Наука молода: президент нагородив вчених за найкращі розробки у 2015 році

27 травня 2016 року

     До дня науки в Україні в головному корпусі Київського національного університету ім. Тараса Шевченка відбулась урочиста церемонія нагородження лауреатів Премії Президента України. Привітання Президента України оголосив заступник Глави Адміністрації Президента України Ростислав Миколайович Павленко.Серед лауреатів престижної премії Світлана Білоус і Оксана Чорнобров – молоді вчені Національного університету біоресурсів і природокористування України.

     Світлана Білоус – кандидат біологічних наук, працює доцентом кафедри дендрології та лісової селекції ННІ лісового і садово-паркового господарства і займається проблемою розроблення біотехнологій розмноження деревних видів, у тому числі окрему уваги приділяючи розмноженню багатовікових дерев, які мають унікальне історико-культурне та природоохоронне значення.

     Оксана Чорнобров – одна з перших в університеті, хто захистив кандидатську дисертацію з біотехнології (сільськогосподарські науки) і на сьогоднішній день працює завідувачем науково-дослідної лабораторії біотехнології рослин у ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція» та досліджує особливості розмноження деревних видів для отримання високоякісного садивного матеріалу для лісового і садово-паркового господарства.

     Як Світлана так і Оксана, ще студентами свій науковий шлях розпочали в проблемній науково-дослідній лабораторії фітовірусології та біотехнології НУБіП України, де змогли опанувати сучасні методи досліджень та отримали перший досвід роботи з науковими приладами й біотехнологічним обладнанням.

     Тісні зв’язки НУБіП України з академічними установами, дозволили створити спільний творчий колектив молодих вчених за участю кандидата біологічних наук Юлії Кругляк з Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка НАН України.

     Наукова розробка Світлани Білоус, Оксани Чорнобров і Юлії Кругляк має вагоме теоретичне й практичне значення для розвитку біоенергетикита лісового господарства. У науковій роботі колективом авторів досліджено морфологічні, генетичні, анатомічні, фізіологічні та біоекологічні особливості рослин родини Вербові. Створено ефективну біотехнологію їх розмноження, яка дозволяє впродовж року одержувати оздоровлені генетично-однорідні рослини-регенеранти за стислий цикл культивування. Розроблено технологію створення біоенергетичних плантацій з рослин-регенерантів, яка включає схеми садіння культур у розрізі різних термінів вирощування та дає змогу в перший рік вегетації одержувати до 43 т∙га-1 надземної маси для її переробки у паливні гранули. Уперше отримано ряд гібридних рослин родини Вербові та зроблено їх морфологічний опис. Здійснено порівняльну оцінку теплотворної здатності деревини окремих таксонів верб та встановлено їх потенційну придатність для використання у відновлюваній енергетиці.

Роман Василишин,
директор НДІ лісівництва
та декоративного садівництва 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook