Дистанційне навчання в університеті на період карантину: сучасні технології, приклади та рекомендації

18 березня 2020 року

   У перші дні карантину викладачі та студенти університету активно включилися організовувати та здобувати нові знання в умовах дистанційного навчання, адже в університеті пропонується широкий спектр таких технологій для організації та підтримки освітнього процесу.

Навчальний портал НУБіП України https://elearn.nubip.edu.ua/ містить 1312 атестованих електронних навчальних курсів, понад 1500 електронних навчальних курсів на етапі завершення формування. В електронних навчальних курсах до кожної теми модуля розроблені теоретичні ресурси, презентації, уроки, завдання та методичні рекомендації, відеоінструкції для виконання лабораторних робіт, а також ресурси для модульного контролю та підсумкової атестації.
Перш за все в кожному електронному навчальному курсі на навчальному порталі студентам дано роз’яснення щодо організації навчання з дисципліни в умовах карантину. В новинному блоці викладачами регулярно публікуються новини та оголошення, які автоматично надходять на пошту студентам і вони оперативно реагують на виконання відповідних рекомендацій. Таке розповсюдження інформації серед студентів можна ефективно використовувати поряд з комунікацією в групах використовуючи різні месенджери.
Активність студентів і викладачів в кожному курсі при дистанційному навчанні помітно зросла порівняно зі змішаним навчанням, яке використовувалося до оголошення карантину. Це можна спостерігати в розділі «Звіти-Статистика». Наприклад, в курсі «Системний аналіз» за 13 березня було зафіксовано біля 3000 логів студентів, які працювали з ресурсами курсу, відправляли виконані роботи та обмінювалися коментарями з викладачем та одногрупниками.
В межах ЕНК для студентів можна розміщувати інформацію про онлайн активності та публікувати відповідні повідомлення про дату та час такої активності. На даний час багато інструментальних платформ відкривають свої потужності для онлайн комунікації. Наприклад, таку можливість маємо від компанії Cisco, яка відкрила свій сервіс Webex для безкоштовного використання. Викладачі факультету інформаційних технологій активно застосовують цю та інші можливості для онлайн спілкування під час проведення лекцій та лабораторних робіт. Наприклад, доцент кафедри комп’ютерних систем і мереж Блозва А.І., провів лабораторну роботу з комп’ютерних мереж в он-лайн режимі. Студенти мали можливість ставити запитання, вносити свої коментарі.
Інструкції щодо використання онлайн сервісів будуть розміщені на навчальному порталі університету найближчим часом.
Розраховуємо також, що невдовзі університет стане учасником програми Coursera for Campus. Викладачі матимуть змогу рекомендувати своїм студентам курси для онлайн навчання, які можуть бути зараховані як результат неформальної освіти. У наступних публікаціях будемо повідомляти про нові можливості для організації дистанційного навчання.
 
Олена Глазунова,
декан факультету інформаційних технологій
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook