Гуманітарно-педагогічний факультет розпочав поселення своїх першокурсників у гуртожитки НУБіП: перші враження і висновки

22 серпня 2021 року

Субота, 21 серпня. День видався спекотним у всіх сенсах. Сьогодні першокурсники гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України приїхали поселятись у гуртожитки № 2, 6, 8, 9. Хто самостійно, а частіше під пильним наглядом своїх батьків, студенти приїхали з різних куточків України і з самого рання, щоб вперше побачити свою майбутню домівку на найближчі чотири роки, оселитись тут, налагодити побут, познайомитись з сусідами по кімнаті та усталеними порядками, і, як мінімум, спробувати закласти фундамент цікавого, комфортного й щасливого студентського життя.

Звісно, що «першачки» хвилювались, співвідносили раніше почуте й уявлене з реальністю. Це може видатись високопарним, але поселення в гуртожиток після того, як ти, шукаючи свій шлях, покинув батьківський поріг, і є тим переламним моментом, про  який зі щемом говорять під час шкільних випускних вечорів. Саме цей день у житті студента-першокурсника є реальним і конкретним початком самостійності, дорослості та відповідальності.

Підсвідомо відчуваючи це, наші першокурсники, шикуючись в чергу, чекали… І зустрічали їх гуманітарії дружньо й гідно, усією командою! Наш декан, Інна Савицька, заступник декана Ігор Буцик, здається, в цей день були скрізь й одночасно – і в другому, й у восьмому гуртожитку, і в шостому; їх можна було побачити й почути й під час вирішення організаційних питань із комендантами гуртожитків, і в черзі серед батьків і студентів, й в кімнатах на різних поверхах… Вони  вирішували проблеми, знімали напругу, і, як справжні сучасні лідери, були не над процесом, а разом із своїм колективом та попереду нашої дружньої команди.

А ще деканат гуманітарно-педагогічного факультету запропонував зустрічати новоприбулих до своєї родини веселими кольоровими «смайликами» та спеціально виготовленими на замовлення календариками, які були заздалегідь замовлені та дбайливо роздані в кожну кімнату, аби першокурсники відчули себе частиною великої родини і те, що на них чекали.

Слід віддати належне комендантам наших гуртожитків – Анжелі Шило, Олександру Радченку, Тетяні Фещенко, її заступнику Юрію Масаловичу та Лідії Йовенко. Вони добре попрацювали, щоб кімнати в гуртожитках були вчасно відремонтовані, а прилегла територія виглядала естетично. Й сьогодні ними було все продумано для того, щоб нікому не створювати дискомфорту та уникнути хаосу. На подвір’ї лунала музика, потоки людей були чітко спрямовані, першокурсникам та їхнім батькам допомагали оформити документи члени студентської ради та викладачі. Кожен мав своє коло обов’язків й бездоганно їх виконував. Тому не було жодних інцидентів, все працювало, як єдиний механізм – від зустрічі тих, хто приїхав поселятись, до супроводу їх в їхню кімнату.

Особливо слід відмітити кафедру соціальної роботи та реабілітації. Почавши свої візити до виділених деканатом кімнат своїх першокурсників, викладачі цієї кафедри зробили усе можливе й надможливе, аби їхні новоприбулі студенти (а набрали вони їх в цьому році немало – аж три повноцінні групи! 85 осіб!), почувались у гуртожитках НУБіП, як вдома. В досягненні своєї мети завідувач кафедри Ірина Сопівник та її колеги Олена Варава, Ніна Тверезовська, Вікторія Будегай, Оксана Витриховська аж ніяк не обмежились щоденним моніторингом кімнат, які терміново підлягали ремонту. Силами кафедри була створена своя «ремонтна команда». Це, напевне, дійсно, ексклюзив, коли доктори і кандидати наук за покликом власного серця, аби не було соромно дивитись в очі батькам, яким так багато розповідали про НУБіП під час приймальної кампанії, знімали старі та клеїли нові шпалери, фарбували підлогу, підмітали, мили вікна… Пліч-о-пліч їм допомагали вихованці кафедри, відгукнувшись на прохання своїх наставників. І результат не примусив себе довго чекати. Усі кімнати на момент поселення були відремонтовані.

До дня поселення кафедра теж поставилась відповідально, підготувавши кожному першокурснику повний комплект потрібних документів, допомігши заповнити договори, спростивши й оптимізувавши таким чином процедуру поселення. Навіть подарували від кафедри в кожну кімнату скатертинку, щоб нагадувало мамину… В перший день організаційно-консультативний супровід батьків і студентів здійснювали завідувач кафедри Ірина Сопівник та наставник груп Олена Варава. І допоки продовжуватиметься поселення в гуртожитки, до такого супроводу будуть залучені всі члени кафедри.

Значне навантаження в день поселення взяла на себе кафедра педагогіки. Під керівництвом Руслана Сопівника повністю займались оформленням потрібної документації під час поселення у 8 гуртожитку та супроводом батьків і студентів Надія Діра, Олександр Кучай, Павло Смоляк, Павло Андрусик.

Окремо слід сказати про атмосферу дня. Вона була вкрай напруженою через навантаження, проте ми відчували плече одне одного й щоразу були по-справжньому щасливими, коли все вдавалось, коли чули слова подяки, коли змогли комусь допомогти. Абсолютно всі – від декана факультету й комендантів гуртожитків, від професорів та викладачів кафедр до студентів-старшокурсників, які взяли на себе велику частину турбот, відчували себе сьогодні передовою частиною на лінії фронту. Ми працювали, аби майбутнє прийшло в наш дім, і прагнули, щоб воно було благополучним. 

Вже почалось, мабуть, майбутнє.
Оце, либонь, вже почалось…
Не забувайте незабутнє,
воно вже інеєм взялось!
….
В епоху спорту і синтетики
людей велика ряснота.
Нехай тендітні пальці етики
торкнуть вам серце і вуста!..

Іще про деякі суб’єктивні відчуття. Ми відвідували гуртожитки, коли вони стояли порожні й самотні в очікуванні своїх мешканців. Сьогодні в них забилось життя: все закрутилось, заговорило, задзвеніло… Так, ніби душа вселилась. Тож, сподіваємось, що ця душа буде прекрасною й підтримуватиме каркас свого існування в належному порядку!..

Олена Варава,
старший викладач кафедри соціальної роботи та реабілітації


 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook