Володимир Кравець: як лісники геодезії вчились

11 серпня 2019 року

    Фінальним акордом практичної підготовки та завершення першого курсу для студентів лісогосподарського факультету стала навчальна практика з Геодезії. Вона традиційно проходить на базі навчально-наукового комплексу «Боярської ЛДС», що в Дзвінковому. По приїзду наш курс був поселений у затишному гуртожитку. Не менш, привабливою є територія комплексу. Вона доглянута, зі спортмайданчиком, де ми у вільний від занять час займалися на турніках та брусах або ж гасали у футбол, баскетбол тощо. Також на території комплексу розташовані чисельні альтанки, це дуже чудова ідея! В них студенти мають змогу займатися розрахунками, на свіжому повітрі, а також гарно проводити вільний час. Харчування протягом практики забезпечувала їдальня. Їжа смачна, але навіть така їдальня час від часу не могла задовольнити апетити окремих молодих та ростучих організмів, що на повну викладалися на полігоні.

    Одразу після поселення, студенти отримали необхідні геодезичні прилади та обладнання для проходження практики: теодоліти, нівеліри, бусолі тощо. Потому була проведена розвідка полігону, підготовлені необхідні журнали для геодезичних знімань.

    Наступного дня, після вступної лекції та ознайомлення з технікою безпеки, відбулось чергове знайомство з приладами. Ми ретельно перевіряли їх, пригадали як виконувати виміри кутових і лінійних величин, а вже після обідньої перерви, у складі сформованих геодезичних бригад почимчикували на полігон для виконання теодолітного знімання. До складу бригади входило не менше 6 осіб. Бригадир розподілив за кожним її членом виконання своїх обов'язків. Наприклад, двоє членів були реєчниками і їхнє завдання полягало у тому, щоб рівно втримувати віхи (орієнтири точок геодезичного полігону), дві людини – займалися вимірюванням відстаней між точками теодолітного ходу та веденням відповідного журналу, один з членів працював за теодолітом, а ще один контролював отримані результати, робив записи до журналу і підраховував результати.

    На кожній наступній точці учасники бригади чергувалися, що давало змогу всім її членам у повній мірі ознайомитись на практиці з приладом та розрахунками, а також зрозуміти і навчитися працювати в команді. Тепер ми усвідомили, що саме так формується колектив при виконанні спільного завдання, і це є дуже важливим. Ввечері на нас чекало оформлення журналів та проведення камеральної обробки отриманих польових даних. Ті хто не встиг виконати виміри, чи отримали хибні дані (а таке виявляється теж трапляється) мали можливість в окремий день переміряти кути, чи довжини ліній замкнутого полігону.

    На четвертий день практики, після проведених необхідних обчислень та оформлення відомостей, ми почали переносити дані на план та оформляти планшет. До цієї роботи були задіяні всі члени бригади двоє рахували, двоє складали план і двоє займалися його оформленням. Через некоректність даних (а в геодезії контроль перш за все!) деякі бригади мали знову йти в поле та переміряти. У тих в кого було все гаразд - захищали свої роботи керівнику практики доценту Любові Рафальській. Під час захисту робіт кожного члена бригади питали по всіх пунктах виконаної роботи, від навичок користування приладом, до обрахунку результатів. Наступного тижня тривали не менш цікаві роботи з нівелювання.

    Підбиваючи підсумки, скажу, що протягом навчальної практики наш курс навчився застосовувати теоретичні знання з геодезії на практиці, кожен відчув як працювати з геодезичними приладами та виконувати необхідні розрахунки. Більш того, студенти отримали досвід роботи в команді та деякі мали можливість застосувати та розвинути свої лідерські навички. Також хочу від всього курсу подякувати, нашому керівнику – доценту Любов Рафальській та ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» на базі якої відбувалася практика.

Володимир Кравець
студент першого курсу ННІ лісового та садово-паркового господарства

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook