На факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК розпочав свою діяльність Науковий хаб «Українська нутриціологія і здоров’я нації»

8 жовтня 2023 року

Наука – це організовані знання,

Мудрість-це організоване життя

Іммануїл Кант

   3 жовтня відбулось перше засідання наукового хабу «Українська нутриціологія і здоров’я нації» кафедри громадського здоров’я та нутриціології факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК. Хаб було створено вченої ради університету від 27.09.2023 р., протокол №3. Його керівником призначено доцента Миколу Ніколаєнко.

   Метою діяльності наукового хабу є залучення обдарованої молоді до наукової діяльності, поглиблене вивчення студентами галузі нутриціології як важливої складової громадського здоров’я, набуття навичок науково-дослідної роботи та застосування отриманих знань на практиці, обговорення актуальних проблем в галузі нутриціології здорового харчування, розширення світогляду.

   Для участі в діяльності хабу кафедра запросила студентів, аспірантів та всіх, хто цікавиться науковими дослідженнями в галузі громадського здоров'я та нутриціології.

   Декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариса Баль-Прилипко привітала викладачів і студентів з відкриттям хабу, висловила впевненість, що залучені до нього студенти вже зовсім скоро продемонструють свої науково-дослідницькі результати в галузі нутриціології –надзвичайно актуальній і затребуваній в сучасному соціумі галузі знань. Вона закликала студентів цінувати свій час і ресурси, вміти керувати ними, бути творчими і, звичайно ж, бути здоровими і життєрадісними! Тільки за таких умов можлива студентська наука.

   Щодо самореалізації здобувачів освіти на факультеті, то за деканатом справа не стане. Тут усіляко сприяють тому, щоб молоді дослідники постійно вдосконалювали та поглиблювали свої знання на майстер-класах від викладачів факультету; виїжджали на виробничу практику на кращі закордонні підприємства (наприклад, у Німеччину, Францію); брали участь у міжнародних проєктах, програмах, стажувались за кордоном; апробували результати науково-дослідної роботи на міжнародних та всеукраїнських наукових заходах та здійснювали їх публікацію в наукових виданнях.

   Декан відзначила високу активність студентів у подачі тез доповідей на науково-практичну конференцію «Актуальні питання сьогодення та післявоєнного відновлення сільського господарства й екології: експертно-аналітичні складові формування продовольчої стратегії України» з нагоди 20-річчя УЛЯБП АПК НУБіП України, що проходила 2 жовтня 2023 року на базі Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК (директором якої є професор кафедри громадського здоров’я та нутриціології доктор біологічних наук, професор Валентина Корнієнко).

  Перше установче засідання наукового хабу провів доктор медичних наук, удостоєний вищої відзнаки наукового товариства анатомів, гістологів, ембріологів та топографоанатомів України, за ребальзамування тіла М.І. Пирогова та досягнення у морфологічній науці «Золота медаль В.О. Беца», професор Геннадій Ткач.  

   Він акцентував увагу молодих науковців на тому, що слід розуміти під поняттями «наука», «наукова школа», «наукова ідея», «предмет, об’єкт та метод дослідження», «наукометрія», «види викладу науково-дослідної продукції», ознайомив студентів з сайтом кафедри та представив її науково-педагогічних працівників, розповів про основні потенційні напрями досліджень в нутриціології.

   Геннадій Федорович розповів про дослідницькі можливості двох потужних лабораторій, які функціонують при кафедрі громадського здоров’я та нутриціології. Перша із них – навчально-науково-виробнича лабораторія нутриціології та геноміки людини, де можна досліджувати вплив харчування на людей із поширеними захворюваннями; особливою гордістю цієї лабораторії є мікроскоп Vision зі штучним інтелектом, який дозволяє досліджувати будь-який біологічний матеріал і миттєво отримувати результати аналізів. Друга – лабораторія нутриціології здорового харчування, де студенти можуть проводити анкетування, антропометричні виміри, інтерпретацію лабораторних аналізів, складати план режиму харчування та меню, навчаються використовувати лабораторне обладнання.

 

   На засіданні наукового хабу були присутні завідувач кафедри, кандидат медичних наук, професор Олег Швець; доктор ветеринарних наук, доцент Руслана Постой; кандидат педагогічних наук Альона Альтанова.

   Завідувач кафедрою Олег Швець у своєму вітальному слові наголосив на концептуальних аспектах діяльності наукового хабу, зазначив актуальність вивчення нутриціології як молодої перспективної галузі, що швидко розвивається; закликав долати стереотипні підходи до наукової діяльності, бути творчими і відкритими до нового знання. Саме для цього кафедра громадського здоров’я та нутриціології постійно дбає про посилення наукової діяльності. Так тільки в цьому навчальному році 7-8 вересня найбільш творчі і активні студенти долучились до Всеукраїнського науково-практичного семінару «Дні нутриціології та дієтології у Львові 2023».

   Організаторами цього семінару є науковці кафедри громадського здоров’я та нутриціології – завідувач кафедри, кандидат медичних наук, професор, президент Асоціації дієтологів України, член Президії Української гастроентерологічної асоціації Олег Швець та директор медичного центру при Українському науково-дослідному інституті харчування, кандидат медичних наук, доцент Олександр Мартинчук. Для студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК стало вже традицією долучення до наукового розгляду найбільш актуальних тем нутриціології під час участі в подібних наукових конференціях, семінарах, форумах, конкурсах та інших науково-дослідних і просвітницьких заходах.

   Кафедра обговорила і затвердила наукову тему – «Розроблення та імплементація нутритивних інтервенцій з метою поліпшення вибору здорового харчування у різних груп населення», відповідно до якої буде організовуватись наукова діяльність викладачів і студентів. Олег Швець розповів про такі основні напрями досліджень в межах цієї загальної теми, як роль нутритивної підтримки в профілактиці і лікуванні серцево-судинних захворювань; харчування і ментальне здоров’я; харчування в реабілітаційних практиках; харчування і мікробіом людини; роль штучного інтелекту в нутритивних практиках; розробка інноваційних продуктів для поліпшення здоров’я. На одне із засідань хабу вже заплановано запросити фахівця зі штучного інтелекту.

   Ще один нетрадиційний підхід у діяльності хабу – це те, що кожне наступне засідання буде проводити щоразу інший науковець кафедри громадського здоров’я та нутриціології, презентуючи напрями своєї наукової роботи та залучаючи до них творчу молодь. Також було обговорено ще кілька «законів» хабу. По перше, студенти долучаються до нього виключно за бажанням, через свою зацікавленість предметом обговорення, тому склад учасників може змінюватись і напряму залежить від того, наскільки цікаві теми обиратимуться для обговорення. По-друге, студенти мають задавати тон і напрямок бесіди, пропонувати свої теми і своє бачення наукової проблеми.

   Отже, науковий хаб кафедри громадського здоров’я та нутриціології розпочав свою діяльність. Побажаємо йому багато активних і творчих учасників та плідної діяльності для розвитку української нутриціології та здоров’я нації.

Альона Альтанова, доцент
Геннадій Ткач, професор
кафедри громадського здоров’я
та нутриціології

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook