Сучасні виклики для сільського зеленого туризму України: правові, освітні, організаційні та ринкові аспекти

13 березня 2018 року

     Питання розвитку сільського зеленого туризму дедалі все більше хвилюють українське суспільство, про що яскраво засвідчила чисельна аудиторія чергової конференції «Сучасні виклики для сільського зеленого туризму України: правові, освітні, організаційні та ринкові аспекти». Її організували та провели ВГО «Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму України» за підтримки проекту ПРООН та проекту USAID «Програма підтримки аграрного і сільського розвитку» на базі Українського національного агентства «УКРІНФОРМ».

     Участь у конференції взяли як відомі юристи, законотворці, депутати, координатори міжнародних проектів, представники міністерств освіти і науки, аграрної політики та продовольства України, професори та доценти провідних вищих навчальних закладів, менеджери туристичних компаній та агроекотуристичних кластерів, так і власники особистих селянських господарств та агросадиб. Звісно, такий захід не могли обійти своєю увагою викладачі кафедри аграрного консалтингу і туризму НУБіП.

     Обговорювалися питання законодавства у сфері сільського зеленого туризму (як подолати негативні тенденції), створення системних стандартів сільського зеленого туризму, прийнятних для господарів і туристів, кластер як інструмент об'єднання садиб сільського зеленого туризму та сталого розвитку сільських територій, а також інтернет-платформи для комунікацій та інформування і удосконалення системи фахової підготовки та перепідготовки фахівців сільського зеленого туризму.
     Особливий інтерес викликали доповіді професора кафедри аграрного, земельного та екологічного права імені академіка В.З. Янчука НУБіП Олени Гафурової та народного депутата України Василя Брензовича стосовно оцінки перспектив розвитку законодавства у сфері сільського зеленого туризму (законопроекти №2232а та №7400, проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері туризму»).

  

     Завідувач кафедри аграрного консалтингу і туризму Тетяна Кальна-Дубінюк підняла питання удосконалення системи фахової підготовки та перепідготовки фахівців сільського зеленого туризму, можливості отримання вищої освіти в сфері сільського зеленого туризму та роль нашого університету в інформаційно-консультаційному забезпеченні розвитку цього нового для України туристичного напряму.

     Про вимоги СОУ «Категоризація у сфері сільського зеленого туризму. Загальні вимоги», «Категоризація у сфері сільського зеленого туризму. Вимоги до інспекцій та інспекторів», а також про польський досвід з категоризації розповів доцент кафедри туризму Львівського національного університету імені Франка, головний експерт-консультант з категоризації ГО «Спілка СЗТ України» Юрій Зінько.

     Менеджери етнографічно-екологічного кластеру «Бойківські газди» (Львівська область), агроекотуристичного кластеру «Гостинна бойківська Долинщина» (Івано-Франківська область) та керівник проекту агро-еколого-рекреаційного кластеру «Фрумушика-Нова» (Одеська область) поділились своїм досвідом по створенню та успішній роботі своїх організацій та можливостях їхньої співпраці як з органами місцевого самоврядування, так і з місцевими громадами, підприємцями та власниками агросадиб.

     На завершення відбулося урочисте вручення сертифікатів члена Спілки СЗТ України, сертифікатів та знаків «Українська гостинна садиба» і «Під захистом Спілки СЗТ України».

Олена Локутова,
доцент кафедри аграрного консалтингу і туризму

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook