Адміністрація ВП НУБіП України «Ніжинський агротехнічний коледж» взяла участь у розширеному засіданні Ради з питань освіти та науки

14 червня 2018 року

     11 червня 2018 року в комітетах Верховної Ради відбулося розширене засідання Ради з питань освіти та науки.

     У ньому взяли участь представники директорського корпусу освітніх закладів I-II рівнів акредитації з 18-ти регіонів, фахівці Федерації роботодавців України, ГО «Асоціація працівників вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації», ГО «Асоціація аграрних навчальних закладів», Державна установа «Науково-методичний центр «Агроосвіта».
    Учасники засідання обговорили два законопроекти «Про фахову передвищу освіту», що зареєстровані у Верховній Раді за номерами 8321 та 8321/1.

     Вступне слово мали Оксана Мусієнко, голова Ради з питань освіти та науки Аграрної партії; Ірина Констанкевич, голова Підкомітету з питань позашкільної, професійної, фахової перед вищої освіти та освіти дорослих Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

     Серед виступаючих були Микола Хоменко, заступник директора з навчально-методичної роботи ДУ НМЦ «Агроосвіта»; Тетяна Коса, представник Асоціації працівників ВНЗ І-ІІ р.а.; Анатолій Гармаш, директор Департаменту розвитку трудового потенціалу та корпоративної соціальної відповідальності Федерації роботодавців України; директори коледжів.

     Слово також мала директор ВП НУБіП України «Ніжинський агротехнічний коледж» Олена Литовченко, яка озвучила наступне. «У структурі НУБіП України 9 коледжів. Ректор Станіслав Ніколаєнко є головою асоціації працівників аграрних закладів, і ми відчуваємо підтримку з проблем і питань діяльності закладів нашого рівня та відстоювання інтересів на різних рівнях. Якщо взяти Чернігівську область, то в нашій області 19 коледжів, технікумів та прирівнених до них закладів, 6 – структурні підрозділи університетів, 4 – у 2018 році було передано на місцеве фінансування.

     Для подальшого існування закладів нашого рівня, як важливої та необхідної ланки освіти, необхідно, на нашу думку, в кінцевому варіанті законопроекту врахувати такі основні позиції:

  • державне фінансування і державне замовлення, оскільки обласні бюджети не в змозі фінансово забезпечити коледжі, технікуми, що приведе до ліквідації окремих закладів, до скорочення штатів, до суттєвого зменшення державного замовлення;
  • прозорий та зрозумілий механізм розподілу фінансування між закладами;
  • достойна заробітна плата викладача;
  • тип закладу – коледж, який має право здійснювати спектр освітянських послуг від надання повної загальної середньої освіти до бакалавра;
  • назва рівня освіти – молодший бакалавр (6 рівень НРК);
  • збереження ступеневої освіти.

     З 12 червня буде засідати робоча група, яка повинна розглянути та узгодити обидва законопроекти і прийти до єдиного, який буде винесений разом з проектом змін до Бюджету на 2018 на розгляд Верховної ради України.
     Одним із основних пріоритетів держави, яка розвивається і дивиться в майбутнє, повинна бути освіта. Заклад освіти, крім своєї основної функції, виконує соціальну, цивілізаційну роль, тому надіємося на оптимістичний розвиток подій у нашій освітянській галузі.

     Можна переглянути сюжет на телеканалі Інтер за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=i20X5oHUt04

Олена Литовченко,
директор Ніжинського агротехнічного коледжу

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook