Співпраця кафедри овочівництва і закритого ґрунту з Інститутом картоплярства НААН України: виїзне заняття студентів агробіологічного факультету

30 вересня 2021 року
23 вересня 2021 року студенти четвертого курсу спеціальності «Садівництво та виноградарство» агробіологічного факультету мали нагоду відвідати Інститут картоплярства НААН України. Це виїзне заняття відбулося у рамках вивчення дисципліни «Картоплярство», яку викладає кандидат сільськогосподарських наук, доцент, завідувач кафедри овочівництва і закритого ґрунту Іван Олексійович Федосій.


Зі сторони інституту в зустрічі взяли участь директор Микола Фурдига і вчений секретар Наталія Захарчук. Вони привітали студентів та ознайомили зі структурою інституту,  напрямами наукових досліджень. Студенти дізналися, що на сьогодні Інститут картоплярства є провідною науковою установою, яка проводить дослідження в галузі картоплярства.

Керівництво інституту розповіло студентам, що за роки існування інститут створив понад 140 сортів картоплі різного господарського призначення, серед яких  сорти-легенди Світанок Київський, Луговська, Тирас, Мирослава, Княгиня. Найбільшу зацікавленість серед присутніх викликали такі сорти: «Марфуша» і «Солоха», оскільки вони мають незвичайне забарвлення м’якуша бульби.

 

На сьогодні основним напрямом селекційних досліджень є розроблення та вдосконалення методів селекції за використання  різних схем залучення в селекційну роботу вихідного матеріалу багатовидового походження, обгрунтування методів селекції на стійкість до біотичних і абіотичних факторів з метою створення сортів картоплі нового покоління різних груп стиглості і господарського призначення для різних грунтово-кліматичних зон України, високою урожайністю і якістю, стійкістю до основних  шкідників і хвороб та  адаптованих до умов навколишнього середовища, з урахуванням зміни клімату.

Завідувачка лабораторії генетичних ресурсів Валентина Гордієнко розповіла, що створення сортів картоплі нового покоління потребує широкого залучення в гібридизацію генетично різноманітних джерел, які дозволяють поєднувати в гібридному потомстві високу і стабільну стійкість до основних фітопатогенів з комплексом господарсько-цінних ознак. Формування генетичних ресурсів картоплі, всебічне вивчення господарсько-цінних ознак, систематизація зразків дозволяє визначити селекційно-генетичні цінності складових генофонду культури щодо залучення у селекційну практику.

Студенти також ознайомились з колекцією  сортів батату і мали змогу оцінити різні зразки за урожайністю.

Виїзне заняття в інститут стало унікальною можливістю студентів, майбутніх фахівців, дізнатися про такі напрями в галузі картоплярства як біо- та ДНК-технології, оздоровлення і прискорене розмноження оздоровленого садивного матеріалу. Про це все вони довідалися у відділі біотехнології і біотехнічних систем інституту.

Вчений секретар Наталія Захарчук розповіла про створення сортів картоплі методами клітинної селекції стійких до гліфосату (C3H8NO5P), грибних хвороб та шкідників.

Актуальною для студентів була інформація щодо збільшення виробництва картоплі, яке нерозривно пов'язане з вдосконаленням насінництва на меристемній основі. В даний час це завдання найбільш успішно вирішується в системі біотехнологій з використанням сучасних методів оздоровлення сортів, клонального розмноження меристемних рослин, а також використання ДНК-технологій оцінки оздоровлених сортів. Основне завдання насінництва картоплі – розмножити оздоровлену картоплю отриману біотехнологічним методом в короткі терміни та максимально зберегти якісні показники. Існує пряма залежність між тривалістю вегетації і фітосанітарним станом насаджень картоплі. Скорочуючи вегетаційний період є можливість зменшити ураження рослин вірусами та грунтовими мікрорганізмами. Зважаючи на те, що потенціальна продуктивність оздоровленої картоплі в тричі вища порівняно із звичайною закономірним є те, що картоплярі використовують цю властивість в практичному насінництві. З даним напрямом досліджень студентів ознайомила завідувачка відділу відтворення та оцінки якості насіннєвої картоплі Вишневська Ольга.  

 

Наступним етапом виїзного заняття для студентів було відвідування сектору ДНК-технологій, дослідження якого спрямовані на вивчення та впровадження молекулярно-генетичних методів діагностики та паспортизації. Поспілкувавшись із завідувачем Юрієм  Бобровницьким, вони довідались, що сучасний стан вивчення генетичнoї прирoди вітчизняних ізoлятів Х-, Y-, M- та S-віруcів є непoвним та фрагментарним. Тoму виникає пoтреба ґрунтoвнішoгo дocлідження генетичних ocoбливocтей вітчизняних ізoлятів віруcів для cтвoрення і впрoвадження ефективних ПЛР теcт-cиcтем для лабoратoрнoгo кoнтрoлю віруcних інфекцій та oздoрoвлення пocадкoвoгo (дoнoрнoгo) матеріалу картoплі.

В лабораторії студенти мали можливість побачити різні етапи проведення діагностування картоплі на вміст латентної форми вірусної інфекції методом ПЛР-тесту.


 Щиро дякуємо Інституту картоплярства НААН України за теплу і цікаву зустріч та можливість поєднати теоретичні знання з практичними навичками!

 

Федосій Іван,

завідувач кафедри овочівництва і закритого ґрунту

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook