Заключний воркшоп професора Йоахіма Томаса знаменує незабутнє завершення навчальної поїздки до Німеччини

22 жовтня 2023, 10:00
факультет землевпорядкування
  18 жовтня 2023 року стало завершальним днем фахової інформаційної поїздки «Консолідація земель і управління земельними ресурсами: приклади з Німеччини, перспективи для України». Учасники проєкту мали змогу особисто зустрітися із професором Йоахімом Томасом під час його захоплюючого воркшопу і разом підбити підсумки отриманих, протягом дивовижної подорожі, знань.

  Воркшоп із професором Йоахімом Томасом відбувся у конференц залі Товариства з управління та реалізації земель (BVVG). Розпочався він із вітального слова керівника земельного компоненту АПД «Експертний діалог із земельних відносин» Каті Деллс та його координатора Аудріуса Паури. Робоча зустріч мала символічну назву «Lessons learned» і була розподілена на три блоки. Головною темою стало обговорення навчальної поїздки для майбутніх фахівців із консолідації земель, а також тих знань і вмінь, які були отримані протягом 09-18 жовтня учасниками проєкту.

  На початку семінару кожна юна землевпорядниця і геодезистка мала змогу висловити свої враження від навчальної поїздки і сформувати питання експерту з консолідації земель. Загалом, всі питання і враження студенток можна було розподілити на три головні блоки: відмінності роботи землевпорядників у Німеччині та Україні; підсумки виставки конференції INTERGEO 2023; практичні навички, здобуті у ході фахово-інформаційної поїздки. Йоахім Томас, наголосив, що студентам НУБіП України, які приїхали до Німеччини і відвідали INTERGEO 2023, надзвичайно пощастило. Проте він зазначив, що ті прилади й технології, які здобувачі мали змогу побачити на виставці – ще не означає, що вони є основою у практичному застосуванні. Але завдяки ознайомленню із новими технологіями та обладнанням, кожен з вас зміг зазирнути в майбутнє і зрозуміти, що вас там очікує і з чим вам там працювати.
  Увійшовши в активну дискусію зі студентками, Йоахім Томас глибоко розкрив тему консолідації земельних ділянок на території Німеччини і його доповідь дала змогу здобувачам сформувати у власній уяві цілісну картинку цього непростого процесу. Упродовж діалогу професор Томас зазначив, що особисто ним було проведено п’ять добровільних обмінів землями у ході процедури консолідації, два процеси консолідації для агропромислових структур та один процес консолідації для інфраструктурних об’єктів.

  Під час воркшопу студенти активно долучались до обговорення, ставили питання. Серед найактивніших учасників відзначилися Ольга Пронь, Інна Чеботарьова, Софія Смаль, Катерина Голомудько та ін. Наприклад, магістра першого року навчання Катерину Михайлик, цікавила відповідь на питання «Скільки років має тривати успішний процес проведення консолідації земель?» На це питання професор Томас дав чітку відповідь, насамперед, зазначивши, що тривалість консолідації близько 30 років є провальним процесом. Особисто він, враховуючи власний досвід, вважає, що процес консолідації має тривати від 3 до 6 років. Якщо керівник проєкту поставить вірні та дієві цілі для проєкту, то упродовж вищезгаданого часу, проєкт буде успішно завершений.
  Окремо, упродовж воркшопу, проф. Йоахім Томас підняв тему гендерної рівності при виконанні проєктів консолідації земель і навів приклади із власного досвіду. Він зазначив, що на початку його трудової діяльності, у відомстві з консолідації земель жодна жінка не була керівницею важливого проєкту. Але наразі ситуація набагато змінилася і близько 60% проєктів реалізовуються під керівництвом жінок.
  Професор Йоахім Томас також звернув увагу слухачів на особистих якостях керівника проєкту з консолідації земель, які є надзвичайно важливими. Він зазначив, що для досягнення успіху дуже важливе усвідомлення того, що ви як керівник проєкту несете неймовірну відповідальність за його реалізацію, формуєте чіткі цілі та обираєте шлях, завдяки якому ваш проєкт буде успішним.
  Студентки дізналися, що близько 60% успіху проєкту залежить і від землевласників, землі яких, насамперед, будуть використані для проведення консолідації. Кожен керівник повинен дати землевласникам можливість висловити власну думку щодо його проекту, і якщо вони у деякій мірі будуть проти здійснення проєкту, то обов’язково поцікавитися, чи мають вони інші думки щодо реалізації проєкту.

  Наприкінці воркшопу проф. Йоахім Томас зупинився на питанні необхідної кваліфікації та її набуття для реалізації успішних проєктів консолідації земель. На думку більшості, найголовнішим вважається «апаратне забезпечення» та «м’які навички». Професор підкреслив, що «апаратне забезпечення» вивчається студентами в університеті (тобто базові навички у праці із приладами, цифровими технологіями та практичні здібності). А от саме «м’які навички», тобто компетентності пов’язані з моделями поведінки фахівці можуть здобути із життєвого досвіду та, відвідуючи семінари на теми розкриття лідера у собі. Кожен добрий керівник має бути готовий взяти неймовірну відповідальність на себе, бути лояльною до власних помилок та помилок співробітників, і, найголовніше, створити добрий настрій у колективі.

  Підсумовуючи останній робочий день фахово-інформаційної поїздки та заключного семінару, можемо щиро подякувати організаторам за таку чудову можливість, надану студентам Національного університету біоресурсів і природокористування України, детальніше розкрити для себе практичні сторони майбутньої професії та отримати неймовірно цінний досвід у сфері консолідації земель від Німецьких фахівців!

Анна Сітайло,
студентка факультету землевпорядкування,
учасниця проєкту

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook