26-річниця прийняття Конституції України: круглий стіл студентів-міжнародників

29 червня 2022 року

Сьогодні в нашому Університеті на кафедрі міжнародних відносин і суспільних наук гуманітарно-педагогічного факультету відбувся Круглий стіл, присвячений 26-ій річниці прийняття Конституції України.
Незважаючи на важкі часи, пов’язані з війною, засідання Круглого столу відбулось з великим піднесенням та впевненістю, що Україна ПЕРЕМОЖЕ!
Учасниками заходу стали викладачі кафедри, аспіранти, магістри та студенти спеціальності «Міжнародні відносини, регіональні студії, суспільні комунікації».
Засідання відкрив завідувач кафедри міжнародних відносин і суспільних наук професор Стрілець В.В. В своєму виступі він підкреслив, що основою функціонування і життя будь-якої держави, визнанням її самобутності, ідентичності та впевненості, крокування її вперед та розвитку, є головний документ Основний Закон – Конституція України.

Наша держава 26 років тому прийняла та затвердила Конституцію України – документ, за яким живе держава, на історичному засіданні Верховної Ради України 28 червня 1996 року.
Студентка групи МВ-21001б Паштецька Анна свій виступ присвятила «Конституції Пилипа Орлика», проаналізувавши її зміст та підкресливши, що саме в той історичний період було закладено основи українського конституціоналізму.

Студент групи МВ-20001б Рустам Бабаєв у своїй доповіді висвітлив процес прийняття Конституції України, особливу увагу приділивши змінам, що були внесені в Основний Закон держави.

Аспірантка кафедри Алєєва Яніна виступила з доповіддю на тему – «Конституція України як основа громадянського суспільства». Яніна окреслила проблеми розбудови громадянського суспільства в сучасній Україні, а також вплив громадянського суспільства на владу.

Не менш цікавою і актуальною була доповідь аспірантки кафедри Євгенії Шевцової на тему: «Свобода слова як конституційне право людини».

Виступ аспіранта Сорокіна Андрія «Участь Коцюбинської селищної Ради народних депутатів I (XXI) скликання в обговоренні проєкту Конституції України 1992 р.» продемонстрував як на рівні селищної ради велося активне обговорення тих чи інших положень майбутньої Конституції України.

Особливої актуальності набула доповідь магістра 1 року навчання Іващука Максима «Зміни до Конституції України про курс на ЄС і НАТО». Було зроблено історичний екскурс у наше недавнє минуле, коли приймались зміни до Конституції України, які чітко визначили і окреслили шлях України до ЄС та НАТО. Шлях, який Україна сьогодні виборює важкою ціною.

Потому слово мала студентка групи МВ-21001б Софія Ковальова з надзвичайно цікавою темою доповіді «Історія конституційного розвитку України». Було проаналізовано всі Конституції, які приймались в Україні до 1996 р.
Круглий стіл завершив виступ професора кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Калуги В.Ф. із здавалося б простим, а загалом надзвичайно складним питанням – «Що є Конституція?». Професор Калуга В.Ф. наголосив, що – «Конституція – це набір констант».

У підсумку, учасники Круглого столу висловили свою впевненість і переконання, що кожен з нас на своєму місці має робити все задля ПЕРЕМОГИ УКРАЇНИ!
А Конституція України була, є і буде Основним Законом, документом який регулює наше життя, свободу і права людини в Україні і визначає наше прагнення жити вільно на своїй землі!

 

 


Оксана Булгакова,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook