Інтерактивні методи і прийоми викладання – на відкритому занятті професора Василя Ковальчука

21 вересня 2017 року

    21 вересня відбулося відкрите заняття завідувача кафедри методики навчання та управління навчальними закладами Василя Ковальчука за темою «Використання технологій особистісно-орієнтованого навчання в освітньому процесі» для магістрів спеціальності «Екологія». 

    Актуальність проблем, які порушувались на занятті, зумовлена вимогами  ринку праці до підготовки майбутніх викладачів. Серед затребуваних особистісних якостей – відповідальність і гнучкість, комунікативність, творчість і допитливість, критичне мислення, інформаційні уміння, здатність до співпраці та взаємодії, постановки та вирішення проблем, прагнення до саморозвитку, соціальна відповідальність, підприємницькі навички. Сьогодні  до викладачів вищих навчальних закладів висуваються вимоги щодо розвитку їх професійних умінь і навичок, високого рівня педагогічної культури, що нададуть їм змогу виявити педагогічну ерудицію, педагогічне кредо, певним чином вибудовувати систему взаємин зі студентами, колегами. 

 
 
   На початку заняття студенти обговорили причини низької мотивації навчання: невідповідність знань реальним запитам ринку праці, затеоретизованість змісту освіти, відсутність практичної доцільності засвоєння певних обсягів матеріалу. Студенти також зазначили суб’єктивні чинники впливу на мотивацію з боку викладачів: байдужість, нерозуміння реальних прагнень і сподівань студентів, необ’єктивність оцінювання.
 
     Поетапне розгортання основної частини заняття було підпорядковано вивченню існуючих стилів навчання (що визначаються на засадах свідомого розуміння природних процесів). Застосування інтерактивних методів і прийомів, запропонованих викладачем, під час виконання варіативних тренінгових завдань стало практичною демонстрацією педагогічної майстерності викладача вищої школи. А активність і зацікавленість студентів – головним і незаперечним підтвердженням правильності обраної стратегії та методики проведення заняття.
 
Денис Рудень

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook