З нагоди річниці звільнення Києва та України від нацистських загарбників в НУБіП вшанували Героїв (ВІДЕО)

3 листопада 2023 року

  Покладанням квітів на Меморіальному комплексі НУБіП в університеті відзначили 79-ту річницю визволення України та 80-ту річницю звільнення Києва від нацистів. Вшанувати їхню пам'ять на мітингу-реквіємі зібралися члени ректорату, викладачі, співробітники, студентство.

  80 років тому ціною величезних жертв Київ було звільнено від нацистів, а сьогодні він, як і вся Україна, протистоїть вже рашистській навалі. Незмінним залишається одне – ми боремося за свою свободу, право бути українцями і жити на рідній землі.

 

  Військова операція зі звільнення нашої столиці, як жодна інша, яскраво віддзеркалила трагічну долю українського народу в Другій світовій війні, зазначив ректор Станіслав Ніколаєнко у своєму виступі. Ті, хто поліг, захищаючи Київ і похований тут на нашому Меморіалі, лежать під мармуровими плитами в Голосієві, і їм незрозуміло, чому нині росія стосовно України веде себе гірше, аніж фашисти. І щоб новітні рашисти не стали господарями на українській землі, 70 наших студентів і викладачів пішли добровольцями, більше тисячі волонтерять чи в іншій формі допомагають ЗСУ. Щомісячно більшість членів колективу перераховує одноденний заробіток, і на сьогодні це вже понад 30 мільйонів гривень.

 

  Жахливі деталі Київської операції осені 1943 року нагадав і професор кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Василь Стрілець. У боях за визволення Києва загинули понад 200 тисяч радянських воїнів. Але, згідно з підрахунками низки істориків, загальна кількість загиблих може бути значно більшою і сягати чверть мільйона, враховуючи «чорносвитників» – не вдягнутих у форму і фактично беззбройних мобілізованих на Лівобережжі України юнаків. Урок тих трагічний подій підтвердився сьогодні: чужа тоталітарна влада ніколи не рахувалася з людьми, тим більше підкорених народів. Тому запорукою виживання нас як держави і народу є тільки перемога України в російсько-українській війні, розв’язаній кривавим путінським режимом.

  А представник сенату Студентської організації НУБіП Олександр Алєксєєв запевнив, що сучасна молодь шанує пам'ять полеглих за Україну у тій війні і робить все для перемоги у війні нинішній – волонтерить, донатить на ЗСУ і зі зброєю в руках дає відсіч новим загарбникам, котрі прийшли на нашу землю.

  Хвилиною мовчання зібрання вшанувало пам’ять про понад 100 Героїв – студентів, співробітників, випускників університету, які загинули від російської агресії.

 

  Мітинг завершився щемливим штрихом – композицією «Над землею тумани» у виконанні завідувачки кафедри культурології Ірини Майданюк, викладачок Ірини Литвиненко та Тетяни Симоненко.

Вічна пам’ять усім Героям, які полягли за наше право жити.

Пресслужба
 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook