Вячеслав Кудін: всі на світі люди, але не всі люди – люди

24 жовтня 2016 року

     24 жовтня в університет із відкритою лекцією, присвяченою сучасним проблемам вищої освіти, завітав доктор філософських наук, професор Вячеслав Кудін. Представив шанованого і відомого гостя ректор Станіслав Ніколаєнко та запросив його до слова. 

     Тож Вячеслав Олександрович розпочав із того, що вища освіта сьогодні бентежить увесь світ. Чому запитаєте? Бо сьогодні ми переймаємося, а що робити далі і чого слід чекати суспільству? Адже, приміром, 380 мільйонів людей, які мешкають у США, споживають більше чверті матеріальних ресурсів світу. Сьогодні людство витрачає мільярди на зброю, культурні цінності зазнають руйнації. В чому ж причина? Відповідь одна: всі на світі люди, але не всі люди – люди. І ця тавтологія, зазначив Вячеслав Кудін, невипадкова. Людство, за словами вченого, захворіло мікробом. І ім’я йому – жорстокість, грубість, невігластво, гроші та багатство. Звичайно, продовжив гість, я не проти матеріальних благ, необхідних для існування людини. Але, разом із тим, треба зважити, якою ціною ми їх отримуємо. Прикро, але сама система освіти якимось чином підпорядкувала цьому мислення. Та без культури, переконаний Вячеслав Кудін, немає ніяких знань. Тому постає питання реформи освіти. Найжахливіше те, що існуюче протиборство між націями, культурами нав’язане штучно. Це своєрідна іржа, яка з’їдає світ. А людина стає людиною тоді, коли засвоює культурні цінності. Людство стоїть на порозі побудови нової гуманітарної економіки, бо сьогоднішня – це економіка експлуатації, виживання і ліквідації багатств природи. Варто лише задуматися, скільки щодня світ споживає кисню? А води? Та нова економіка вимагає, передусім, створення нової якості освіти, яка прищеплювала б гуманітарні цінності.

     Завідувач оздоровчого центру університету Вячеслав Крупка поцікавився думкою професора, чи вірить він у виживання людства. На що гість відповів, що сьогодні, як би це не звучало песимістично, постало питання про наше існування завтра. І якою на це буде відповідь, залежить від керівництва країни. Сам же Вячеслав Кудін переконаний, що природа створила нас не для того, щоби ми її нищили, а для того, щоб відкривати та реалізувати її закони. 

     Ректор Станіслав Ніколаєнко запитав, наскільки реалістичним є твердження, що з часом на зміну сучасним університетам прийде онлайн освіта. Так, на сьогодні є певні спроби і зазначені ідеї активно пропагуються. Але хіба вони спроможні повністю замінити університет?

     

     З аудиторії доповідачу адресували ще й інші запитання. У відповідь на одне з них, що стосувалося реформ в українській школі, він зазначив, що освіта не сприймає різних революційних кроків, бо є сама по собі консервативною сферою. І про це треба пам’ятати.

     

     

Ольга Наконечна

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook