Студентам-агробіологам – інноваційні знання і компетенції

22 лютого 2019 року

     З 19 по 21 лютого 2019 року в Міжнародному виставковому центрі проходив міжнародний агропромисловий захід «АгроВесна». Проект об’єднав три виставки: «Зернові технології 2019», «Агро Енімал Шоу 2019» та «Фрукти. Овочі. Логістика 2019» і зібрав представників 23 країн і 530 провідних компаній (майже 130 з яких – іноземні). За ініціативи викладачів кафедри рослинництва участь у виставці взяли і студенти 1-х – 4-х курсів агробіологічного факультету. Це, безумовно, сприятиме покращенню їхньої технологічної підготовки та формуванню новітніх фахових компетенції.

     Про сучасні тенденції розвитку аграрного сектору економіки України та провідних країн світу студенти дізналися з виступів на відкритті форуму. Спікерами тут були заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета, радник з питань сільського господарства при Посольстві Франції в Україні Ніколя Перрен, Надзвичайні та Повноважні посли – Федеративної Республіки Німеччина в України Ернст Райхель, Королівства Нідерланди Ед Хукс, Данії Рубен Медсен, Великої Британії Джудіт Гоф, торговий радник при Посольстві Австрії в Україні Ґабріеле Газельсберґер і директор відділу глобальних ринків та IT Комітету німецької економіки з питань виставок і ярмарок AUMA Марко Шпінгер.

     На виставці «Зернові технології» студенти оглянули сучасну техніку та обладнання для комплексної механізації вирощування зернових, побачили підготовку насіння до сівби, зберігання та переробки врожаю, познайомилися із новітніми засобами захисту рослин.

     А ще – стали учасниками Х ювілейного Голландсько-Українському бізнес-форуму з професійного картоплярства, де змогли поставити питання спікерам і взяти участь у обговоренні. Цікавого ж було багато. Так, Віктор Шеремета гарантував товаровиробникам продовольчої картоплі 80% знижку на насіння картоплі голландської селекції вирощеної в Україні, за державну підтримку картоплярства України виступили головний спеціаліст Департаменту землеробства Мін АПК та продовольства України Оксана Лопатко і керівник у сфері карантину, захисту рослин, якості та безпечності харчової продукції Алла Лобода, а заступник головного фітосанітарного інспектора України Вадим Чайковський окреслив шляхи виходу української картоплі на європейський ринок. Світовий ринок картоплі проаналізував аналітик Рабобанку з Нідерландів Stefan van Merrienboer, який відмітив високу вартість землі, зокрема в Голландії 1га. с/г угідь коштує біля 100 тис. євро, а середня урожайність в країні за останні 25 років (1994 – 2018) коливається в межах 45-55 т/га. Інноваційну привабливість проектів виробництва і переробки картоплі в Україні проаналізував аналітик агрохолдингу «Мрія» Олексій Тартаківський.

     Надзвичайно інформативним і цікавим був виступ фермера із 45-річним досвідом вирощуванням насінної картоплі із Голландії Jaap de Zeeuw. У господарстві 250 га відведено під насіннєву картоплю, якої вирощують 16 сортів, 85 га – цибулі, 85 га – моркви і 250 га – пшениці. За мірками Нідерландів це досить велика ферма, на якій працює 4 власники ферми і 3 найманих робітники. Мікробульби, отримані в наукових установах, розмножують на сусідній закритій фермі площею 10 га. Отримані бульби використовують для власної посадки на ділянках розмноження. Насіння до посадки ретельно готують, після сходів видаляють хворі, не типові для сорту рослини. Контроль за вирощуванням насіння картоплі проводять спеціальні державні органи без попередження 3-4 рази за вегетацію. Підживлення рослин проводять 3-4 рази за результатами листкової діагностики. Із добрив використовують також гній і компости. Від фітофтори посіви обробляють кожний тиждень. Перед збиранням видаляють бадилля і тільки через місяць викопують картоплю. Важливо відокремити материнські бульби. Витрати на один гектар вирощування посадкових бульб у фермерському господарстві складають понад 10 тис. євро. Оренда одного гектара землі в Нідерландах – 2 тис євро. А ще Jaap de Zeeuw відмітив: техніка для вирощування картоплі не повинна надмірно ущільнювати грунт, а в засуху потрібен полив.

     Студенти висловили вдячність організаторам і спікерам за чудову організацію та високий професіоналізм і нові знання, якими поділилися доповідачі.

М. Дмитришак, Л.М. Гончар,
доценти кафедри рослинництва
О. Шутий,
ст. викладач кафедри рослинництва

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook