Всеукраїнський конкурс "Юний селекціонер і генетик" - основа профорієнтаційної роботи

1 квітня 2019 року
      З 26 до 29 березня на базі Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді МОН України спільно з кафедрою генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського агробіологічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України проходив фінальний етап XVІ Всеукраїнського конкурсу «Юний селекціонер і генетик».
      Конкурс проводиться щорічно з 2003 року у два етапи – заочний і очний. Має на меті залучення обдарованої учнівської молоді до науково-дослідницької роботи з селекції та генетики; створення умов для їх професійного самовизначення; надання допомоги у виборі професії; пошуку нових форм, методів та моделей організації науково-дослідницької діяльності з учнівською молоддю.
       На заочний етап для рецензування надійшло 48 робіт з 18 областей України і м. Києва. До участі в очному турі запросили 23 учнів, під час якого проводиться індивідуальний захист робіт та виконання тестових завдань з біології і генетики (згідно вимог МАН).
       На урочистому відкритті 26 березня з вітальним словом виступили: директор Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Міністерства освіти і науки України – заслужений працівник освіти, академік Академії наук вищої освіти України, доктор педагогічних наук, професор Вербицький Володимир Валентинович, декан агробіологічного факультету НУБіП України, доктор с.-г. наук Тонха Оксана Леонідівна, завідувач кафедри генетики, селекції та насінництва ім. проф. М.О. Зеленського Жемойда Віталій Леонідович та студент 3-го курсу агробіологічного факультету, переможець попередніх конкурсів "Юний селекціонер і генетик" Андрій Раков.
 
     28 березня на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України проходив індивідуальний захист наукових робіт.
     Учасників конкурсу привітав ректор НУБіП України, доктор педагогічних наук, професор Ніколаєнко Станіслав Миколайович.
     Учасники конкурсу завітали на День відкритих дверей Університету та Музей НУБіП України.
 
      Згідно правил конкурсу «Юний селекціонер і генетик» до складу журі заочного і очного турів конкурсу входять науково-педагогічні працівники кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського – зав. кафедри, канд. с.-г. наук Жемойда В.Л., доценти: канд. біол. наук Башкірова Н.В., канд. с.-г. наук Макарчук О.С.
     Після захисту наукових робіт 11-класники взяли участь  у 1 турі олімпіади для вступників-випускників шкіл НУБіП України, участь у якій дає можливість отримати +20 балів до сертифікатів ЗНО та буде вирішальною при вступі до НУБіП України.
 
 
     На базі агробіологічного факультету для керівників учнівських делегацій працював «Університет агробіологічних знань». Учасників ознайомили з батанічними садом та нуковою бібліотекою НУБіПУ, лабораторіями, навчальними аудиторіями та напрямами освітньої і наукової діяльності агробіологічного факультету НУБіП України.
 
 
    За результатами оцінювання навчальних досягнень заочного туру, тестових завдань з базової дисципліни та захисту науково-дослідницьких робіт визначені переможці:
1 місце - Злата Жулковська, Волинська область,
2 місце - Анастасія Гілевич, Рівненська область,
3 місце - Дмитро Яцев, м. Київ.
    Переможці конкурсу допущені до очного туру МАН школярів секція «Cелекція і генетика».
 
    На підсумковому засіданні та нагородженні фіналістів та переможців конкурсу з побажаннями майбутніх наукових звершень виступили: завідувач лабораторії інформатики НЕНЦ учнівської молоді Комендантов Володимир, голова Всеукраїнського конкурсу "Юний селекціонер і генетик", завідувач кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О.Зеленського Жемойда В.Л.менеджер з маркетингу фірми KWS-Україна Таран Вікторія – представник спонсора конкурсу, доценти кафедри Башкірова Н.В. та Макарчук О.С.
Вітаємо учасників та бажаємо натхнення на нові наукові звершення і чекаємо як абітурієнтів НУБіП України!
 
     Кафедра генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського, відповідальна за проведення конкурсу, щиро вдячна за підтримку і сприяння даного заходу деканату агробіологічного факультету, керівництву і співробітникам бібліотеки, музею, ботанічного саду, кафедрі агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна, ґрунтознавства та охорони грунтів, особлива подяка кафедрі садівництва за підтримку і допомогу, працівникам автогаражу за сприяння у проведенні даного заходу.
Юлія Дмитренко,
асистент кафедри генетики, селекції

і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського     

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook