У навчально-дослідному господарстві «Великоснітинське» завершили збір ранніх зернових культур

25 липня 2019 року

  В університетських навчально-дослідних господарствах фактично закінчуються жнива, а хлібороби найбільшого з них - «Великоснітинського» ім. О. Музиченка – вже готуються до традиційного свята обжинків.

    Ще ніколи ми не завершували збирання ранніх зернових культур у навчально-дослідному господарстві так рано, говорить начальник відділу організаційної діяльності НДГ та навчально-виробничої практики Василь Туринський. У цьому свою роль відіграло і раннє достигання хлібів, і оптимальні строки посіву та обробітку культур.

    І частка НДГ НУБіП у загальному короваї-2019 доволі значна. У «Великоснітинському» завершили збирання озимих зернових культур на площі 707 гектарів. Валовий збір склав понад 4000 тон, урожайність - 61 ц/га, що на 0,7 ц/га вище за минулий рік. Господарі задіяли на жнива тільки власну техніку. Це, говорить директор господарства Микола Журавель, дозволяє зекономити кошти, приступати до збирання в оптимальні строки - за необхідності, не залежати від когось.

    В Агрономічній дослідній станції площі значно менші, умови і технічна база дещо інші, тож, підрахувавши, на жнива залучили наймані комбайни. І це господарству вигідніше. Агростанція зібрала озиму пшеницю на площі 265 гектарах (98% посіяних площ), валовий збір - 1935 тон, урожайність - 68 ц/га (вище минулорічної на 2 ц/га).
    Завершив обмолот ранніх зернових культур і НДГ «Ворзель», основною галуззю якого є тваринництво. Тут зібрано 220 тон зерна (на 20 тон більше, ніж минулого року) за урожайності 28,2 ц/га (на 3 ц/га вище минулорічного показника).

    Триває збір урожаю і у відокремлених навчальних підрозділах. Тут збирання проходить дещо повільніше, що зумовлено більш частими дощами: їх нібито і непомітно сторонньому оку, а на вологість зерна впливає і відповідно на збирання.

    На сьогодні у Немішаївському агротехнічному коледжі намолотили понад 300 тон зерна. Поки що урожай зібрано на половині площ, середня урожайність - 30 ц/га, що на 12,7 ц/га вище, ніж у 2018 році. Ніжинський агротехнічний інститут зібрав 40% площ, зайнятих озимими зерновими, намолочено більше 350 тон зерна за урожайності 55,1 ц/га (на 8 ц/га вище за минулорічну). Заліщицький агротехнічний коледж обмолотив 154 гектари ранніх зернових культур на 51,6% площ: зібрано 410 тонн зерна, урожайність склала 29 ц/га, що на 4 ц/га вище минулого року.

 Ірина Артемчук

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook