Гімназисти Києва в гостях на факультеті харчових технологій: перше знайомство і враження від побаченого

14 жовтня 2021 року

     Проведення профорієнтаційної роботи для факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК завжди важлива справа і до неї весь колектив відноситься з великою відповідальністю. Тож до зустрічі з гімназистами школи №135 м. Києва професорсько-викладацький і допоміжний склад віднеслися як до своєї першої зустрічі - виважено, з натхненням, доброзичливо і як справжні гостинні господарі.

     Насамперед декан факультету, професор Лариса Баль-Прилипко познайомилася з учнями гімназії та дуже детально розповіла про можливості найсмачнішого факультету. А розказати і показати є що. Це і сучасні лабораторії з найновішим обладнання, і смаколики, які в стінах цих лабораторій створені дружнім колективом і цікава закордонна практика з отриманням неабиякого досвіду, ще й на додачу немалі кошти в гаманці кожного студента, це надзвичайно великий бібліотечний фонд, цікаві спортивні та культурні заходи, участь у підготовчих курсах та олімпіадах, які дають додаткові бали при вступі в університет... І говорити про це можна не одну лекцію. 

 Але час був використаний з користю, насамперед для учнів, бо їм вже при першій зустрічі закортіло поринути в наукову роботу. Тому доцент кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів Людмила Тищенко розповіла про біохімічні процеси, які відбуваються з молоком при його зберіганні, а потім кожен з гімназистів сам, протитрувавши молоко і ряжанку, зміг отримати результати, що підтвердили свіжість молочних продуктів.

 Щодо сировини рослинного походження, то городні овочі та фрукти були зразками для дослідження вмісту в них нітратів, які показали надзвичайно малу кількість нітратів, яка в 4-5 разів була меншою за гранично-допустиму. А ще дівчатка навчилися визначати вміст сухих речовин та величину рН. Все це їм допомогла виконати доцент кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Марія Жеплінська.

 

Після насиченої роботи в лабораторії викладачі та учні перейшли в дегустаційну залу, де в.о. завідувача кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Володимир Василів розповів майбутнім абітурієнтам про масообмінні процеси, які притаманні при приготуванні чаю. В невимушеній обстановці за чаєм з шипшиною і солодощами, які приготували самі викладачі і лаборанти, викладачі факультету відовіли на запитання учнів і вчителя біології Оксани Валентинівни  і запросили до подальшої співпраці.

Враження від першого відвідування факультету в гімназистів і вчителя залишилися найкращі. Не видно було втоми на очах у учнів, незважаючи на другу половину дня. Навпаки, вони активно долучалися до проведення досліджень, а їх яскраво запальні очі говорили про те, що сьогодні їм все вдалося. І це чудово!

     Соціальні психологи стверджують, що від першого враження відкладається у пам’яті базовий шаблон, тому подальша взаємодія завжди порівнюватиметься з ним. Думаємо, що ми справили саме таке враження, яке приведе в стіни нашого університету нових студентів. Висловлюємо щиру вдячність керівництву гімназії №315 м. Києва, вчителю біології Оксані Валентинівні Селівановій за можливість відвідати НУБіП України учням і початок співпраці з нашим факультетом. 

Марія Жеплінська,
доцент кафедри процесів і обладнання
переробки продукції АПК

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook