Науковий, практичний, «смачний» майстер-клас на кафедрі технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві проведено на високому рівні

28 вересня 2021 року
     Що формує історію факультету? Звичайно це потужна навчальна, наукова, виховна робота з підготовки студентів, аспірантів, науковців, практиків, яскраві постаті відомих випускників, цікаві науково-практичні заходи і події, що залишаються в пам’яті кожного назавжди. 
     Саме до урочистої події – «100 років від дати заснування факультету тваринництва та водних біоресурсів» на кафедрі технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві славетного Національного університету біоресурсів і природокористування України 27 вересня 2021 року був проведений цікавий науково-практичний захід: «Майстер-клас: Сортовий і кулінарний розруб баранини. Дегустація страви з баранини», «День сала» з метою підвищення фахового рівня, обізнаності студентів, науково-педагогічних працівників не тільки факультету тваринництва та водних біоресурсів, а і інших дружніх факультетів університету. За програмою «Майстер-класу» було передбачено: сортовий і кулінарний розруб баранини. Органолептичне оцінювання якості баранини. Приготування страви з баранини з наданням детальної інформації та історичних цікавих фактів. Наукова дегустація страви з баранини. Проведення конкурсу – «Кращий Салознавець». Визначення способів соління та рецептур. Дегустація різних видів солоного шпику свиней з наданням детальної інформації та історичних цікавих фактів присвячено Дню українського сала, що відзначався 27 серпня.
     На науково-практичний захід «Майстер-клас» завітали ректор університету Станіслав Ніколаєнко, проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності – Вадим Кондратюк та інші вельмишановні гості, які із зацікавленістю прийняли участь у заході, відмітили важливість таких «Майстер-класів» для практичної підготовки студентства університету. Ректор університету Станіслав Ніколаєнко зауважив про необхідність посилення науково-дослідницької роботиу вівчарстві та свинарстві з метою забезпечення країни якісною м’ясо-сальною продукцією, що колектив факультету та кафедри в змозі вирішити!
 
     Отже, на власній базі, в умовах навчально-наукової лабораторії кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві (фізіологічний двір «Дідорівка»), з використанням сучасного обладнання для студентів, науково-педагогічних працівників, аспірантів та гостей кафедри і факультету було проведений «Майстер-клас» з сортового і кулінарного розрубу згідно стандартів та дегустації баранини. Василь Туринський та Наталія Богданова провідні фахівці з вівчарства фахово та змістовно проінформували учасників «Майстер-класу» з наочною демонстрацією про всі тонкощі сортового і кулінарного розрубу баранини, органолептичного оцінювання якості баранини і приготування страви з баранини. Студенти і присутні мали змогу визначити та на практиці опанувати методики визначення забійного виходу м’яса, детально ознайомились з методикою органолептичного оцінювання (зовнішній вигляд, колір на розрізі, запах, смак, ніжність і соковитість) якості баранини тощо.
     Родзинкою заходу було проведення наукової дегустації страви з баранини, анкетування та визначення кулінарних властивостей шляхом приготування делікатесної баранини (приготовлену власноруч студентами факультету) і дослідили відношення українців до даного корисного, розповсюдженого наразі продукту. Наукова дегустація смачних продуктів поєднувалася з цікавою доповіддю здобувача вищої освіти четвертого курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів Назарія Білько – «Чим корисна баранина?»
  
     В рамках «Майстер-класу» було проведено ще один потужний, «смачний» науково-практичний захід «День сала» та конкурс кращий «Салознавець». Студенти і гості заходу мали можливість провести дегустацію сала різних способів приготування та визначити найсмачніший, заповнивши при цьому анкету-дегустації. Лихач Вадим проінформував присутніх з сучасними тенденціями виробництва якісної м'ясо-сальної продукції галузі свинарства, а студент четвертого курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів Ходаківський Ігор зробив доповідь про користь сала для організму людини та навів цікаві факти про сало і способи його приготування, адже незабаром наступить холодна пора року, коли інфекції почнуть атакувати організм людини. І саме у сезон сильних холодів лікарі рекомендують особливу увагу приділяти повноцінності раціону, а особливо його калорійності, тобто вживати продукти харчування, що можуть вплинути на опірність організму проти хвороб. Сало – є одним із таких продуктів… Ну а споживати чи не споживати сало, то, безумовно, вибір кожного. А якщо до вподоби, то їжте сало, люди добрі, на здоров’я, бережіть себе!
  
     В результаті учасники та гості отримали масу нових знань і навичок, позитивних емоцій та нові смакові відчуття і одностайно підкреслили, що такі потужні, «смаковиті» науково-практичні заходи online не проведеш!

І як доречно до нашого заходу підходить девіз славетного університету –

«Буде сало, буде хліб – vivat славетному НУБіП !!!»

 
     Далі більше…
 
Вадим Лихач,
в.о. завідувача кафедри технологій
у птахівництві, свинарстві та вівчарстві

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook