серця бажаю Вам стійкості, мужності, успіхів, матеріального благополуччя, любові, миру і добра!

     День захисника́ та захисниць Украї́ни – свято, що відзначається в Україні 14 жовтня у день святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем Українського козацтва.
     Свято встановлено 14 жовтня 2014 указом Президента України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості.
     У народі існує багато легенд про випробування прийому в козаче товариство. Розповідають, що після того, як хлопець перехреститься, його пригощали пекучим від перцю борщем. Новачок мав його з’їсти, запиваючи квартою оковитої. Опісля новачка вели туди, де не – Хортиці, чи в іншому місці на Дніпрі – лежала перекинута між скелями колода : хлопець мав пройти тим «містком», не зірвавшись у воду. Подолавши ці перешкоди, майбутній козак повинен був пропливти певну відстань проти течії в смузі Дніпровських порогів.

  Вітання від студентів факультету аграрного менеджменту

     14 жовтня церквами східного обряду (православними та греко-католиками) відзначається Покрова Пресвятої Богородиці.

     Походження свята пов’язане із легендою про захист Богородицею своїм покровом Константинополя. В українській традиції це свято тісно пов’язується з ідеями захисту від ворогів. У «Літописі Руському» згадується, що князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Землю Руську під покров Божої Матері. Велика кількість православних церков, побудованих в княжі і козацькі часи, були присвячені пошануванню Богородиці.

     Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорозьких козаків. Відомий дослідник Запоріжжя Дмитро Яворницький писав: «…під покровом Богородиці запорожці не боялися ні ворожого огню, ні грізної стихії, ні морської бурі». Для запорізьких козаків це свято було храмовим, адже у центрі козацької твердинізавжди стояла Покровська церква. Вона була священною для кожного січовика – від її порога вони вирушали на захист рідної землі і з подякою за порятунок поверталися до неї після походів. Саме на свято Покрови козаки проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана.

     Значного поширення культ Покрови набув і в Українській козацькій державі – Гетьманщині. Найактивніше будівництво церков та іконописання, пов’язаних з Покровою, припадає на добу гетьманування Івана Мазепи.

     Завдячуючи шанобливому ставленню українського козацтва, за святом закріпилася ще й друга назва – Козацька Покрова, а у свідомості народу воно почало асоціюватися з такими поняттями, як військова честь, звитяга, мужність та лицарство.

Вітання від колективу гуманітарно-педагогічного факультету 

Вітання від колективу факультету харчових технологій та якості продукції АПК

 

 Вітання від студентів факультету ветеринарної медицини

Вітання від колективу факультету інформаційних технологій 

Вітання від колективу ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження

 

Вітання від колективу економічного факультету

 

 Вітання від колективу Ніжинського фахового коледжу НУБіП України

Вітання від колективу факультету захисту рослин, біотехнологій та екології

 

 Вітання від колективу Бережанського агротехнічного інституту НУБіП України
 

 Вітання від колективу Бережанського фахового коледжу НУБіП України 

        Сьогодні козак – не той, хто одягнений у вишиванку й шаровари. Козак – це передовсім воїн за духом, і воюватиме він тільки за честь і свободу. ШЛЯХЕТНІСТЬ, МУДРІСТЬ, ВІДВАГА – три основні прикмети козака: шляхетного не підкупиш, мудрого не обдуриш, мужнього не залякаєш!

 

Хай вам щастить завжди й у всьому,

Не піддавайте серце злому.

Хай Бог нам усім допомагає

І рідну Україну оберігає!

 

           Захист України – це праця, покликання і присяга самому собі всього українського народу: волонтерів, медиків, військових, громадян, які підтримують армію. Саме в цьому сила наших захисників: сила робити те, що іноді здається неможливим, спільна сила нескореності і перемоги!

           Вітаємо вас із таким патріотичним святом – Днем захисників та захисниць України. Хотілось би, аби в нашій країні був мир, тому сподіваємось на вашу силу та перемогу над усіма негараздами!
      Це свято має особливе значення. Воно нагадує про громадянський обов'язок і важливе громадянське призначення. Дякуємо вам, з Днем захисників та захисниць України!

 
 Навчально-науковий центр виховної роботи і соціального розвитку 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook