Досвідчені науковці і молоді дослідники представили педагогічні ідеї Василя Сухомлинського на тематичному семінарі з нагоди 100-річчя від дня народження вченого

26 вересня 2018 року

     26 вересня в університеті відбулися зініційовані гуманітарно-педагогічним факультетом і його кафедрою педагогіки заходи до 100-річчя з дня народження відомого педагога-гуманіста Василя Олександровича Сухомлинського: тематичний семінар та квест для першокурсників.

     Саме 28 вересня вся освітянська і наукова спільнота не лише в Україні, а й за її межами відзначатиме столітній ювілей з дня народження цього видатного педагога, чиє ім’я знають і шанують, а творчу і педагогічну спадщину вивчають та впроваджують представники вітчизняної педагогічної громади і далеко за географічними кордонами нашої країни. Саме такими словами відкрив захід декан факультету Василь Шинкарук. І, звертаючись до переповненої аудиторії – студентів різних курсів і спеціальностей, – словами Сухомлинського про те, що людина народжується на світ не просто так, а для того, щоби залишити після себе слід вічний, Василь Дмитрович запитав: «А який слід по собі залишить кожен із вас?». Впевнена, що після сьогоднішнього семінару ті, хто ще не задумувався над цим життєво важливим питанням, знайдуть відповідь. Бо кожен рядок творчого доробку Василя Сухомлинського – то поради і розв’язки не тільки до педагогічних задач, а й буденних справ пересічної людини. Василь Шинкарук закликав молодь вивчати і відкривати для себе Сухомлинського, читаючи і знайомлячись із його працями, бо це педагог від Бога, який ні дня не мислив себе без своїх учнів. А завідувач оздоровчим центром Вячеслав Крупка додав, що не тільки ті, хто опановують педагогічний фах, мають це робити, а й кожен, хто виховує чи буде виховувати своїх дітей.

     Ще не один раз упродовж семінару лунатимуть цитати педагога-гуманіста і людино- та дитинолюба. Просякнуті багаторічним педагогічним досвідом вони стали дороговказом на шляху побудови педагогічної взаємодії з вихованцями.
     Потому модератор заходу – завідувач кафедри педагогіки Руслан Сопівник – запросив до слова академіка НАПН України Галину Шевченко. Вона побудувала свою доповідь і спілкування зі студентами навколо однієї із статей В.О. Сухомлинського «Людина – найвища цінність». Та закликала їх завжди пам’ятати, що у своїй майбутній професійній діяльності матимуть справу з людиною – найвищою цінністю.

     Інтерпретували педагогічні ідеї Сухомлинського також і молоді дослідники – як магістри, так і першокурсники. Так, Ірина Ткаченко протрактувала новий Закон України «Про освіту» крізь призму педагогічної спадщини вченого. А Вікторія Пекарева показала, що ідеї Василя Олександровича втілюються і в системі уже сучасної освіти. Анжела Закарян присвятила свою доповідь повчальному оповіданню автора «Яблуко в осінньому саду». Звичайно, не могли не пригадати життєвий шлях В. Сухомлинського. Допомогла у цьому Христина Гринник.

     Після семінару для студентів першого курсу спеціальності «Професійна освіта» чекав змагальний квест «Стежками НУБіП України до педагогічної спадщини В.О. Сухомлинського», який триває і в ці хвилини.

Ольга Наконечна
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook