Майстер-клас для учнів шкіл Полтавщини від колективу факультету харчових технологій

13 вересня 2021 року

     Вибір професії – це усвідомлене визначення людиною сфери діяльності, яку вона прагне опанувати й довгий час нею займатися і це один із найважливіших етапів на життєвому шляху. Адже, обираючи професію, кожен, насамперед, визначає своє місце в житті. Від вибору майбутньої професії залежить подальше успішне самоствердження й розвиток індивідуальності, можливість реалізації творчого потенціалу. Улюблений фах допомагає розкрити найяскравіші сторони особистості.

      Одним із головних питань становлення особистості в юнацькому віці є питання «Ким бути?». Часто вирішити таку проблему допомагають поради сторонніх людей. Тому на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК сильно вболівають і піклуються, щоб саме на наш факультет прийшли ті випускники шкіл, технікумів, коледжів на інших вишів після бакалаврату, які не тільки полюбляють смачно поїсти різних смаколиків, але й готові в майбутньому стати керманичами великих та малих підприємств з виготовлення харчових продуктів, бути першими в приготуванні різноманітних смачних і корисних страв для ресторанів та інших закладів громадського харчування, очолювати і працювати для потреб харчової промисловості.

    Саме з цією метою 10 вересня 2021 року колектив викладачів і студентів факультету здійснив "профорієнтаційний десант" школами Полтавщини.

      Спочатку нами була проведена бесіда зі школярами 10 і 11 класів в смт Оржиця, а потім ще одна поїздка в Новооржицьку громаду, де на базі опорної середньої школи відбулася зустріч з випускниками декількох шкіл.

 
     Завідувач кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК, доцент Володимир Василів надав інформацію про університет, розповів про здобутки альма матер та попросив усіх учнів бути уважними, адже їх чекає в самому кінці сюрприз.

     Доцент Марія Жеплінська розповіла про спеціальності, за якими здійснюється навчання на факультеті, умови вступу до Національного університету біоресурсів і природокористування України, можливість покращити свої знання на підготовчих курсах, використати шанс участі в олімпіаді, які дають додаткові бали до загального рейтингу при вступі до університету та охарактеризувала переваги вступу саме до нашого університету.

     Презентація та відеоролики про лабораторії факультету вразили не тільки учнів шкіл, але й педагогів та медичних працівників школи.
 
 

     Доценти Ольга Самойліченко та Віктор Сарана довели до учнів шкіл, що для обрання справи, що цілком відповідає потребам, інтересам, прагненням, а також фізичним можливостям, які розкриваються у процесі трудової діяльності, і перш ніж знайти себе у праці, необхідно пізнати себе, вивчити світ професій, варіанти одержання освіти і професійного зростання. Цим самим наголосили, що в університеті є також інші спеціальності, на які можуть вступати учні. І головне бути впевненими в своїх силах, нічого не боятися, іти вперед до своєї мети, бо така матеріально-технічна база, спортивний комплекс, бібліотечні фонди, викладачі, як у НУБіП України – все в комплексі – не зрівняти ні з одним університетом в Україні.

     Від представництва студентів до учнів звернувся магістр 2 року навчання, відмінник, активіст Артем Антонів. Невимушено він розповів про проживання в гуртожитку, можливість проходити практику за кордоном та навчатися одночасно в двох університетах – в НУБіП України і за кордоном.

  А «на закуску» доцент кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів  Людмила Тищенко підготувала майстер-клас для школярів – визначення фізико-хімічних показників та показників безпеки молока, фруктів та овочів. До речі, яблука, томати і огірки принесли і самі учні, адже їм було надзвичайно цікаво знати наскільки їхня домашня городина натуральна. Ще й в першу чергу вишикувалися, як на шкільній лінійці, щоб власноруч зробити вимірювання.

    За активну участь в майстер-класах найактивніші учні отримали дипломи та солодкі Чупа-чупси, а всім присутнім учням було роздано матеріал про університет і факультет у вигляді буклетів та календариків.

    І знаєте, так приємно було їхати назад і отримати повідомлення, що в фейсбуці вже є інформація про вдячність громади за таку проведену роботу. 

     А ще погода вигравала своїми осінніми сонячними променями; наша команда чудово відволіклася від міської суєти, вдихнувши повні груди полтавського повітря, намилувавшись тамтешніми краєвидами. По дорозі назад згадали бензоколонку поблизу Пирятина, де відбувалися зйомки легендарного кінофільму «Королева бензолонки», в Новооржиці побачили цукровий завод, збудований в минулому столітті…

     Тож подорож Полтавщиною виявилася надзвичайно різноманітною та вдалою, за що хочемо висловити слова вдячності керівництву університету, факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК та директорам Оржицької і Новооржицької загальноосвітніх шкіл.

      Найкраще, що є в житті, — це займатися справою, яка того варта. Це слова Теодора Рузвельта. Віримо, що такі заходи, будуть мати очікуваний позитивний результат під час вступної кампанії 2022.

Марія Жеплінська
доцент кафедри процесів і обладнання
переробки продукції АПК

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook