Спілкування заради життя: студенти зустрілися з військовими волонтерами

29 жовтня 2019 року
     Сьогодні в університет на запрошення кафедри соціальної роботи та реабілітації завітали волонтери, бійці батальйону «Айдар», герої фільму «Заміновані війною» Світлана Бевз і Сергій Бурбело. Вони побували на занятті з соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю, і розповіли другокурсникам гуманітарно-педагогічного факультету про організацію соціально-психологічної реадаптації учасників бойових дій.

     Світлана Бевзжінка, яка пішла в АТО добровольцем влітку 2014 року, була командиром зенітного розрахунку, надавала медичну допомогу навіть у важких випадках, сьогодні переймається ідеєю реабілітації ветеранів, їхньої соціалізації, а також допомоги сім’ям, які втратили рідних під час бойових дій на сході України. Саме для цього організовують сьогодні масштабний проект «Спілкування заради життя», започаткований на гуманітарно-педагогічному факультеті НУБіП. У його межах зустрічаються і спілкуються ті, кого зачепила війна.

     І, говорячи про цю роботу, Світлана навела слова однієї з матерів, яка втратила сина, після чергової такої зустрічі: тепер я можу померти спокійно, знаючи, що пам'ять мого сина вшановано. Заради такого варто працювати!

     Гості привезли з собою свою юлюбленицю – вівчарку Баді. І не тільки свою – всього батальйону «Айдар», вояків на передовій, куди вона їздить з господарями, дітлахів у дитячих будинках, які чекають, коли «Баді привезе подарунок».

     Ми познайомилися з Баді у перші дні на передовій, розповідає Сергій. І коли повернулися до мирного життя, забрали вівчарку з собою, бо вона якраз була вагітна. Але потім щоразу, коли їхали на передову, брали її з собою. А бували часто: і гуманітарні грузи возили, і ялиночки та мандарини на Новий рік, і малюнки від малечі. Там всього цього чекають з нетерпінням і така підтримка дуже важлива.

     А ще, повернувшись із зони бойових дій, Світлана і Сергій на собі відчули, як потрібна реабілітація і наскільки легше, коли можна поспілкуватися з кимось, хто тебе розуміє. На жаль, у бійців, які повертаються з АТО, часто виникають проблеми з такою реабілітацією, працевлаштуванням (адже дехто з них тепер має обмежені фізичні можливості) і взагалі важко знайти себе в житті.

     Тому Всеукраїнська спілка ветеранів і учасників бойових дій «Мужність», благодійні фонди «Український шлях» і «Діти Європи» та волонтери батальйону «Айдар» організували проект «Спілкування заради життя». І зараз проводять зустрічі з молоддю, дітьми, студентами, які допомагають порозумітися та правильно комунікувати. Особливо це актуально для майбутніх фахівців соціальних педагогів, які повинні вміти спілкуватися з такими людьми.

Ірина Білоус
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook