Духовне виховання, ресурсоощадливі технології в рослинництві та посилення ролі студентського самоврядування – в центрі уваги вченої ради

22 травня 2019 року
     22 травня 2019 року. Традицією стало запрошувати до університету високопоставлених гостей, державних і громадських діячів, представників духовенства. Сьогоднішній день ознаменувався участю в засіданні вченої ради університету Предстоятеля Православної церкви України Митрополита Епіфанія. Ректор Станіслав Ніколаєнко представляючи гостя наголосив, що наша співпраця, започаткована з Почесним Патріархом Філаретом, триває вже кілька років. Виховання справжніх патріотів, фахівців своєї справи, утвердження моральних і духовних устоїв – спільне завдання, до яких продовжимо прикладати спільні зусилля.

 

     Напередодні вчена рада одноголосно прийняла рішення про присвоєння Блаженнішому Митрополиту Епіфанію звання почесного доктора Національного університету біоресурсів і природокористування України. І ось на сьогоднішньому засіданні ректор Станіслав Ніколаєнко вручив йому атрибути – диплом почесного доктора та мантію. Навзаєм очільник Православної церкви України також вручив духовні відзнаки представникам НУБіП

  

     Митрополит Епіфаній у своєму виступі подякував колективу за високе звання, висловивши впевненість, що ця відзнака надана всій помісній Православній церкві України. Предстоятель привітав членів вченої ради зі святом Миколая і зазначив, що саме його образ добра є прикладом для наслідування. Епіфаній запевнив, що церква і надалі сприятиме українському державотворенню, встановленню миру на нашій землі, припиненню військових дій. У цьому напрямку важливою буде співпраця з кафедрою військової підготовки НУБіП з підготовки капеланів. Потому Предстоятель більш детально познайомився з університетом, а засідання продовжилося врученням нагород переможцям всеукраїнських студентських олімпіад.

 

     Наукову доповідь «Ресурсозберігаючі технології захисту сільськогосподарських культур від шкідників» представив декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Микола Доля. Він зазначив, що на посіви впливає ціла армада шкідників і головним питанням залишається мінімізація впливу хімічних засобів захисту і добрив з одночасною максимізацією врожаїв та їх якості. Невід’ємним тут є і питання екологічної та харчової безпеки. Використовуючи notill технологію вчені факультету пропонують розроблені системи саморегуляції і застосування добрив та захисту рослин. Є позитивні приклади їх впровадження, зокрема в навчально-науковому центрі практичного навчання на базі господарства Великообухівське в Полтавській області.

     З певним скепсисом професор Семен Танчик поцікавився саме ресурсоощадливістю технології. На що Микола Доля навів факти зменшення застосування хімічного та технологічного обробітку в 2-3 рази при одночасному збільшенні врожаїв та їх якості. Професор Василь Горьовий підтримав доповідача і дослідження факультету в частині дотримання сівозмін. Професор Світлана Каленська акцентувала увагу на науковій складовій технології, яка потребує проведення дослідів. І такі є, запевнив Микола Доля, до речі, є вже й молоді науковці, які захистили дисертації з цієї тематики. Директор Немішаївського агротехнічного коледжу Володимир Альохін, який знайомився з технологією та результатами її застосування, поцікавився першочерговими затратами для господарства при впровадженні. Декан знову ж таки навів приклад з діючого господарства, де без залучення кредитних засобів технологія успішно використовується. Перший проректор Ігор Ібатуллін запитав: як технологію запровадити в навчально-дослідних господарствах. Микола Доля зауважив: впроваджувати комплексно і повністю, а не елементно. Тоді й буде бажана віддача.

     Одним з центральних питань порядку денного став звіт директора Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК Валерія Ушкалова про реалізацію програми розвитку «Голосіївська ініціатива 2020». Доповідач охарактеризував науковий і технічний потенціал лабораторії, коротко навів можливості та напрямки діяльності колективу. Він відмітив, що за останні роки дещо розширений перелік послуг, оновлено матеріально-технічне забезпечення, збільшене фінансування наукових досліджень. Потребує поліпшення публікаційна активність співробітників лабораторії, залучення студентів та аспірантів до виконання дослідницької роботи та практичного навчання, посилення роботи з бізнесом, необхідно сформувати кадровий резерв та розробити стратегію використання потенціалу наукового обладнання тощо. У співдоповіді начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко зазначив, що лабораторія перебуває у висококонкурентному середовищі державних і приватних установ, однак має унікальний колектив науковців та може виконувати як специфічні так і масові дослідження. Тому одним з головних напрямів розвитку має стати розширення клієнтської бази з числа підприємств, оскільки державне фінансування, як правило, є бюджетом існування, а не розвитку.

     Голова Студентської організації Максим Паламарчук в своїй доповів про роль студентського самоврядування в житті університету перерахував основні здобутки студентства за минулий рік. Знаковою стала робота ректорської Школи лідерства, успішно був проведений фестиваль Студентська республіка, розроблено гру «Корпорація НУБіП», запрацював медіа ресурс «Сарафан» тощо. Однак більш плідною, на думку голови, мала б бути співпраця Студентської організації та адміністрації на рівні факультетів та ННІ. Вкладаючи душу, витрачаючи час на реалізацію різноманітних проектів для студентства, рідко зустрічається розуміння і підтримка з боку деканатів.

     Декан факультету інформаційних технологій Олена Глазунова уточнила аспект удосконалення навчально-інформаційного порталу університету. Максим Паламарчук відповів – суто технічне, збільшення дата-ресурсу та швидкості доступу. Владислав Сухенко запитав: як студентська організація мотивує студентів до навчання. Максим зазначив: самосвідомістю і виховною роботою. Дмитро Войтюк запропонував посилити роль практичного навчання через участь у діяльності навчально-дослідних господарств.

     Завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Юрій Марчук представив новий ландшафтний об’єкт – вхідну групу до університетського стадіону. Коментуючи активне відновлення ботанічного саду, благоустрій території він відповів на запитання чому підприємці, меценати, спонсори, інвестори, випускники вкладають свої кошти і людські ресурси в цю справу. ННІ лісового і садово-паркового господарства є чи не єдиною навчальною установою, де готують справжніх фахівців галузі, яких вони так потребують. А також інститут став майданчиком для круглих столів, діалогу та фахового наукового супроводу, де аргументовано відстоюються і вирішуються проблеми галузі, зокрема на законодавчому рівні.

 

     Вчена рада таємним голосуванням обрала на посади професорів кафедр ветеринарно-санітарної експертизи Світлану Ткачук, обліку та оподаткування Любов Гуцаленко, геодезії та картографії Тараса Євсюкова, ґрунтознавства та охорони ґрунтів Оксану Тонху, процесів і обладнання переробки продукції АПК Ігоря Паламарчука, комп’ютерних систем і мереж Володимира Малюкова, комп’ютерних наук Володимира Хиленка, міжнародних відносин і суспільних наук Володимира Калуги, психології Світлану Яшник, методики навчання та управління навчальними закладами Ніну Журавську, журналістики та мовної комунікації Світлану Харченко, тієї ж кафедри Тетяну Семашко і Марію Личук та затвердила вчені звання.

     За пропозицією проректора з навчальної і виховної роботи Сергія Кваші вчена рада схвалила рекомендації навчально-методичної ради, рекомендувала до друку навчально-методичну та наукову літературу.

Денис Рудень
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook