НОВІ КРОКИ ДО ВИРІШЕННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ ПРОПОНУЄ ФАКУЛЬТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ АПК

18 вересня 2020 року
м. Київ, НУБіП України

Програма ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) забила тривогу з приводу вимирання бджіл. Адже внаслідок зниження запилення рослин, а відповідно їх урожайності – загроза глобальної продовольчої безпеки у світі загострюється. Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) заявила – «…майбутнє продовольчої безпеки людства залежить від бджіл!». Саме тому, факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК, як платформа для підготовки сучасного висококваліфікованого фахівця у напрямку виробництва та безпечності продовольства в Україні, вчасно реагує та шукає шляхи попередження кризи в нашій державі.

Науковці кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції спільно з Програмою USAID з аграрного та сільського розвитку працюють над створенням та розвитком ринку послуг керованого запилення медоносними бджолами, який став необхідністю внаслідок зменшення диких запилювачів та інших корисних комах через високо інтенсивне землеробство та використання великої кількості агрохімікатів, в тому числі системних пестицидів. Саме тому, роль медоносних бджіл як запилювачів, відчутно посилилася, нині від бджолозапилення залежить 90-95 % сільськогосподарських культур, а отже й забезпечення населення продуктами харчування.

Так з початку літа було організовано створення онлайн платформи BeesAgro, як основного інструменту для налагодження співпраці між аграріями та бджолярами у сфері запилення за допомогою медоносних бджіл. Співробітники кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції здійснювали науковий супровід створення Асоціації керованого запилення "BeesAgro". Переглянути результат можна за посиланням http://beesagro.grand.expert/

Під час налагодження зв’язків та організації роботи платформи керованого бджолозапилення, зіткнулися з проблемами необізнаності гравців ринку запилення у правовому полі. Тому, 19.08.2020 року на базі кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції та за підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку було організовано освітньо-практичний вебінар «Нормативно-технічне регулювання та правовий супровід щодо надання послуг запилення садів в Україні”. Спікер, завідувач кафедри, професор, доктор технічних наук Владислав Сухенко розкрив наступні питання: основні положення керованого запилення, законодавча база для здійснення запилення, покрокова інструкція дій, визначення ролей, ризики та критерії оцінки надання послуг, вартість.

Наступним кроком стали розробка Програми та методики приймальних, об’єднаних з кваліфікаційними, випробувань послуг щодо керованого бджолозапилення садів та ягідників для подальшого впровадження Технічних умов (ТУУ) на запилення, що супроводжувалися співробітниками кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції згідно ГОСТ 15.309-98 «Система разработки и постановки продукции на производство. Испытания и приемка выпускаемой продукции. Основные положения».

Випробувальні дослідження було організовано на базі Кооперативу Агровесна. Для випробування підготували запилювальні точки з розрахунку 4 бджолині сім’ї на 1 гектар та схему їх розташування на ділянці ремонтантної малини поле №5; облікові ділянки площею 1 м2 для контролю інтенсивності льотної діяльності бджіл; технологічну документацію щодо урожайності опилюваного (№8) та контрольного полів (№7).

 

 

За результатами випробувальних досліджень розроблені Технічні умови України 74.9-43300769-001:2020 «Послуги щодо керованого бджолозапилення садів та ягідників» згідно ДСТУ – Н 1.3:2015  “Національна стандартизація. Настанова. Технічні умови України. Настанови щодо розробляння”. Наразі проходить їх реєстрація. Розроблений документ буде базовим для надання послуг керованого бджолозапилення.

У подальшому співробітниками кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції заплановано розробити подібні ТУ для запилення соняшнику та ріпаку, що становлять «левову» частку серед вирощуваних в Україні ентомофільних сільськогосподарських культур. А також у подальшому здійснювати науково-технічний супровід керованого бджолозапилення, як одного із ключових факторів продовольчої безпеки населення.

Леонора Адамчук,

к. с.-г. н., доцент кафедри стандартизації

та сертифікації сільськогосподарської продукції

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook