Наукова школа "управління виробництвом"

ZavadskiuЗавадський Йосип Станіславович

(1928-2003) 

Доктор економічних наук,професор,

заслужений діяч науки і техніки України

 

 

 

 

Назва наукової школи: управління виробництвом.

Рік заснування: 1973 р.

Засновник наукової школи:   Завадський Йосип Станіславович – доктор економічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, завідувач кафедри менеджменту Національного аграрного університету (1973-2003 рр.).

Народився 31 травня 1928 р. в с. Петрашах Віньковецького району Хмельницької області в селянській сім‘ї. Після закінчення Говірського сільськогосподарського технікуму Хмельницької області з 1946 р. працював агрономом та головним агрономом Деражнянського райсільгоспуправління та МТС Хмельницької області до 1955 р. У 1958 р. закінчив навчання на агрономічному факультеті Київського сільськогосподарського інституту. З 1955 р. почав працювати в Українській сільськогосподарській академії, нині Національний університет біоресурсів і природокористування України. З 1973 р. – завідувач кафедри менеджменту та маркетингу (раніше управління виробництвом).

         Протягом 3 років (1963-1966 рр.) перебував на роботі за кордоном в Монгольській Народній республіці, в 1987 р. у В’єтнамі. У 1993-1996 рр. виконував обов’язки експерта з економіки України в Міжнародній організації «Розвиток співробітництва схід-захід» (Париж, Франція). Нагороджений медалями «За трудові відзнаки» і «В память 1500-летия Киева». У 1993 р. Указом Президента України присвоєно почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки Украни». У цьому ж році обраний академіком Академії наук вищої школи. У 1994 р. обраний дійсним членом міжнародної академії комп’ютерних наук і систем.

Представники наукової школи: Багдаж Фарун Алі, Ануар Бен Бахджат Абдель Керім, Нгуен Конг Зан, Харгелія Г., Топалов В.К., Кандиба А.М., Галушко В.П, Балановська Т.І., Гудзинський О.Д. ін.

Загальна кількість учнів: підготовлено 43 кандидати і 3 доктори наук.

Основні досягнення: професор Й.С. Завадський вперше серед економістів глибоко дослідив теоретично-методологічні аспекти, проблеми, норми управління для керівників сільськогосподарських підприємств, питання централізації і децентралізації при здійсненні управлінських операцій, адаптацію наукових принципів сучасного менеджменту до умов України.

Професор Й.С. Завадський упродовж 15 років виконував обов‘язки координатора міжкафедральних досліджень з проблем менеджменту і маркетингу Національного аграрного університету, 4 роки був головою спеціалізованої вченої ради із захисту докторських дисертацій, вів дослідження з державної та госпдоговірної тематики «Розробка питань менеджменту і маркетингу на різних рівнях АПК в умовах ринкової економіки», «Розробка наукових принципів і методології реформування системи управління АПК відповідно до концепції його розвитку», «Розробка організаційно-економічних та технологічних аспектів наукового менеджменту і маркетингу в АПК».

         Основні зусилля вченого були спрямовані на розробку наукових принципів і методології реформування систем управління АПК відповідно до концепції його розвитку.

Науково-дослідницька робота кафедри менеджменту ім. професора Й.С. Завадського та його наукової школи спрямована на пошук оптимальних рішень і підходів щодо розв’язання актуальних проблем розвитку системи управління агропромислового виробництва, а також на розробку теорії та методології управління аграрною економікою, формування її концептуального й інструментального апарату, створення концепцій розвитку управлінських відносин.

Сучасний стан наукової школи: нині проводяться консультації та поради з питань формування систем менеджменту, адаптованих до вимог ринкової економіки. Кафедра підтримує тісний зв'язок із виробництвом. Упровадження наукових досліджень у виробництво здійснюється шляхом публікацій, надання консультаційної допомоги сільськогосподарським підприємствам та об’єднанням, навчально-дослідним господарствам.

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook