Практичне заняття на юридичному факультеті: дактилоскопія для криміналістів

4 грудня 2016 року

     Показове практичне заняття з дисципліни «Криміналістика» за темою «Дактилоскопія» пройшло для студентів – заочників юридичного факультету 5 курсу. На занятті були відпрацьовані навички отримання відбитків пальців рук з паперу, скла та інших поверхонь.
     Керівник заняття Григорій Кушнір докладно розповів про сучасні техніки отримання відбитків пальців рук на різних складних поверхнях та показав наочно, як це робити.

     Загальним правилом пошуку і виявлення слідів рук є огляд поверхонь предметів, до яких, судячи з обстановки місця події, могла торкатися особа (можливо, злочинець). Зрозуміло, що це ручки дверей, вікон, сейфів, скло вітрин і прилавків, електродзвоники, шухляди меблів, дверцята шаф, документи, зброя тощо. Видимі (забарвлені) сліди рук виявляються при огляді елементарно. Що ж стосується слабковидимих і невидимих слідів, то для їх виявлення потрібні певні засоби і прийоми.
     Слабковидимі сліди доволі легко можна помітити при огляді місця їх ймовірного знаходження під кутом у кососпрямованому проти ока спостерігача освітленні. Проте з виявленими у такий спосіб слідами працювати дуже складно, а тому їх треба зробити видимими й контрастними, для чого вони обробляються спеціальними порошками, які прилипають до пото-жирового нашарування сліду, за допомогою м'яковорсової (колонок, білка) або магнітної щіточки, причому на темних поверхнях використовуються світлі порошки (окис цинку, окис свинцю, аргенторат), а на світлих – темні (окис міді, графіт, сажа, магнітні порошки).

     Невидимі пото-жирові сліди у місцях їх ймовірного знаходження найкраще виявляються порошками з використанням м'яковорсової або магнітної щіточки, а на папері, крім того, шляхом перекочування насипаного на нього порошку від одного краю аркуша до іншого. На папері також можна виявити сліди рук за допомогою обкурювання його парами кристалічного йоду. У такому разі після появи під дією парів йоду коричневого папілярного узору останній треба негайно сфотографувати за правилами масштабної зйомки, оскільки він досить швидко знебарвлюється.

     Наведеними способами можна виявляти пото-жирові сліди, залежно від умов їх перебування в конкретному середовищі, давністю до трьох місяців.

Олена Улютіна,
заступник декана 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook