Семінар «Біоенергетичний потенціал в сільському господарстві».

9 лютого 2018 року

 9 лютого 2018 року в  НУБіП України відбувся семінар «Біоенергетичний потенціал в сільському господарстві».

В семінарі приймали участь: голова Правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха, президент Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України Роман Корінець, радник голови правління державної інноваційної фінансово-кредитної установи Віктор Павлюк, ряд співробітників і студентів факультетів інформаційних технологій, економіки, агарного менеджменту та інші.
Основну увагу присутніх привернули такі виступи: Георгія Гелетухи – «Проблеми розвитку ринку біопалива в Україні» та доповідь завідувача кафедри економічної кібернетики Андрія Скрипника «Енергетичний сектор економіки України з позицій суспільного добробуту».
 
В останній доповіді було проаналізовано існуючі в Україні стратегії розвитку національного економічного сектору та зазначені їх слабкі місця. Так, ядерна енергетика базується на реакторах, які відпрацювали свій термін проектної експлуатації та допрацьовують два терміни продовження по 10 років. До 2030 року українська ядерна енергетика буде виведена з експлуатації, в іншому випадку суттєво зростають ризики виникнення техногенних катастроф, які за оцінками зарубіжних вчених досягають ймовірності 50% в найближчі 50 років.
З аналогічної точки зору було розглянуто теплову енергетику, яка вже на 90% використала свій технологічний потенціал. В наслідок цього, вона надзвичайно неефективна (в три рази менш ефективна, ніж в країнах ЄС) та екологічно-небезпечна (викиди від 4 до 20 разів перевищують встановлені норми ЄС). Що стосується гідроенергетики, дослідження кафедри економічної кібернетики показують, що використання площ під водосховища в Україні в 20 разів менш ефективне, ніж у світовій гідроенергетиці. Гідроелектростанції в Україні були встановлені на рівнинній місцевості, що призвело до затоплення величезних площ, тоді як сучасні світові електростанції, встановлюються в гірській місцевості. Тому, єдиний вихід із даної ситуації – це розвиток відновлювальних джерел енергії (вітроенергетики, сонячної енергетики, біоенергетики), а держава, крім вже діючого «зеленого тарифу», повинна забезпечити макроекономічну стабільність та доступні кредити для населення, для вставлення локальних енергетичних потужностей.
 

 Завідувач кафедри економічної кібернетики,

Андрій Скрипник

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook