На шляху до законопроекту про консолідацію земель – плідна дискусія у Держгеокадастрі України

31 жовтня 2020, 11:20
Науковці факультету землевпорядкування НУБіП України продовжують активно працювати над розробкою науково-методичних підходів до консолідації земель із урахуванням європейського та світового досвіду. За ініціативи Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру цього тижня відбулася онлайн-нарада присвячена концептуальним засадам законопроекту щодо консолідації земель.

Учасниками наради стали представники аграрних асоціацій та провідних сільськогосподарських виробників, профільного парламентського комітету, проектів міжнародної технічної допомоги, що надають підтримку сільському розвитку, асоціацій інженерів-землевпорядників тощо. Факультет землевпорядкування був представлений деканом факультету д.е.н. Тарасом Євсюковим та завідувачем кафедри землевпорядного проектування, д.е.н. Андрієм Мартином.

Під час фахової дискусії були обговорені ключові положення майбутнього законопроекту, зокрема, перспективи застосування за аналогією із багатьма європейськими країнами підходу щодо примусової консолідації земель сільськогосподарського призначення, яка передбачає проведення відповідних заходів за рішенням кваліфікованої більшості власників земельних ділянок в межах масиву сільськогосподарських земель.
Піднімалися питання практичної реалізації Закону України від 10.07.2018 № 2498-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні», що потребують відповідного удосконалення програмного забезпечення Національної кадастрової системи.

Андрій Мартин у своєму виступі підкреслив необхідність застосування механізмів примусової консолідації земель, що обумовлюється значним рівнем парцеляції сільськогосподарського землеволодіння та землекористування в Україні, а також те, що консолідація земель у сучасних умовах стає важливим інструментом управління ризиками агробізнесу у питаннях доступу до ключового виробничого активу – земельних ресурсів. При цьому важливу роль відіграватиме розробка економічних механізмів визначення компенсацій для учасників примусової консолідації земель навіть попри те, що консолідація земель, як правило, підвищує вартість та цінність земельних ділянок, які приймають у ній участь. Особливої уваги потребує питання запровадження нового виду землевпорядної документації, що дозволить комплексно усувати недоліки у розташуванні та характеристиках земельних ділянок, розміщенні дорожньої мережі, проектувати меліоративні системи та агролісомеліоративні заходи.

Очікується, що проєкт закону України про консолідацію земель, відповідно до Плану пріоритетних дій Уряду, буде поданий до Верховної Ради України у грудні цього року.


Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook