Відбувся круглий стіл на тему «Інформаційне поле ефективних змін оподаткування аграрного сектору»

29 червня 2016 року

 23.06.16 в межах IV Міжнародної науково-практичної конференції «Глобальні та регіональні проблеми інформатизації в суспільстві і природокористуванні» відбувся круглий стіл на тему: «Інформаційне поле ефективних змін оподаткування аграрного сектору»


В роботі круглого столу прийняли участь представники Державної фіскальної служби України та інституту Аграрної економіки. В представлених доповідях був проаналізований сучасний стан аграрного виробництва, підкреслено, що при незавершеності інституціональних перетворень важко очікувати, що, найближчим часом, він не зазнає кардинальних змін. Особлива увага була приділена питанням оподаткування аграрного сектору. Всі виступаючі відзначили, що існуючий підхід до пільгового оподаткування аграрного сектору себе вичерпав. Потрібні значні кошти на розвиток сільських територій, підтримку малого і середнього бізнесу. Аграрний сектор, який за тривалий проміжок пільгового оподаткування суттєво підвищив рівень власної капіталізації, в змозі сплачувати податки, звичайно не на рівні розвинутих країн, однак у суттєво більших розмірах ніж у попередні роки.


Учасники круглого столу виступили з короткими повідомленнями:
1. Тулуш Л. к.е.н., зав. відділом податково-бюджетної політики Інституту аграрної економіки «Реформування системи оподаткування сільськогосподарських товаровиробників в умовах поглиблення євроінтеграційних процесів».
2. Худалій Л. д.е.н., зав. кафедри податкової і страхової справи НУБіП України «Забезпечення економічних інтересів різних суспільних груп в умовах податкових змін».
3. Паянок Т. к.е.н. зав. кафедри статистики та математичних методів в економіці Університету державної фіскальної служби України «Фінансовий потенціал місцевих бюджетів в наслідок змін оподаткування аграрного сектору».
4. Скрипник А. д.е.н., зав. кафедри економічної кібернетики НУБіП України, Андрющенко В. ст. викладач, Юрчук І. магістр «Зміни аграрного оподаткування з позиції функції суспільної корисності».

 

В результаті дискусії було прийнято наступне рішення:
- в наслідок існування ефекту масштабу виробництва, підвищення податкового навантаження повинно враховувати масштаби аграрного виробництва, та реальну ступінь державної підтримки аграрного виробника;
- впровадження регулярної податкової звітності суттєво покращить стан інформаційного забезпечення регулюючих органів відносно ефективності аграрного виробництва. Достовірна інформація, яка практично відсутня на рівні окремих підприємств, дозволить якісно аналізувати стан і тенденції аграрного виробництва, підвищить якість освітнього процесу, особливо при роботі над бакалаврськими та магістерськими роботами;
- потрібно розвивати інше ставлення населення до оподаткування, підвищувати рівень свідомості та ступінь добровільності сплати податків (представником фіскальної служби к.е.н. Паянок Т. було висловлено засудження закликам, на круглому столі з питань електронного дорадництва, щодо надання консультативних послуг по ухиленню від сплати податків).
На конференції встановлені корисні контакти із галузевою наукою та надані пропозиції відносно реалізації спільних проектів у галузі державного регулювання аграрного сектору економіки.


Андрій Скрипник
д.е.н., зав. кафедри економічної кібернетики

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook