ВПЛИВ ВІД ВПРОВАДЖЕННЯ ІНДИКАТИВНОЇ СОБІВАРТОСТІ В 2020 р

29 січня 2020 року
Відповідно до Закону про держбюджет на 2019 рік МОН України надано розпорядження ввести для ЗВО індикативну вартість навчання в обсягах мінімального розміру вартості навчання по кожній спеціальності згідно з ліцензійними умовами. На наш погляд, мета даної пропозиції полягає в тому, щоб:
1) зменшити кількість випускників деяких спеціальностей, для яких існує надлишок пропозиції;
2) врівноважити конкурентні умови приватної і державної освіти, для якої на цей час існують значні переваги;
3) підняти престиж не популярних, “робочих” спеціальностей, які затребувані на ринку праці.
Звичайно дане розпорядження ставить ЗВО в складне становище, тому що розрахувати середню вартість навчання на всьому його інтервалі в умовах значної інфляції є достатнньо складним процесом. В даному варіанті “пропонується” додати 1000 грн 2014 р. до 1000 грн 2018 р. Всі ми розуміємо, що це різні кошти. Скоріше за все, точних розрахунків ніхто виконувати не буде і МОН України не буде їх перевіряти. Тому визначення рівня вартості навчання буде здійснюватися на підставі інших факторів. Престижність ЗВО, місце розташування, форма власності. 
Рис.1 Розподіл вартості навчання за 1 рік на ОС «Бакалавр» денній формі навчання спеціальності 051 «Економіка» за параметрами ЗВО
 
Джерело: розробка співробітників кафедри за даними ЗВО 2017 року (вибірка –18 ЗВО, що займають найвищий рейтинг в ТОП-200)
 
Однак, для тих регіональних ЗВО, які явно значно занижували вартість навчання, скоріше все таки необхідно буде підвищити її.
Багато що залежить від адміністрації нашого ЗВО, для якого звичайно ж буде важко реалізувати алгоритм розрахунку, що запропоновано МОН України, враховуючи широкий спектр спеціальностей.  Сподіваємося, що сповільнений темп інфляції в 2019 р. (до 6%) та, сподіваємося і в 2020 р.,  дозволить встановити вартість навчання на тому ж рівні 2019 р.
На думку, ректора нашого ЗВО, таке впровадження призведе до кількох наслідків, серед них – подальше розшарування суспільства й недоступність вищої освіти для незаможних громадян переважно з провінційних містечок, а також загроза закриття вищих навчальних закладів у регіонах. 
Враховуючи вище зазначене, кафедрі необхідно посилити свою профорієнтаційну діяльність на периферії.
А. Скрипник,
 завідувач кафедри економічної кібернетики, проф., д.е.н.
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook