Відкрита лекція «Students for students»

29 листопада 2015 року

     До дня студента кафедра фінансів і кредиту організувала науковий захід у форматі відкритої лекції «Students for students». Студенти економічного факультету та факультету аграрного менеджменту виступали із своїми науковими дослідженнями перед друзями та однокурсниками.

     У заході взяли участь п’ять команд із різною проблематикою досліджень. Студенти 2 курсу економічного факультету представили дослідження на тему «Фінансисти, що змінили світ», студенти ОС «Магістр» 2 року навчання розповіли як реалізувати ідею і створити «Мій startup», збірна команда студентів 2 та 3 курсів досліджувала «Інвестиції в розвиток МСП у аграрній сфері», студенти 4 курсу факультету аграрного менеджменту розповідали про «Принципи наукового менеджменту Фредеріка Тейлора», студенти-аналітики ОС «Магістр» 1 року навчання проаналізували «Студентські міркування» як результат проведеного анкетування серед студентів наших факультетів.

     Студенти розкрили основні віхи життя та практичного доробку таких відомих особистостей як Д.Пібоді, Д.Кейнс, Д.Стігліц. Спільним для цих осіб вони визначили бажання навчатись, працювати та допомагати іншим вирішувати свої проблеми. Адже не дивлячись на те, що усі вони визнані успішними фінансистами, починали своє життя по-різному. Д.Пібоді не мав освіти, Д.Кейнс навпаки був освіченим, успішним студентом та науковцем, а Д.Стігліц використав набуті в навчальних закладах знання коли працював у Світовому банку.

     У своїх виступах студенти розкрили проблеми ведення малого бізнесу у торгівлі та сільському господарстві. Зокрема запропоновано дослідження із визначенням ефективності ведення аграрного бізнесу у сфері ягідництва (полуниця, малина, журавлина), виноградарства та вирощування грецького горіха. Студенти дослідили вартість інвестицій у проекти, особливості вирощування та збору продукції, продемонстрували пізнавальні відеоматеріали.

     Присутні також дізналися про особливості використання лопати як знаряддя праці, адже саме цей засіб Фредерік Тейлор досліджував при визначенні своїх принципів наукового менеджменту. Студенти аграрного менеджменту зняли відео, на якому продемонстрували експериментальне дослідження Ф.Тейлора.

     Команда студентів напряму «Фінансова аналітика у сфері бізнесу» підготувала дослідження в якому виклала результати проведеного анкетування серед студентів. Зокрема, було опитано 321 студентів, з них 72% – економічного факультету, 28% – аграрний менеджмент. Більшість опитаних – студенти старшокурсники, що вступили до нашого вузу за власним бажанням, є й такі що за рекомендацією друзів та родичів, 18% вступників враховували кількість бюджетних місць. Нажаль більшість студентів (83%) не є членами наукових гуртків на факультетах, та не приймають участь у різного роду наукових заходах (40%). Проте 52% є учасниками різного роду спортивних змагань та культурних заходів, решта не займаються спортом, музикою, співами через зайнятість у навчанні та відсутність бажання. Стипендії нашим студентам не вистачає (78%), а ту суму, що вони отримують витрачають переважно на харчування, проїзд, розваги тощо.

     Дослідження виявило близько 50% студентів, що згодні працювати на селі, але за певних умов: достойна оплата праці, умови проживання, можливість згодом повернутись у місто тощо. Решта ні в якому разі не готові до роботи у сільській місцевості.

     Незалежне журі в складі студентів 1 та 2 курсів оцінило викладені результати досліджень та визначило переможцями Бєляєву Єлізавету та Ілляшенка Артема із проведеним дослідженням на тему «Інвестиції в розвиток МСП у аграрній сфері».

     Крім виступів, за результатами досліджень, кафедрою було організовано інтерактивно-пізнавальну гру серед студентів на тему «Що я знаю про сільське господарство?», як наслідок із числа присутніх на заході виявлено 5 переможців, що є найбільш обізнаними в особливостях вирощування, експорту, фінансування аграрної галузі. Ними виявились студенти 3 та 4 курсів економічного факультету.
 

Негода Ю.В., Титарчук І.М.,
викладачі кафедри фінансів і кредиту

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook