Кандидати на посаду голови Студентської організації НУБіП представили свої програми

17 вересня 2018 року

     17 вересня за два дні до початку виборів голови Студентської організації університету відбулися дебати претендентів. Бажання стати студентським лідером висловили три кандидати: четвертокурсник механіко-технологічного факультету Максим Паламарчук, другокурсниця юридичного факультету Катерина Бамбуза та студент другого курсу скороченого терміну навчання економічного факультету Тимур Мірзоєв.

     Однак, перш, ніж представити свої передвиборчі програми, обговорити їх та подискутувати, чинна очільниця СО університету Катерина Дювенжи представила загалу звіт про пророблену роботу. Крім різних статутних заходів і широкого представництва у зовнішніх органах студентського самоврядування, активісти під її керівництвом за звітний період зробили чимало. Якщо всі ці заходи узагальнити, то чітко простежується волонтерський напрямок, проведення інтелектуальних змагань, аби студент жив не тільки культурно-масовою і спортивною роботою, а й займався розвитком інтелекту та суспільно-корисною працею. Студорганізація не стояла осторонь ректорської «Школи лідерства» та реалізували цілий ряд заходів до 120-річчя університету. А її лідери створили і провели гру «Корпорація НУБіП». Про результати роботи можна говорити ще і ще.

     У підтвердження цьому, вітаючи студентство, проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша зазначив, що пишається реалізованими виключно студентською громадою проектами. Та наголосив, що бути лідером Студентської орагнізації – це справа непроста.

     Потому прозвучала інформація заступника голови ЦВК Максима Гречанюка про порядок проведення виборів. Отже, виборчі дільниці будуть працювати 19 вересня з 8 до 18 години без перерви і розміщуватимуться у корпусі №1 для студентів факультетів тваринництва та водних біоресурсів і гуманітарно-педагогічного, а також ННІ лісового і садово-паркового господарства; корпусі №4 – для студентів агробіологічного факультету та факультету захисту рослин, біотехнологій і екології; №10 – для студентів економічного факультету і факультету аграрного менеджменту; №11 – для студентів факультетів конструювання і дизайну, механіко-технологічного, інформаційних технологій і ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження; №12 – для студентів факультетів ветеринарної медицини і харчових технологій та управління якістю продукції АПК; №6 – для студентів факультету землевпорядкування і юридичного.

    А після настав час для виголошення доповідей кандидатів. Першим презентував себе і свою діяльність Максим Паламарчук. Ще з першого курсу він – у лавах студентської організації. Власне його акцент був на тих заходах СО, до яких він упродовж цих років долучався. Тож власне у цьому руслі і провадитиме діяльність у разі обрання (у своїй перемозі впевнений, як і його суперники). Щодо новацій, то вони плануються бути такими: структура СО буде змінена, до неї додасться команда СО, члени якої опікуватимуться всією діяльністю в університеті. Окрема увага – міжнародному співробітництву, забезпечення представництва України у міжнародній студентській асоціації аграрних вишів. У роботі передбачено зміщення акцентів на роботу факультетів. Серед новітніх проектів – і створення арт-простору, робота над яким власне вже розпочалась.

     Цікавою і насиченою практичними, мотиваційними проектами видалася передвиборча програма Катерини Бамбузи. Вона теж має досвід громадської діяльності і власне це сприяло появі таких ідей. Перше – удосконалення структури СО шляхом створення відділу із захисту прав студента та введення посади омбудсмена. Друге – започаткування конкурсу на найкращого контрактника НУБіП і рік безкоштовного навчання переможцю (спонсорів для втілення в життя ідеї вже знайдено). Третє – створення школи дебатів, клубу вільної англійської мови, реалізація норми закону про сортування сміття (причому Катерина знає, як можна на цьому ще й заробляти гроші) та організація екскурсій по країні і за кордон. Особливої уваги заслуговує ідея зі створення мобільного додатку «NULES», в якому є доступ до електронного календаря подій, розкладу занять, порталу скарг та пропозицій, нагадувань про події тощо.

     Здобутий досвід студентського активіста вирішив поширити у разі обрання і останній претендент Тимур Мірзоєв. Він теж підтримує ідею щодо роздільного сміття (наразі досягнуто домовленостей із спонсорами) і висловився за посилення практичної підготовки студентів, як саме цьому може сприяти СО, та ін.

     Та найцікавішою була заключна частина. Адже претендентам ставили запитання від президії, із залу та суперники, й іноді не зовсім прості. Видно було, що між кандидатами йде боротьба за перемогу.

     Першим поцікавився думкою кандидатів проректор Сергій Кваша. Його запитання: «Як кожен виконав би завдання з організації встановлення рекорду по шаховому турніру?». Тимур зосередив увагу на тому, що учасниками має бути виключно цільова аудиторія. Катерина вважає за необхідність спершу звернутися до організації, яка фіксує встановлення рекордів, потім поширити інформацію про захід, залучити студентів і власне провести його. А Максим вважає за необхідне запросити представників з інших університетів, установити апаратуру та заручитися підтримкою надійної команди. Щоправда на інше запитання проректора – назвати імена Прем’єр-міністра України і Віце-прем'єр-міністра, кандидати впоралися наполовину. А на рахунок ставлення до ідеї відродити студентську тюрму, як у давні часи, наші претенденти виявилися цілком демократичними щодо своїх колег.

     Звучали запитання і від Катерини Дювенжи. Вона поцікавилася думкою кандидатів щодо відновлення посади голови Об’днаного комітету студентських рад гуртожитків. На що отримала одноголосну ствердну відповідь. А от на рахунок можливих санкцій щодо злісних порушників правил внутрішнього розпорядку в гуртожитках, думки у претендентів різнилися. Тимур переконаний, що таких треба виселяти. Катерина підтримує колегу, але за умови відсутності реакції на попередження. А от Максим пропонує таких студентів залучати до громадських університетських робіт.

     Представниця СО університету Євгенія Дошка адресувала свої запитання юнакам. Спочатку, чи в разі поразки Тимур все одно реалізує спонсорський проект щодо встановлення баків для роздільного сміття. На що отримала схвальну відповідь. А Максиму – як він ставиться до примусу участі студентів у масових заходах. Претендент категорично проти.

     У свою чергу Максим Гречанюк запитав кандидатів про те, чи планують вони співпрацювати після виборів. У відповідь прозвучало тричі «Так».

     На запитання-пропозицію директора ННЦ виховної роботи і соціального розвитку Геннадія Ржевського, чи готові претенденти запровадити волонтерський рух, на кшталт «Університетської варти», який разом із тим ще й опікувався б проблемами соціально незахищених категорій, кандидати зазначили, що краще розвивати й удосконалювати вже створені організації, тим паче, що СО має соціальний центр з його осередками на факультетах.

     Завершилися дебати численними запитаннями суперників один до одного та зауваженнями, пропозиціями із залу.

     Сподіваємось, що кожен студент вже визначився зі своїм обранцем на пост голови СО або ж зробив це після дебатів. Неодмінно всі три кандидатури достойні стати студентським лідером усього університету. Але попереду – голосування. Тож хай переможе найкращий!

Ольга Наконечна 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook