Шляхи відновлення та стабілізації економіки на макро- і мікрорівні після Перемоги України: на кафедрі фінансів проведено чергові гостьові лекції

22 квітня 2022 року

 

      Кафедра фінансів, як і все наше суспільство, а також всі провідні країни світу впевнені у перемозі нашої Славетної України! Після перемоги відкриється другий фронт – економічний. У найкоротші терміни необхідно не тільки відновити нашу економіку, а і визначити шляхи її подальшого стійкого розвитку.
   Саме обговорення означеної актуальної тематики фінансовими менеджерами (що мають практичний досвід роботи) зі студентами-фінансистами та аспірантами стало основою проведення гостьових лекції у квітні на кафедрі фінансів.

    Першою була лекція фінансового менеджера корпорації EPAM Валерія Школика. У ході лекції Валерій розповів, як його корпорація працює в ІТ-галузі та зараз допомагає Україні під час війни. Лектор-практик зазначив, що за даними IT Асоціації України, лише з початку війни великі ІТ-компанії сплатити понад 183 млн гривень податків наперед, виділили 352 млн гривень на гуманітарні цілі та 175 млн гривень на ЗСУ. Означене стало вагомим фінансовим підґрунтям щодо наповнення бюджету нашої держави. При цьому, акцентовано, що галузь ІТ точно може і хоче зробити більше для післявоєнної розбудови України. Валерій відмітив, що на сьогодні в кожному з нас живе дві особистості 
– людина-волонтер і людина-спеціаліст, ІТ спеціалісти долучаються до створення волонтерських сайтів, чат-ботів і застосунків, корисних в умовах війни. Далі лектор зупинився на питаннях формування грошового потоку в корпорації EPAM, представив основні етапи формування вхідного та вихідного потоку, розглянув питання їх оптимізації та синхронізації в часі. Не обійшов увагою питання оподаткування в компанії.
      Спікером ще одніє лекції був фінансовий менеджер ТОВ «СНЕК ПРОДАКШН» Михайло Кіяшка, який, в першу чергу, означив шляхи відновлення економіки підприємств України після нашої Перемоги. Про те що потрібно буде повністю перебудувати бізнес свідчить той факт, що виробничі потужності товариства зосереджені у Дніпропетровському регіоні. Доповідач визначив, що актуальною є підтримка українських національних та локальних підприємств (з кінцевим бенефіціарним власником в Україні), зокрема місцевого бізнесу та сервісів, які працюють на регіональному рівні. Сотні новостворених чи релокованих підприємств потребують збуту власної продукції та послуг – наш патріотичний обов’язок підтримати їх фінансово. Малі та середні підприємства завжди були, є та будуть основою економіки. У своїй доповіді Михайло. також означив що дуже важливою ланкою щодо післявоєнної розбудови України є агробізнес.

     Проте основну увагу  лектор звернув на управління капіталом товариства, зокрема засновниками є венчурні корпоративні фонди. Він відмітив, що одним із найбільш стримуючих факторів для розвитку венчурного капіталу в Україні виступає низький рівень розвитку організованого фондового ринку та корпоративної культури, що ускладнює вихід венчурних інвесторів із проекту.
   Студенти, аспіранти та колектив кафедри фінансів подякували лекторам за доречну та актуальну інформацію, яка дозволила осмислити шляхи подолання структурних шоків для економіки України, визначити місце фінансиста, основні напрямки відновлення, стабілізації та розвитку нашої країни.
 
Олена Лемішко,
доцент кафедри фінансів

 

 

 
 

 

 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook