Вшанували пам’ять видатних науковців у галузі механізації лісового господарства

30 жовтня 2022 року

В ННІ лісового і садово-паркового господарства, на базі кафедри лісівництва було проведено науково-практичний семінар «Про вклад у розвиток механізації лісового господарства українських учених О.М. Чернеги, М.Й. Півня, В.С. Курила» з нагоди 110-річчя від дня народження доц. О.М. Чернеги та 90-річчя від дня народження доц. М.Й. Півня і ст. вик. В.С. Курила.

 

Захід було проведено в онлайн та офлайн режимі. На семінар були запрошені к.с.-г.н., доц. О.А. Грушанський, ветеран лісової галузі, Заслужений лісівник України А.І. Сабадир, к.с.-г.н., доц. О. Г. Бабіч. На семінарі також були присутні студенти.

Основою підвищення продуктивності праці в лісовому господарстві є комплексна механізація всіх трудомістких технологічних процесів, яка досягається використанням системи машин, що забезпечують послідовне виконання основних і додаткових операцій всього технологічного циклу.
Наукові дослідження українських учених В.С. Курила, О.М. Чернеги, М.Й. Півня були спрямовані на вдосконалення технологічних процесів лісогосподарських робіт із застосуванням передових технологій і машин.
Курило В.С. свій науковий шлях скерував на вдосконалення механізмів і знарядь, розробку нових технологій із метою осучаснення процесів із лісовирощування та лісозаготівлі. Ним було розроблено оригінальний агрегат для звалювання дерев із кореневою системою (деревовал-корчувач ДК-1).
Наукові інтереси О.М. Чернеги були спрямовані на розробку засобів механізації лісокультурних робіт та використання механізмів і машин при озелененні міст і населених пунктів.
Півень М.Й. проводив дослідження технологічного процесу тракторного трелювання лісу.
Зважаючи на значні здобутки вчених О.М. Чернеги, М.Й. Півня, В.С. Курила в галузі механізації лісогосподарських робіт, їх вклад в лісівничу науку та практику, організатори і присутні мали цікаві дискусії.
Випускники пам’ятають О.М. Чернегу, М.Й. Півня, В.С. Курила, як прекрасних лекторів, неперевершених викладачів, а співробітники інституту – як цікавих співрозмовників, які мали надзвичайно широку ерудицію.

 

Ольга Токарєва, оцент кафедри лісівництва, к.с.-г.н.

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook