На факультеті землевпорядкування провели експертне обговорення оновленої Методики нормативної грошової оцінки земель

8 жовтня 2020 року
     Починаючи з квітня 2020 року триває публічне обговорення нової уніфікованої методики нормативної грошової оцінки земель, що знайшла своє відображення у проекті Постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Методики нормативної грошової оцінки земель" (https://land.gov.ua/info/155630/). Цього разу ареною для дискусій виступив факультет землевпорядкування НУБіП України. Щоправда задля забезпечення необхідних вимог зустрічі, провели її у вигляді вебінару на платформі Webex Meet.

     Вже традиційно, співорганізаторами таких обговорень виступають наші партнери і роботодавці – ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» та ГО «Земельна спілка України». Серед залучених експертів були співробітники факультету, науковці, виробничники і представники громадських організацій. Понад 60 однодумців приєдналися до обговорення змін до методики нормативної грошової оцінки земель. Онлайн-трансляція фахового семінару у записі доступна у соціальній мережі Facebook за посиланням https://www.facebook.com/afzukr/videos/342048663702093.

     На початку зустрічі декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков привітав усіх її учасників і зазначив, що принциповими змінами обговорюваної методики є: по-перше, об’єднання існуючих підходів до оцінки земель у єдиний нормативний документ; по-друге, це суттєве спрощення власне розрахунку, оскільки він відбуватиметься за єдиною формулою; і останнє – це істотне зменшення обсягів інформації, необхідної для проведення нормативної грошової оцінки і, відповідно, зниження вартості робіт з її проведення, скорочення термінів тощо. На завершення Тарас Олексійович побажав учасникам плідних дискусій та обговорень.

     У своєму виступі очільник ВГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолій Полтавець зазначив, що в нашій державі історично склалися три окремих методичних підходи до проведення нормативної грошової оцінки земель, а саме: нормативна грошова оцінка земель населених пунктів, нормативна грошова оцінка земель несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів та нормативна грошова оцінка земель сільськогосподарського призначення. Тому необхідно уніфікувати чинні методики нормативної грошової оцінки земель в Україні та привести її у відповідність до вимог чинного законодавства.

     Першим до слова запросили одного із розробників Методики нормативної грошової оцінки земель, завідувача кафедри землевпорядного проектування, Андрія Мартина. Він повідомив, що нормативна грошова оцінка земель в Україні використовується як база для справляння земельного податку, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності. Тому під час розробки нової методики принциповою позицією було удосконалення процедури визначення нормативної грошової оцінки і ні в якому разі не змінювати показники величини оцінки, оскільки зменшення показників «вдарить» по бюджетам громад. В основу нормативів капіталізованого рентного доходу покладено усереднені показники розрахунків попередніх років.

     Далі експерт прокоментував пункти Методики нормативної грошової оцінки земель, які стосуються коефіцієнтів, що характеризують регіональні та зональні фактори місцеположення земельної ділянки, цільове призначення земельної ділянки, належність земельної ділянки до певної категорії земель.
     Однією з новел Методики є вирішення проблеми наявності проектів формування території і встановлення меж сільських, селищних рад. У разі відсутності таких матеріалів, відомостями про такі межі, а також межі території територіальної громади (сільської, селищної, міської) ради, вважаються дані, що збігаються з межами, відображеними на індексних кадастрових картах (планах) сіл, селищ, міст, районів за відомостями Державного земельного кадастру, а межі об’єднаної територіальної громади визначаються по зовнішніх межах юрисдикції рад територіальних громад, що об’єдналися.

     Наступним до слова запросили заступника директора з наукової роботи – начальника центру геоінформаційних систем ДП «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «ДІПРОМІСТО» імені Ю.М.Білоконя, Юрія Палеху, який у своєму виступі прокоментував значення коефіцієнта, що характеризує зональні фактори місцеположення земельної ділянки. Коефіцієнт, диференціюється за оціночними районами, які встановлюються на основі економічної оцінки території, з урахуванням певних груп факторів. Для кожної групи факторів оцінки встановлюється ваговий коефіцієнт, значення якого залежить від географічних та містобудівних особливостей території сільської, селищної, міської ради, або території об’єднаної територіальної громади, як об'єкту проведення оцінки. Граничне максимальне значення коефіцієнтів, який характеризують зональні фактори, залежить від чисельності населення у населеному пункті, що є адміністративним центром громади.
     Вся територія, що перебуває в межах об'єднаної території громади поділяється на оціночні райони, що мають переважно однотипні функціонально-планувальні якості та обмежені природними, антропогенними та адміністративними межами. Зонування ОТГ та апробація проєкту нової уніфікованої методики нормативної грошової оцінки земель були здійснені навесні 2020 року та доступна в он-лайні режимі за посилання map.geoportalua.com.

  

     Продовжив експертну дискусію голова ГО «Інститут просторового розвитку» Юрій Манцевич. Він наголосив, що у новій Методиці збережений підхід до розрахунку нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а також розрахована вона на стабільні показники. Експерт звернув увагу на недоліки чинної Методики нормативної грошової оцінки земель населених пунктів. Що ж стосується вже розробленої документації з нормативної грошової оцінки, то вона вважатиметься чинною, а показники достовірними до розробки документації відповідно до нової методики.
     Надалі до обговорення приєдналася в.о. директора ДП «Науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» Тетяна Медвецька, яка привернула увагу учасників семінару на розрахунок нормативної грошової оцінки земельної ділянки на землях сільськогосподарського призначення. Пропозиції стосувалися врахування впливу клімату на родючість сільськогосподарських угідь та втрати від негативних кліматичних явищ.

     Жвавим та емоційним було обговорення. Експертам були поставлені питання, а в обговоренні активну участь взяли Іван Ковальчук – професор, завідувач кафедри геодезії та картографії НУБіП України, Михайло Козак – начальник відділу екологічних та ґрунтових обстежень ДП «Науково-дослідний та проектний інститут землеустрою», Анатолій Колосюк – заступник директора з експертної роботи Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз, судовий експерт.

    Пропозиції щодо дискусійних питань, які були підняті на семінарі, будуть направлені до Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook