Викладачі університету ознайомилися з сучасною електрикою, гідравлікою і мехатронікою техніки CLAAS

8 жовтня 2016 року

     У Аграрному демонстраційному та навчальному центрі, що діє на базі Українського науково-дослідного інституту прогнозування та випробування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва ім. Л. Погорілого, за участі фірми «CLAAS» пройшов семінар «Сучасна електрика, гідравліка і мехатроніка в техніці «CLAAS». У його роботі взяли участь і представники НУБіП – викладачі кафедри сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка – доцент Михайло Волянський і асистент Юрій Росамаха та їх колеги з кафедри тракторів, автомобілів та біоенергосистем – доценти Олексій Бешун, Олександр Лавріненко і Максим Павленко

     Всі ці п’ять днів заняття проводив керівник підготовки менеджерів і сервісних спеціалістів компанії «CLAAS» в каїнах СНД Сергій Бутов. Розглядалися питання, які мають велике значення для розвитку сучасної сільськогосподарської техніки та практичного її використання.

     День перший. Сергій Бутов детально познайомив слухачів з продукцією та тенденціями розвитку сільськогосподарської техніки, яку виробляє компанія «CLAAS», а також сучасними її розробками. Розглядалися типів гідроприводів та їх застосування на сучасній техніці з демонстрацією роботи принципових схем, принцип автоматичного керування в гідравліці «принцип гідравлічної рівноваги» на прикладі регулятора потоку та типи гідравлічних клапанів, що застосовують на тракторах і сільськогосподарських машинах. Велику зацікавленість викликала побудова принципових гідравлічних схем з відкритим та закритим центром, низького тиску, Load Sensing тощо, а також гідрооб’ємні приводи, їх системи сервокерування – від механічних до електронних.

     День другий. Він був присвячений електриці та електроніці: від базових законів електрики та магнетизму до сучасних розробок. Зокрема розглядалися основні електронні складові (потенціометр, датчик Холла тощо), що використовуються на практиці, принципи побудови автоматичних систем з електронним керуванням, електричні з’єднання – принципи побудови електричних схем, принципи електронного керування (дистанційне реле, електронний модуль керування). А також основи CAN Bus (будова та принцип дії, особливості застосування на практиці) і «Мехатроніки» (взаємодія між електрикою, гідравлікою та механікою), логіка побудови і дія (поведінка) машини, методика пошуку несправностей на машині, системи діагностики сільськогосподарських машин на прикладі діагностичної системи CLAAS – CDS (Claas Diagnostik Systems).

     День третій. Його виділили для практичної роботи з машинами – зернозбиральним комбайном LEXION 770 і трактором AXION 930 (огляд, складові, керування, налагодження, виконання замірів у гідравліці і електриці, пошук несправностей).

     День четвертий. Учасники розглядали принцип дії автоматичного керування машинами (конструктивні особливості складових, різні типи вхідних сигналів тощо), всі робочі процеси у зернозбиральному комбайні і їх автоматизацію на прикладі комбайна LEXION, автоматичне налагодження машини на максимальну продуктивність CEMOS, AUTO FILL. А також автоматичне керування (рульове) машин AUTO PILOT – LASER PILOT – KAMERA PILOT – GPS PILOT, принцип дії супутникової навігації (точність роботи системи, коректуючи сигнали, застосування на практиці), системи контролю продуктивності машини і оптимізація машино тракторного парку Telematics.

     День п’ятий. CLAAS EASY продемонстрував системний підхід компанії при виробництві машин: типи коробок зміни передач, що застосовуються сьогодні на тракторах, їх принцип дії, принцип роботи систем очистки зернозбиральних комбайнів, налагодження машини на оптимальну продуктивність з урахуванням заданих втрат, машини для збирання зелених кормів (косарки, ворушилки, валкоутворювачі, причепи самозавантажувачі, преспідбирачі, кормозбиральні комбайни), підготовку трактора до роботи (тиск в шинах, баластування, регулювання задньої навіски, лінія тяги трактора тощо), систему вприскування палива дизельних двигунів, стандарти вимірювання потужності, ступінь завантаження та перевантаження двигуна.

Изображение

     Таким чином завдяки світовому лідеру сільськогосподарського машинобудування – фірмі CLAAS, викладачі вишів України мали змогу ближче познайомитися з сучасними розробками, а також (що є надзвичайно важливим) отримали електронну інформацію та методичні матеріали, які будуть використані у навчальному процесі підготовки фахівців.

     Особливо хочеться відмітити надзвичайно високий рівень підготовки викладача Сергія Бутова, у якого було чому повчитися і з точки зору педагогічної майстерності. А також висловити вдячність організаторам семінару – Аграрному демонстраційному та навчальному центру і Науково-методичному центру інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів «Агроосвіта», що створили належні умови для роботи.

Юрій Гуменюк,
в.о. завідувача кафедри
сільськогосподарських машин та
системотехніки ім. акад. П.М. Василенка  

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook