Конвергенція освіти, науки і практики в сфері туризму

20 листопада 2018 року

 

     Кінець жовтня-початок листопада у Львові відзначився зразу трьома важливими подіями в туристичній сфері України, в яких прийняли участь представники нашого університету. Запрошення на низку цих знакових для подальшого розвитку туризму України заходів надійшло від НАЦІОНАЛЬНОЇ ТУРИСТИЧНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ УКРАЇНИ (НТОУ), членами якої став НУБіП України. 

    31-го жовтня 2018 року у Львівському торговельно-економічному університеті пройшла Перша міжнародна науково-практична конференція «Сталий розвиток туризму на засадах партнерства: Освіта. Наука. Практика», 2-го листопада в рамках ХVІІІ Міжнародного економічного форуму «Львівщина – хаб можливостей!» відбулася, організована спільно Львівською ОДА та НТОУ за підтримки Всесвітньої туристичної організація ООН панельна дискусія «Роль та місце туризму в економіці країни». В рамках цих івентів, 1-го листопада 2018 року пройшло друге засідання Мережі знань НТОУ (МЗ НТОУ).

     Розглянемо все по порядку.
    Міжнародна науково-практична конференція на тему "СТАЛИЙ РОЗВИТОК ТУРИЗМУ НА ЗАСАДАХ ПАРТНЕРСТВА: ОСВІТА, НАУКА, ПРАКТИКА",що відбулася 31 жовтня – 1 листопада 2018 року зібрала понад 200 науковців та практиків сфери туризму з різних куточків України, а також Польщі, Грузії, Азербайджану, Молдови та Латвії. Організатори заходу – Укркоопспілка, Національна туристична організація України, Львівський торговельно-економічний університет, Полтавський університет економіки і торгівлі, Вроцлавський економічний університет (Польща), Варшавський університет сільського господарства (Польща), Вища школа менеджменту інформаційних систем (Латвія), Кооперативно-торговий університет Молдови, Азербайджанський університет кооперації, Батумський державний університет імені Шота Руставелі (Грузія).
    Робота конференції проходила за такими пленарними засіданнями: туризм як складова сталого розвитку національної економіки; міжнародний досвід сталого розвитку туризму: тенденції та перспективи; інклюзивний туризм: доступність відпочинку для осіб з інвалідністю; бренд міста як синергія влади, бізнесу та громади; розвиток туристичних дестинацій України: соціально-культурні, економічні, маркетингові та управлінські аспекти; актуальні проблеми підготовки фахівців для туризму та індустрії гостинності.


      Наукова дискусія на секційних засіданнях конференції відбулася за такими тематичними напрямами: розвиток туризму та туристичних дестинацій України: маркетингові, управлінські, фінансово-економічні та нормативно-правові аспекти; туристичні тренди: інновації та інноваційні технології; світова практика сталого розвитку туризму: тенденції та перспективи; мережа знань в туризмі: партнерство освіти, науки та практики; застосування цифрових технологій в туризмі.


     

    Важливою подією для вищої освіти України стало проведення 1 листопада в Львівському торговельно-економічному університеті другого засідання Мережі знань National Tourism Organization of Ukraine (НТОУ), в якому вперше прийняли активну участь представники НУБіП України. Захід відкрили ректор університету, професор Петро Куцик та президент Національної туристичної організації (НТОУ), радник першого віце-прем'єр-міністра – міністра економічного розвитку і торгівлі України Іван Ліптуга. 
    На сьогоднішній день в Україні вже налічується 111 (Сто одинадцять!!) вищих навчальних закладів, що мають спеціальність туризм, готельну та ресторанну справу. Поява в останні роки такої кількості академічних і наукових закладів в сфері туризму відображає глобальні тенденції економічного зростання сектора і вимагає системної координації, кооперації, консолідації та конвергенції між усіма організаціями, залученими в процес освіти і підготовки майбутніх кадрів індустрії.


   

    Мережа знань НТОУ – є постійно діючим інтегрованим органом НТОУ, який утворений з дійсних та асоційованих членів НТОУ, діяльність яких пов’язана з освітою, професійною підготовкою, науково-практичними дослідженнями та інноваціями для обміну, спільної генерації, використання та поширення знань у сфері туризму та курортів в цілях формування майбутнього сектора туризму України.
   Місія Мережі знань НТОУ – зв’язати теорію з практикою. Скоротити дистанцію між тими, хто генерує знання в секторі туризму та тими, хто застосовує ці знання на практиці.
   Сучасна освіта повинна вирішувати проблеми підготовки фахівців, озброєних знанням методології між- і мультидисциплінарного підходу, що володіють методами синтезу предметної частини різних дисциплін і субдисциплін, а також володіють необхідними навичками доведення наукових досягнень до комерційного результату і впровадження новацій в процес створення продукту. Такий підхід забезпечить умови безперервності кваліфікаційно-компетентнісного процесу і процесу творчої діяльності людини, здійснить якісний перехід від підготовки «фахівця» до вільного універсального розвитку і активної самореалізації цілісного потенціалу особистості.




  
    Останньою, третьою важливою подією в сфері туризму, що відбувся у Львові, стало проведення 2 листопада в межах ХVIII Міжнародного економічного форуму «Львівщина - хаб можливостей!» панельної дискусії «Роль та місце туризму в економіці країни». Маштабний захід проведено за підтримки та особистої участі координатора ЮНВТО (Всесвітня туристична організація ООН) по зв’язкам з країнами учасниками – Пана Беки Джекелі.
     Про туризм області в межах сесії дискутували перший заступник голови Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму ВРУ Микола Величкович, перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Ростислав Замлинський, представник МЗС України у Львові В'ячеслав Войнаровський, координатор з питань взаємин з членами Всесвітньої туристичної організації (ЮНВТО) Бека Джекелі, віце-президент Української Асоціації Медичного Туризму Ігор Торський, президент Національної Туристичної Організації України Іван Ліптуга. 

    ХVIII Міжнародний економічний форум «Львівщина - хаб можливостей!» тривав упродовж двох днів та об’єднав українських та закордонних експертів, політиків, дипломатів, підприємців, науковців.
   «Туристичний бізнес на підйомі, показники – найкращі за останні кілька десятиліть, зростання – на 6,5% минулого року. Люди подорожують планетою, незважаючи на війни, природні катаклізми та загрози тероризму» - зауважив координатор Всесвітньої туристичної організації (ЮНВТО) Бека Джекелі. 
   Отже, існує потреба в підготовці кваліфікованих кадрів і наше завдання, як провідного вищого навчального закладу України, зайняти достойне місце в цій необхідній та перспективній справі.

Олена Локутова,
доцент кафедри аграрного
консалтингу і туризму

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook