Листопад для студентів факультету аграрного менеджменту був щедрий на цікаві події

2 грудня 2019 року

   Студентам факультету аграрного менеджменту створені всі мови для особистісного та професійного зростання. Принциповою умовою забезпечення відповідного результату є бажання студента отримувати знання та готовність до активної пізнавальної творчої діяльності.

   На початку листопада на факультет аграрного менеджменту завітала Ольга Ходаківська, д.е.н., заступник директора ННЦ "Інститут аграрної економіки", яка, по суті, продовжила розмову розпочату ще минулого місяця її колегою, Саблуком В.П. з першокурсниками нашого факультету. Темою тоді було: "Перспективи розвитку с.г. України в контексті виконання угоди про асоціацію з ЄС" (детальніше дивіться тут https://nubip.edu.ua/node/67112). Цього разу розмова стосувалася переважно проблеми прискореного відкриття ринку землі в Україні і відбувалася зі студентами вже 2-го і 3-го курсів ФАМ. Гостя довела до присутніх результати досліджень, проведених науковцями інституту, акцентувавши увагу на: 
а) вкрай обмежених фінансових можливостях господарюючих нині фермерів, 
б) намірах власників паїв продати свої наділи (витративши отримані гроші на придбання телевізорів та інших побутових речей), 
в) сумнівності збільшення надходжень до місцевих бюджетів за рахунок продажу земель у середньо- та довгостроковій перспективі, 
г) незадовільним станом земельного кадастру тощо. 
   Ольга Василівна описала ймовірні невтішні перспективи розвитку галузі і сільської місцевості загалом в разі відкриття ринку землі за вказаних обставин. Майбутні менеджери і маркетологи, відчули щирі переживання гості і зрозуміли, наведені нею аргументи, адже для переважної більшості з них доля рідної землі, села і України небайдужа.
  
  
   Доказом небайдужості студентів стала їх громадянська позиція, продемонстрована під стінами Верховної Ради під час пікетів проти прийняття закону про відкриття ринку землі, який слуги народу все ж прийняли у першому читанні. 
   Актуальною темою для обговорення серед студентів ФАМ стало питання їхнього здоров’я. Поговорити про важливість медичних профілактичних оглядів, вакцинування, ведення здорового способу життя тощо особливо важливо зі студентами 1 курсу. Тому саме для такої розмови 8 листопада 2019 року на факультет було запрошено директора оздоровчого центру НУБіП України, викладача кафедри соціальної роботи та реабілітації  Вячеслава Крупку.         Обґрунтовуючи важливість вказаних проблем студентам ФАМ, Вячеслав Андрійович опирався на свій багаторічний досвід роботи лікарем. Гість закликав не легковажити плановими щепленнями, адже це є основним способом зупинити  поширення небезпечних інфекційних хвороб. Щодо медичного обліку та  обслуговування в оздоровчому центрі НУБіП України, гість наголосив, що це унікальна можливість саме для наших студентів отримати медичні послуги безпосередньо на базі університету, адже на сьогодні мережа спеціалізованих закладів медичного обслуговування студентів практично зруйнована, і для отримання аналогічних послуг всі інші студенти Києва вимушені звертатися в єдину студентську поліклініку в місті. Щодо питання здорового способу життя, переконливими аргументами були не лише вдало підібрані слова лектора, а й сама життєва позиція та власний приклад активності у всьому хорошому, постійно демонстровані Вячеславом Андрійовичем, активним учасником всіх культурних, мистецьких, спортивних подій в університеті і за його межами. На завершення гість наголосив на важливості всебічного розвитку кожного студента: і культурного, і фізичного, і духовного, і інтелектуального, адже саме це і є запорукою здорового, якісного, довготривалого життя.
 
   Така розмова певно додатково змотивувала студентів 1 курсу 2 групи для участі, а всіх інших студентів факультету – для їх підтримки, у конкурсі «Пісенні баталії 2019», адже наші студенти у дуже стислі строки змогли підготуватись, виступити на високому рівні та стати фіналістами і призерами цього конкурсу (https://nubip.edu.ua/node/67378). Всі без виключення студенти 2 групи були на сцені, і не лише співали, а й узгоджено рухались у танці, демонстрували акторські здібності. Вони були неперевершені, і така їх спільна перемога зробила зі звичайної групи першокурсників на 3-му місяці навчання справжній колектив, команду, яка б, за умов звичного буденного студентського життя, могла б не сформуватись взагалі або на це пішли б роки.
  
   А от спортивні здобутки факультету цього місяця були посередні. Виступ збірної команди факультету з шахів вдалим назвати важко, адже маємо цього року сильну команду, яка дала бій своїм опонентам, але все ж не змогла вийти в фінальну частину змагань. Варто відмітити, що дівчата на турнірі цьогоріч не програли жодної партії.
 
   Студентів, які внесли значний вклад у розвиток факультету у 2019 році і можуть  бути прикладами для наслідування своїм колегам,  деканат та Вчена рада факультету аграрного менеджменту до дня студента відмітили грамотами та подяками. Найпомітніші здобутки студентів ФАМ у різних сферах студентського життя за останній рік були задокументовані і скріплені підписом та печаткою ректора НУБіП України С.М. Ніколаєнка. Талановитих та успішних студентів на факультеті значно більше, але цьогоріч до групи кращих, які крім відмінних академічних успіхів, демонстрували визначні результатів в інших сферах студентського життя факультету та університету, на думку керівництва та лідерів студентського самоврядування, потрапили: Кравчук Анна, Гончарук Аліна, Кошева Анжеліка, Музика Дар`я, Оліфіренко Богдана, Оксенюк Назарій, Степанська Валерія, Богомол Марія, Красноштан Олександр, Ручка Інна, Шпирко Анастасія, Оксана, Талан Анастасія, Ткачук Меланія, Суха Тетяна, Пелех Маргарита, Бугай Роман, Батожський Артем, Борсенко Валентина,  Сирит Вікторія, Гриценко Іванна, Рижа Руслана.
 
  
 
     
  
   Також варто відмітити кілька індивідуальних наукових успіхів наших студентів. Так, магістрантка 2 року навчання освітньої програми «Менеджмент організацій і адміністрування» Анна Лагута стала лауреатом Гран-прі VІ Міждержавної олімпіади з менеджменту серед молоді в номінації «Практики і методи менеджменту», де стала кращою за своїх українських та казахських колег і поступилася у фіналі лише представниці Гродненського державного університету ім. Янки Купали (https://nubip.edu.ua/node/67885), а студентка 4-го курсу спеціальності «Менеджмент» спеціалізації «Менеджмент ЗЕД» Анжеліка Кошева стала призером Всеукраїнського конкурсу інноваційних ідей «Стратегія блакитного океану». Студентки 2 курсу спеціальності «Маркетинг» Валентина Пономаренко та Богдана Оліфіренко зі своїми науковими доповідями на актуальну філософську тематику, справили незабутнє позитивне враження на всіх учасників науково-методичного семінару «Всеукраїнські Сковородинські навчання «Пізнай себе», який відбувся в листопаді і були відзначені організаторами.
 
 
 
  
 
   Більше 20 студентів факультету відвідали презентацію автором нового роману з доповненою реальністю Макса Кедрука «Допоки світло не згасне назавжди», яка проходила в стінах НУБіП України за сприяння працівників університетської бібліотеки (https://nubip.edu.ua/node/67751). Виявилось, що серед студентів факультету є багато шанувальників творчості автора, які не могли не скористатись можливістю почути думки та безпосередньо поспілкуватись зі своїм кумиром. Спілкування молоді з автором спонукало їх задуматись над своїм майбутнім, відповідально і усвідомлено ставитись до тих процесів, які відбуваються в нашому суспільстві зараз.
  
   Науковці сходяться на думці, що переважна більшість людей і, особливо, професії яких пов’язані з активним спілкуванням з людьми, все частіше перебувають у стані хронічного стресу. Враховуючи це, 27 листопада 2019 року, для студентів факультету аграрного менеджменту був проведений трейнінг з питань діагностики та подолання стресу. Провели його спільно улюблениця студентів факультету викладач кафедри філософії к.ф.н, доц. Данилова Тетяна Вікторівна та психотерапевт, головний редактор міжнародного журналу “Mental Health: global challenges” к.п.н., доцент Вус Віктор Ілларіонович. Вони розповіли коротко про природу явища стресу, можливі його прояви, а потім розкрили окремі інструменти для його діагностики та подолання негативних наслідків. Важливим став досвід, яким ділився гість, як організатор і учасник багатьох міжнародних наукових конференцій з проблем «Психічного здоров’я». Примітно, що саме цього дня він повернувся з одного з таких заходів в Європейському Союзі. Гість запросив до співпраці в організації різних соціальних проектів молодих менеджерів та маркетологів в рамках ініціатив ГО «Міжнародна платформа психічного здоров’я».
 
   Насиченим цей місяць став і для магістрів 2 року навчання, які перебувають на заключному етапі свого навчання. Вони, по завершенню практики, здавали звіти та під час постерної презентації демонстрували результати, отримані в ході магістерських досліджень. Попереду у них прилюдні захисти своїх проектів.
 
   Протягом листопада на факультет завітали з гостьовими лекціями наші іноземні партнери. 
   В рамках освітнього проекту «Агрокебети» до студентів з лекцією "Чи може сучасне сільське господарство відповісти на очікування суспільства?" прибув директор Інституту ІАМО проф., д-р Альфонс Бальманн, а директор компанії "Farming together", голландський фермер, Вільям Намменсма, який є офіційним консультантом Європейського банку реконструкцій та розвитку по проектах в Німеччині, Росії, Чилі, Польщі, Грузії прочитав для студентів цілий курс лекцій. Детальну інформацію дивіться тут https://nubip.edu.ua/node/68000.
 
    
   За підтримки проекту «Німецько-український агрополітичний діалог» на факультеті аграрного менеджменту пройшли лекції на теми: «Організації виробників – вивчення прикладів ЄС та регіонального досвіду» від пана Вальдемара Сохачевського, віце-президента Польської Національної агенції з аграрного маркетингу та експерта з питань аграрних ринків Варшавської фондової біржі та «Досвід Німеччини з розробки та імплементації політики з адаптації до зміни клімату та скорочення викидів парникових газів у сільському господарстві» від пана Андреаса Тойбера, співробітника Міністерства продовольства та сільського господарства Німеччини.
   
   Протягом листопада на факультеті пройшло дві визначні, актуальні та цікаві, як для науковців і практиків, так і для студентів, міжнародні наукові події.
  21 листопада 2019 р. відбулась конференція на тему: «Інклюзивний розвиток національної економіки: глобальні тенденції, можливості України та роль агропродовольчого сектору», де основними спікерами стали д.п.н., професор, голова наглядової ради НУБіП України, голова Громадського руху «Рідна країна», знаний громадський і політичний діяч Микола Томенко, к.е.н., український науковець-економіст і громадський діяч, президент Української асоціації Римського клубу, член-кореспондент Всесвітньої Академії науки та мистецтва Віктор Галасюк, д.е.н., професор, головний науковий співробітник відділу форм і методів господарювання в агропродовольчому комплексі ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України» Любов Молдаван, д.е.н., професор, заслужений працівник освіти України, академік Академії економічних наук України, професор програми імені Жана Моне з європейської економіки Людмила Батченко та багато інших. В ході конференції обговорювалися актуальні економічні проблеми, сучасні тенденції і перспективи розвитку світової та національної економіки  та їх роль у забезпеченні потреб людини та суспільства. Детальнішу інформацію про конференцію можна знайти  за посиланням https://nubip.edu.ua/node/67730.
 
     
   29-30 листопада пройшла конференція на тему: «Діджиталізація аграрного менеджменту», де учасниками стали представники 64 університетів, у т.ч. 18 зарубіжних, 15 організацій, що втілюють нові передові системи і технології в агробізнесі та в рамках заходу ділилися своїм практичним досвідом. Захід проходив за активної участі відомих міжнародних організацій (Kernel, Mazars, Clever Agri), Hi Tech Office Ukraine, експертної групи з розвитку підприємництва у селах та сільських територіях Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.
 
  
   
 
 
Ну а грудень - це пора підбивати підсумки індивідуальної роботи, пора заліково-екзаменаційної сесії та захистів дипломів.
Успіхів Вам, студенти ФАМ!
 
Олександр Новак,
доцент кафедри менедменту ім. проф. Й.С. Завадського,
заступник декана
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook