Відповідність критеріям дослідницького університету у центрі уваги координаційної ради з питань науково-технічної діяльності

13 травня 2016 року

     Травневе засідання координаційної ради з питань науково-технічної діяльності відкрив голова ради Ігор Ібатуллін та ознайомив присутніх із актуальними науковими завданнями сьогодення. Це – ліцензування наукових спеціальностей, підготовка наукових кадрів, оптимізація наукових підрозділів, поліпшення матеріально технічної бази лабораторій, залучення молоді до наукової діяльності.

 

 

     На засідання був запрошений ректор університету Станіслав Ніколаєнко, який закликав присутніх звернути увагу на показники наукової діяльності, за якими здійснюється надання статусу дослідницького університету. 

 

     Зокрема, вченим слід посилити публікаційну діяльність та розміщувати статті у міжнародних реферованих виданнях, міжнародних наукометричних базах, визнаних МОН. Звичайно, існує багато причин низької цитованості українських вчених та невеликої кількості вітчизняних журналів у міжнародних базах даних. Одна з найбільш серйозних – це мовний бар'єр. Нині у міжнародних наукометричних базах даних представлено 0,08% українських наукових журналів. До того, ж вони мають низький імпакт-фактор і не можуть конкурувати з провідними міжнародними виданнями. Специфічні труднощі виникають і в зв'язку з латинською транслітерацією прізвищ, імен вчених та різних назв одного ВНЗ при заповненні відомостей про авторів у наукометричних базах даних. Дотримання певної уніфікації у написанні назви при підрахунку індексу цитування відображається на позиції нашого університету у міжнародних та всеукраїнських рейтингах серед ВНЗ. Наприклад, у рейтингу серед вузів України станом на 01.01.2011 р. наш університет займав 35 місце. За даними Національної бібліотеки ім. В.І. Вернадського станом на 01.12.2016 р. позиції університету піднялись на сім пунктів. Проте реальні показники рейтингу можуть бути значно вищими, адже багато фундаментальних праць, опублікованих нашими вченими зареєстровані під різними назвами університету (наприклад: NAUU, NULES, NUBIP та ін. ) або його структурних підрозділів, що ускладнює підрахунок індексу цитування саме НУБіП України. Тому дуже важливо усім співробітникам та науково-педагогічним працівникам університету при опублікуванні статей у зарубіжних та вітчизняних наукових виданнях використовувати офіційну повну і скорочену назву університету українською та англійською мовами.

     Важливою на часі є інтеграція освіти та науки з виробництвом шляхом створення наукових лабораторій разом з установами Національної та галузевих національних академій наук і підприємствами, установами та організаціями. Варто зміцнювати науково-дослідницьку базу шляхом посилення співпраці з бізнесом, укомплектовувати лабораторії сучасним обладнанням. Керівництвом університету проведено переговори з керівництвом держави та надіслано листи у відповідні інстанції щодо підняття граничної межі на закупівлю предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю; сприяння виділенню коштів на придбання обладнання і предметів довгострокового користування; можливості оплати видатків на відрядження провідних вчених за кордон за рахунок університету.

     Перед членами координаційної ради виступив декан факультету конструювання та дизайну Зіновій Ружило та поділився досвідом використання у науковому та навчальному процесі одноплатних мікрокомп’ютерів Raspberry P, які мають безкоштовне ліцензійне програмне забезпечення, яке оновлюється через Інтернет-ресурси та значно нижчу ціну за персональні комп’ютери з аналогічними параметрами. Основні технічні характеристики: 1 ГБ оперативної пам’яті, 1,2 МГц – тактова частота 4-х ядерного процесора Cortex, має 4 USB-порта та повноцінний HDMI вихід. Зіновій Володимирович наголосив на необхідності більш широкого залучення мікрокомп’ютерів Raspberry P в навчальному процесі.

 

     Директори НДІ рослинництва, ґрунтознавства, біотехнологій та сталого природокористування Ганна Ковалишина та НДІ лісівництва та декоративного садівництва Роман Василишин доповіли про відкриття V «Фестивалю студентської науки – 2016» та підвели підсумок першого дня, а директори НДІ здоров’я тварин Дмитро Засєкін та НДІ технологій та якості продукції тваринництва Іван Чумаченко запросили всіх бажаючих на обговорення результатів студентської науки ввірених їм НДІ.

     Завідувач відділу аспірантури та докторантури Олена Барабаш доповіла, що найближчим часом до профільного департаменту МОН будуть направлені 32 справи з ліцензування наукових спеціальностей, за якими провадиться підготовка кандидатів наук (докторів філософії) в університеті.

    Начальник відділу науково-технічної інформації Наталія Шевченко зауважила, що за об’єктивних причин центральної експозиції університету на XXVIII Міжнародній агропромисловій виставці «АГРО-2016» не буде, проте на тематичних – будуть представлені наукові здобутки НДІ техніки, енергетики та інформатизації АПК та Української лабораторії якості та безпеки продукції АПК.

    Начальник науково-організаційного відділу Вікторія Самсонова ознайомила присутніх з програмою відзначення Дня науки в університеті та низкою заходів, які проводитимуться на цьому тижні у рамках «Фестивалю науки-2016».
     Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко підвів підсумок засідання та повідомив останні новини щодо результатів засідання робочої групи МОН з питань підготовки паспортів секцій, удосконалення роботи Наукової ради та обговорення Порядку проведення конкурсного відбору та методики оцінювання проектів НДР.

К. Махно,
молодший науковий співробітник
науково-організаційного відділу НДЧ 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook