Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології: відкрито сучасну лабораторію моніторингу пестицидів у технологіях захисту рослин

26 травня 2023 року
  До 125-річчя НУБіП на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології з’явилася ще одна сучасна навчально-науково-виробнича лабораторія – моніторингу пестицидів у технологіях захисту рослин кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин. Сьогодні на її відкритті побували заступник голови Офісу Президента України Олексій Дніпров, члени ректорату, керівники факультетів та ННІ, багатьох підрозділів і служб.

  Нова лабораторія облаштована за сучасними технологічними рішеннями (на що пішло 4,5 мільйони гривень, значна частка з яких – допомога бізнесу) в цокольному поверсі 4-го навчального корпусу.
  Представницька команда на чолі з ректором Станіславом Ніколаєнком завітала оглянути це обладнання саме тоді, коли студенти опрацьовували лабораторні роботи – з протруювання насіння (як першого етапу захисту сільськогосподарських рослин від шкідників і збудників хвороб) та визначення якості цього протруювання різними препаратами.

 

 

  Це – день сьогоднішній, але повернімося на майже півтора роки тому. Адже до ремонту цієї лабораторії приступали ще 23 лютого 2022 року. Наступного ж дня розпочалася війна. І стало не до того. Але ж головне завдання освітян і наш внесок у майбутню перемогу полягає в тому, щоб готувати висококласних фахівців, яким відновлювати повоєнне господарство та забезпечувати продовольчу безпеку України, обгрунтовує необхідність створення нового підрозділу Юлія Коломієць. А готувати їх необхідно на найсучаснішій базі, яка і формується у цій лабораторії.

 

  Отож, за всебічної підтримки ректорату, гуртом – колектив кафедри, спеціалісти університетської ремонтно-будівельної бригади і бізнесові партнери – взялися до роботи. Долучилися і кафедральні партнери – корпорація МХП, фірми «Родючість» (Миколаївська обл.), «Борзнаагроінвест» (Чернігівська обл.), «Агросвіт» і «Надія» (Одеська обл.) та інші. Саме на їхній базі впроваджуються технології, розроблені нашими науковцями за останні роки, і вони зацікавлені у грамотних спеціалістах.
  Тут, на обладнанні, придбаному за рахунок наукових тем і позабюджетного фінансування, наші студенти опановуватимуть системи і технології щодо застосування інсектицидів, акарицидів, фунгіцидів, гербіцидів, десикантів, регуляторів росту рослин, препаратів для протруювання насіння, родентицидів, біопрепаратів, препаратів для авіаційної обробки, контролю комірних шкідників, лісового та садово-паркового господарства, озвучують плани колективу завідувачка лабораторії моніторингу пестицидів у технологіях захисту рослин Віра Дідковська і лаборантка Неля Іллєнко. А також проводитимуть дослідження аспіранти і докторанти кафедри.

 

  Особисто в мене з цим місцем пов’язані мої перші студентські спогади. У цій аудиторії у далеких 70-х роках минулого століття розміщувалася техніка військової кафедри, зокрема танк Т-34, пригадує завідувач кафедри Микола Доля. Ще відтоді в центрі нинішньої 8-ї аудиторії стримить металевий стовп, по якому майбутні офіцери-танкісти спускалися з танка на підлогу. То була ще та акробатика!
  А зараз цей стовп слугує своєрідною центральною опорою – таке собі «дизайнерське рішення» в інтер’єрі лабораторії, яку нині максимально модернізували і облаштували, як основу знань, умінь і компетенції спеціальності «Захист і карантин рослин».


Ірина Кушніренко
 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook