Студенти освітніх програм “Економічна кібернетика” та “Цифрова економіка” 3 курсу успішно завершили проходження виробничої практики та поділилися своїми результатами діяльності

19 липня 2022 року
  На кафедрі економічної кібернетики НУБіП України відбувся захист звітів про проходження виробничої практики студентів зі спеціальності 051 “Економіка”, освітніх програмам “Економічна кібернетика” та “Цифрова економіка”15 та 18 липня 2022 року відбулася онлайн зустріч керівника практики від університету, старшого викладача Інни Костенко зі студентами. Серед запрошених гостей була також доцент кафедри Марина Негрей, яка протягом проходження практики приймала участь у серії консультаційних зустрічей зі студентами щодо науково-дослідницької роботи на базі НУБіП України.
     Відповідно до наказу № 545 “С” від 01.06.2022 р. про направлення на виробничу практику термін проходження практики становив 6 тижнів (08.06.2022 р. до 16.07.2022 р.), проходила практика в змішаному форматі.
     Декілька студентів проходили виробничу практику на базі приватних суб'єктів господарювання. Зокрема, серед студентів освітньої програми “Цифрова економіка” Поліна Ремінна мала нагоду попрацювати в ТОВ "Енерджі Спейс” (м. Львів), а Андрій Тараненко - в ПБП "Експрес-Стоматос" (м. Черкаси).
 
   Серед студентів освітньої програми “Економічна кібернетика” Даніїл Макаров проходив виробничу практику на базі приватного суб'єкта господарювання - ТОВ "СТ-Маркет ГРУП". Юлія Колпак мала нагоду попрацювати на базі Академічного ліцею "Інтелект" (м. Вишгород).
 
    Решта студентів за освітніми програмами “Економічна кібернетика” та “Цифрова економіка” виконували поставлені завдання на базі лабораторії моделювання та прогнозування кафедри економічної кібернетики факультету інформаційних технологій НУБіП України.
    Практика була зорієнтована на поглиблення практичних навичок та вмінь майбутнього фахівця визначати та систематизувати основні напрямки діяльності на робочому місці, проводити аналітичні розрахунки на базі даних реальних суб’єктів господарювання відповідно до встановлених обов’язків та сформованого індивідуального плану практичного навчання. Студентам в процесі проходження виробничої практики необхідно було здійснити: дослідження організаційної структури та основних напрямів діяльності суб'єкта господарювання, аналіз основних показників, що характеризують фінансово-економічну діяльність підприємства, аналіз економічної діяльності організації та здійснення типових операцій, моделювання бізнес-процесів підприємства, зокрема статистичний та економетричний аналіз бізнес-процесів суб'єкта господарювання, проведення аналітичних розрахунків за базою практики та розробку рекомендацій щодо вдосконалення бізнес-процесів, оформлення звіту та інших супроводжуючих документів.
    Студенти, які проходили практику на базі НУБіП України, мали нагоду ознайомитися з особливостями формування фінансової звітності університету на базі відкритих даних, методологією формування собівартості освітніх послуг, рейтинговим оцінюванням НПП, робою з сучасними ІС, що використовуються в університеті, наукометричними базами та їх можливостями, а також були залучені до науково-дослідницької роботи.
     Важливе значення в структурі програми має завдання моделювання бізнес-процесів. Оскільки країна перебуває в реаліях військового стану, кожен із студентів мав провести дослідження впливу військових дій на сектор економіки/ звужений напрям, який цікавить або в полі якого дії суб’єкт господарювання, де студент проходить практику. Дослідження проходило в декілька етапів, серед яких формування вибірки даних (в середньому 100-200 електронних публікацій з офіційних сайтів державних установ та аналітичних порталів про зміни в цікавлячаму секторі економіки) з подальшим структуруванням відповідно до визначиних ключових напрямків.
 
     В подальшому кожен із студентів мав провести статистичний аналіз, а також розробку і реалізацію комплексу економетричних моделей, які включають зовнішні та внутрішні економічні показники країни, сформувати перелік рекомендацій та перспективних напрямків для подальшого дослідження, застосовуючи методологію SWOT. Найбільш ґрунтовні результати дослідження будуть опубліковані у фахових наукових виданнях за спеціальністю. 
    Особливо жваве обговорення під час захисту звітів відбулося щодо дослідження аграного сектору економіки, ІТ-секору та процесів цифрової трансформації країни. Доцент Марина Негрей в процесі обговорення питань продовольчої безпеки поділилася актуальною та цікавою інформацією щодо структури експорту аграрної продукції. 
     Захист звітів підтвердив, що виробнича практика зі спеціальності сприяла закріпленню знань студентів, набутих під час навчання, удосконаленню вмінь та набуттю нових навичок. Це сприятиме їхньому ефективному застосуванню у подальшій професійній діяльності.

Інна Костенко, старший викладач

кафедри економічної кібернетики 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook