Валерій Іщенко: Давайте разом наводити лад у гуртожитках

13 серпня 2018 року

     Інтерв’ю з Валерієм Васильовичем Іщенком – проректором з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності.

 

  • Шановний Валеріє Васильовичу, університет починає навчальний рік, успішно завершено вступну кампанію, студенти прибудуть в гуртожитки. Яка там нині ситуація?

     Іщенко В.В.: До послуг студенства 11 гуртожитків, де маємо біля 5 тис місць для студентів. Потреба буде дещо більша, тому на прохання студентської Ради університету факультети та ННІ йдуть на певне ущільнення, бо хто заплатить нині 2-3 тисячі в місяць за квартиру? Наші студенти платять за проживання в місяць 520 гривень. До речі, оренда однокімнатної квартири в Голосієво близько 5 тисяч гривень. Ще 1,5 тисячі – комунальні послуги.
     Коштів, які ми збираємо за проживання ледь вистачає на оплату комунальних послуг, заробітну плату персоналу і невеличкі ремонти. Всі гуртожитки працюють на самоокупній основі, з бюджету грошей на них не дають.

  • Шановний Валеріє Васильвичу, а які роботи нині здійснюються в гуртожитках?

     Іщенко В.В.: Відразу скажу, що попередні пару десятків років капітальних ремонтів, заміни меблів практично не проводились.
     За останні 3 роки ми послідовно реалізуємо програму оновлення студентських гуртожитків. На ці цілі лише в цьому році буде витрачено 12,3 млн гривень. Ми вже відремонтували всі місця загального користування – туалети, душові кімнати, умивальники, кухні, перекрили і перекриваємо дахи в гуртожитках №№ 4, 6, 8, 9, 11. Лише на одні дахи за 2 останні роки витрачено близько 7 млн гривен. Замінено всі кухонні плити – 120 газових і 64 електричних.
     Завершуємо капітальний ремонт в гуртожитку № 1, в гуртожитку №2 ремонтуємо всі туалети правого крила, в гуртожитку №3 капітально ремонтуємо підлоги на коридорах всіх поверхів, в гуртожитку №9 ведемо капітальний ремонт 16 кімнат, завершили ремонт чоловічої душової кімнати. Практично у всіх гуртожитках замінюємо аварійні вікна і доутеплюємо фасади в гуртожитках №№2, 3, 4, 5. А у гуртожитку №1 ремонт фасаду уже завершено.
     За допомоги навчально-дослідних господарств, Боярської лісової дослідної станції придбано вперше за останні десятиріччя більше ніж на 4 млн грн меблів. Майже на мільйон гривень закуповується м'якого інвентарю: білизни, простирадл, рушників тощо. Окрім того в гуртожитках двічі проведено дезінфекцію і дезінсекцію. Місця загального користування постійно забезпечуються миючими засобами.

  • То скажіть, чому ж лунає критика, якщо скільки робиться. Я знаю, що ні один університет в столиці стільки уваги не приділяє гуртожиткам?

     Іщенко В.В.: Ну, по-перше, ще попереду майже три тижні напружених робіт, а деякі справи завершуємо і у вересні. Працюють багато людей, в т.ч. і студентів на цих роботах.
     По-друге. Є ще багато тих, хто невдоволений змінами в університеті, тому їм хочеться за щось причепитись, пограти на настроях батьків, молоді. Ну звичайно в критики є і реальне підгрунття. Ми це знаємо і робимо висновки.
     Але є об’єктивні умови, в країні йде війна. Дивіться, лише для заміни меблів нам потрібно ще близько 20 млн гривень. Де їх взяти, якщо в державному кошторисі університету є лише заробітна плата, стипендії і третина комунальних послуг! Тут треба дякувати уряду, який нам допоміг до 120-ї річниці університету, виділивши кошти на енергозбереження. Дякуємо ми і нашим господарствам, особливо Боярській лісовій дослідній станції та навчально-дослідному господарству «Великоснітинське», нашим спонсорам– випускникам університету.

  • Шановний Валерію Васильовичу. А що буде із забезпеченням гарячою водою? Це питання турбує молодь.

   Іщенко В.В.: Ми забезпечуємось теплом і електричною енергією з «теплокомуненерго» столиці. Гуртожитки не пристосовані для виробництва гарячої води. Не один раз ректорат звертався до голови міста з приводу цієї проблеми. Є певні обіцянки, в місті йде заміна власника «теплокомуненерго».
     Разом з тим за дорученням ректора ми розробляємо програму встановлення автономного нагріву води. Це непросто, але якщо влада міста не вживає адекватних заходів, будемо діяти самі. Хоч це протирічить енергонормативам, не готові до цього мережі, є проблеми і фінансові.

  • А яка перспектива будівництва нових гуртожитків, що робити, на що чекати студентам?

     Іщенко В.В.: Ви знаєте, що останні десятки років ніхто не виділяв коштів на гуртожитки. Разом з тим ми все таки працюємо із приватним бізнесом, щоб збудувати по вулиці Блакитного новий гуртожиток, сучасний, багатоповерховий, потім реконструювати гуртожитки №№ 2, 3, 8. Це суттєво поліпшить умови життя молоді. Вартість проекту – близько 180 млн гривен.
     До студентів хочу звернутись – давайте разом новодити лад в гуртожитках. Адміністрація бере на себе зобов’язання утримувати місця загального користування, дахи, енергетику, тепловодозабезпечення, а ви підримуйте порядок в кімнатах. Думаю, що студенти здатні навести порядок в невеликій кімнаті.

    Легше всього сфотографувати незаметену підлогу, непофарбовані стільці і хизуватися з цього у соціальних мережах, а от навести лад, то інша справа.
     Ви, знаєте, дуже багато чого залежить від самих студентів, їх бажання жити затишно. Зайдіть до студентів факультетів тваринництва та водних біоресурсів чи економічного, це гуртожитоки № 10 та 11 – красота і затишок. Потрібно брати з них приклад і тоді буде лад!

Інтерв’ю брав редактор газети «Університетський кур’єр»
Валентин Обрамбальський 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook