Гуманітарії відзначили Міжнародний день рідної мови

22 лютого 2020 року
     21 лютого за ініціативою ЮНЕСКО світова громадськість відзначає Міжнародний день рідної мови, який ще називають Міжнародним днем материнської мови. Щорічне відзначення цього дня привертає увагу на громади з менш аніж 10 тисяч осіб, які активно розмовляють рідною мовою, адже часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття.

     «Щоб не трапилося такого з нашою рідною мовою, ми вивчаємо і плекаємо її, оберігаємо і збагачуємо традиції українського народу», – сказав, відкриваючи свято, яке відбулося 21 лютого на гуманітарно-педагогічному факультеті з нагоди Міжнародного дня рідної мови, незмінний ініціатор такого роду дійств декан факультету професор Василь Дмитрович Шинкарук. А завідувачка кафедри філософії доцент Інна Миколаївна Савицька нагадала історію виникнення такого дня, наголосила на тому, що за право розмовляти рідною мовою люди втрачали життя, тому забувати про це – негідно.

  

     Саме Василь Дмитрович та Інна Миколаївна стали «батьком» і «матір᾽ю» театралізованого розважального дійства «Зимі з Весною помиритись, і нам ніколи не сваритись», яке підготували учасники театру мініатюр під керівництвом фахівця кафедри культурології Анжеліки Федоренко та солісти студії академічного, естрадного і джазового співу під керівництвом професора кафедри культурології народної артистки України Наталії Шелепницької.

«Ой, громице – свічечко! Святая водичечко!
Від біди оберігай наш майбутній урожай!
Дай здоров’я нам усім та достатку в кожен дім!»,
«Свічечко – свічка, гори, на студентів укажи!
В щасті – долі щоб жили і здоров’я берегли!»
,

– промовили «батько» і «мати», запаливши стрітенські свічки, і благословили розпочати цікаве, веселе і пізнавальне свято.

     Ведучі свята вміло залучали присутніх до обрядів, які традиційно проводились в Україні під час проводів зими, а учасники із задоволенням «топтали ряст», «зберігали водичку», виводили веснянки, згадували народні прикмети, відгадували загадки і навіть грали у «сніжки», коли в аудиторії несподівано з᾽явилася жорстока Зима, яка ніяк не хотіла віддавати свої права цариці Весноньці. А скільки емоцій викликав «смачний» конкурс на виготовлення смайликів із млинців і поїдання на швидкість вареників, розповідатимуть не лише в Голосіївській республіці, але й у Німеччині, адже це із захопленням робив гість нашого університету із Німеччини кореспондент німецьких ЗМІ Маркіян Остапчук.

     Коли кажуть, що свято вдалося на славу, то це саме про наше дійство. І якщо у нас є такі студенти, які не забувають про своє коріння, то рідній мові, національним традиціям і Україні – жити!

Ірина Майданюк
 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook