Що святкуємо в лютому? Календар свят

1 лютого 2022 року
     Лютий – єдиний місяць, що налічує 28 днів у звичайні роки і 29 днів у високосні. На позначення другого місяця року слово «лютий» (у написаннях: люты[a], лютыи[b], лютый[c]) трапляється в руських стародруках з XVI ст. Назва походить від прасл. *ljutъjь «суворий, холодний; злий, жорстокий», що зумовлено характерними для цього періоду морозами та завірюхами. У давніші часи цим словом іменували січень. Співзвучні назви побутують у білоруській (люты) і польській (luty) мовах, а також у деяких діалектах словацької мови (luteň).
     Як зазначає портал «Цей день в історії», вперше даний місяць був введений в календарну систему Нумою Помпілієм, коли відбувся перехід від десятимісячного місячного календаря до дванадцятимісячного сонячно-місячного. Його було названо на честь етруського бога Фебрія (одне з культових наймень Плутона), який у давньоримській релігії був богом очищення і на його честь у цей період проводились відповідні обряди. До реформи календаря 45 р. до н.е. лютий мав від 23 до 28 днів, а після реформи – за ним закріпили тривалість 28 днів, а щочетвертий рік додавали ще один день (такий рік стали називати bissextile – високосний).
     Крім 29 лютого в календарях деяких країн була й дата 30 лютого – щонайменше двічі. 1712 р. для поступового наближення шведського календаря до григоріанського були додані два дні й з'явилось 30 лютого; у 1929 р. в СРСР було введено радянський революційний календар, де кожен місяць мав 30 днів – тому 30 лютого існувало в Радянському Союзі у 1930 р. й 1931 р.
 
1 лютого - Китайський Новий рік, День безпечного Інтернету, День пам'яті преподобного Макарія Великого.
     Китайський Новий рік за традицієюЧунь цзе, що значить Свято весни, є для китайців самим головним святом, його відзначають вже більше двох тисяч років. Воно приходиться на перший новий місяць першого місяця року, між 12 січня і 19 лютого. З введенням григоріанського календаря це свято почали називати «святом весни», щоб відділити його від Нового року за західним стилем. У побуті Чунь цзе називається «Нянь» (нянь – значить «рік»).
2 лютого - День бабака, День пам'яті преподобного Євфимія Великого.
3 лютого - День пам'яті преподобного Максима-Сповідника.
4 лютого - Всесвітній день боротьби проти раку, День святого апостола Тимофія.
5 лютого - День пам'яті священномучеників Климента і Агафангела.
6 лютого - Міжнародний день бармена, День пам'яті преподобної Ксенії.
7 лютого - День ікони Божої Матері «Утамуй моя печалі» і честь пам'яті святителя Григорія Богослова.
8 лютого - День пам'яті преподобних Ксенофонта, дружини його Марії та синів їх Аркадія та Іоанна.
9 лютого – Міжнародний день стоматолога, Перенесення мощей святителя Іоанна Златоуста.
     Стоматологи – спеціалісти в усьому, що стосується зубів, ротової порожнини та щелеп. Оскільки зуби для людини мають неабияке значення, не дивно, що історія стоматології сягає давніх-давен. Перші послуги з лікування зубів почали надавати ще за 7000 р. до н.е. А от професійне свято стоматологів з’явилося нещодавно. В Україні з Днем стоматолога почали вітати у 1993 р.
     На початку XVIII ст., з легкої руки П’єра Фошара. який є засновником стоматології як науки та професії, свята Аполлонія стала покровителькою не лише людей із зубним болем, а й тих, хто покликаний цей біль усувати.
10 лютого – Міжнародний день боротьби з епілепсією, День пам'яті преподобного Єфрема Сирійця.
11 лютого – Всесвітній день хворого, Перенесення мощей священномученика Ігнатія Богоносця.
12 лютого – Собор Вселенських вчителів і святителів: Василя Великого, Григорія Богослова, Іоанна Златоуста.
13 лютого – Всесвітній день радіо, Безсрібні мученики Кир і Іоанн і з ними мучениці Афанасія і дочки її: Феодотія, Феоктиста і Євдоксія.
14 лютого – День Святого Валентина, День комп'ютерника.
 

     День Святого Валентина. День усіх закоханих святкується вже не перше століття й має дуже романтичну історію походження. Так, існує декілька легенд щодо «винуватця свята». Ним вважається християнський священик Валентин, котрий жив у III ст. в місті Терні, що розташоване в італійській провінції Умбрія.
     Одна із найпопулярніших легенд розповідає, що у 269 р. римський імператор Клавдій II готувався до завоювання світу, але його армії не вистачало воїнів. Причиною цього він вважав сімейне життя, яке нібито відволікає солдатів від армії. На думку імператора, одружений легіонер набагато більше думає про те, як прогодувати власну родину, ніж про славу імперії. Тому Клавдій II видав наказ, згідно з яким солдатам заборонялося одружуватися впродовж усієї військової служби.
     Попри наказ імператора, солдати продовжували одружуватися, а допомагав їм у цьому молодий священик Валентин. Дізнавшись про це, імператор розлютився й прирік його на страту. Очікуючи виконання вироку, Валентин закохався у сліпу дочку тюремника. Маючи певні медичні знання, він вилікував сліпоту дівчини. А перед стратою надіслав коханій прощального листа, якого підписав «Від твого Валентина».
 
15 лютого – Міжнародний день онкохворої дитини, День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, Велике свято Стрітення Господнього.
16 лютого – День пам'яті праведного Симеона і Анни пророчиці.
17 лютого – День спонтанного прояву доброти, Честь пам'яті преподобного Ісидора Пелусіотського.
18 лютого – Ікони Божої Матері «Стягнення загиблих», мучениці Агафії.
19 лютого – День пам'яті святителя Фотія, Патріарха Константинопольського.
20 лютого – Всесвітній день соціальної справедливості, День святого Парфенія.
21 лютого – Міжнародний день рідної мови, День пам'яті великомученика Федота Стратилата і пам'яті пророка Захарія Серповидця.
    Міжнародний день рідної мови – свято, засноване ЮНЕСКО в 1999 р. Головна мета цього дня – підтримати самобутність та важливість кожної мови та її важливість для народу. Недарма кажуть, що після відмови від рідної мови нація вмирає, адже мова містить історію та культуру держави.
     26 жовтня 1999 р. на Генеральної конференції ЮНЕСКО було оголошено про підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності. Для цього було засноване міжнародне свято, що відзначається 21 лютого. Датою свята обрали день протестів у Бангладеші 1952 р., коли влада жорстоко придушила акцію проти заборони бенгальської мови в країні. З 2000 р. День рідної мови щорічно відзначають в Україні.
     Українська мова належить до слов'янської групи індоєвропейської мовної родини. Вчені запевняють, що найближчою генеалогічно до української мови є білоруська. Ці дві мови мають 84% спільної лексики. Далі йдуть польська і сербська (70% і 68% відповідно) і лише потім – російська (62%).
22 лютого - Міжнародний день підтримки жертв злочинів, День пам'яті мученика Никифора Антіохійського.
23 лютого - День ікони Божої Матері «Вогневидна», а також вшанування пам'яті священномученика Харалампія, єпископа Магнезійського, мучеників Порфирія, Ваптоса і трьох мучениць.
24 лютого - День пам'яті священномученика Власія Севастійського.
25 лютого - День інженерно-авіаційної служби ЗСУ, Іверської ікони Божої Матері та вшанування пам'яті Алексія Чудотворця.
26 лютого - Вселенська батьківська м'ясопусна субота і пам'ять преподобного Мартініана Кесарійського.
27 лютого - День святого рівноапостольного Кирила (Словенського).
28 лютого - Початок Масляного тижня (Масляна).
     Масляна це слов'янське народне свято, присвячене проводам зими і зустрічі весни. Відзначається торжество цілих сім днів. Масляний тиждень починається з понеділка і закінчується спаленням опудала. Під час святкувань запрошують додому рідних, готують млинці з різними начинками і готуються до посту.
     Масляна передує Великому посту, а він починається за 50 днів до Великодня. Масляний тиждень триватиме з 28 лютого по 6 березня.
 
 
 
Марія Поливач,

директор музею історії НУБіП України 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook